Savulammaspasta – Kesä ruokaillen

Sain eilen kouraani Hesarin jutun ilmiöstä nimeltä ”kolmioleivittäminen”. Sana tarkoittaa käytännössä tienvarsiruokailun alennustilaa Suomessa. Nyt on kesä ja ihmiset liikkuvat. Sadat tuhannet matkailijat ruokitaan Suomessa päivittäin suojakaasuun pakatuilla, kaksikin viikkoa säilyvillä kolmioleivillä ja niin sanotuilla ”panineilla”.

Nälkäisinä kauppareissulla erehdyin viemään pesueeni kauppakeskukseen hampurilaiselle. Kokemus ei ylentänyt mieltä. Pikaruoka-termi ei pitänyt paikkaansa, sillä jonossa meni puolisen tuntia. Sitten nautimme herkkumme kymmenessä minuutissa likaisessa pöydässä, mopopoikien kiroillessa viereisessä pöydässä ja lasten imiessä nykysuomen urbaanisanastoa itseensä. Lopputuloksena etova ähky ja pari opittua kirosanaa. Roskaruokailua, totesin perheelleni ääneen. Tätäkö tämä kesäruokailu Suomessa on?

Vaihtoehtoa ei oikein taida löytyä. Vai löytyykö?

Italiassa, Venetsian Canal Granden varrella söin kerran karnevaalien jälkeisenä aamuna elämäni parhaan kolmioleivän. Ravintola oli erikoistunut niihin. Leipä leivottiin itse ja täytteet olivat tuoreita kuin kala sushissa.

Samassa maassa kun autostradalla pysähtyy paninille, saa käteensä aamulla tehdyn, Parmankinkulla tai muilla herkuilla täytetyn, vasta paahdetun leivän. Ei lötköä majoneesimassapatonkia.

Pari päivää kauppareissun jälkeen grillasimme kotigrillillämme hampurilaiset. Mynämäkeläisen Veraisen leipomon herkullisten perunasämpylöiden väliin päätyi paistista jauhettua lihaa, Sorrin raikkaita salaatteja ja tomaatteja sekä Sauvon valkosipulisuolakurkkuja ja itse tehtyä majoneesia. Taivallista. Tytär söi hyvällä ruokahalulla ja kysyi, että ”onko tämäkin iskä roskaruokaa?” Yritin selittää, että tässä ja kauppakeskuksen hampurilaisessa on eroa joitakin tuhansia logistiikkakilometrejä ja litroittain suojakaasua. Taisi mennä hieman korkealentoiseksi pikkutytöllemme.

Ranskassa ajetaan rengasfirman opas kourassa moottoritieltä pois ja etsitään hyväksi tunnettu lounaspaikka vähän kauempaakin. Siellä hyvä ruoka on olennainen osa matkailua. Täällä meillä kelpaavat vain liikennevaloissa kiinni olevat syöttyölät, joissa ”tankataan energiaa” suojakaasupusseista ja litkukahvista. Ja eikun tienpäälle! Taas jaksaa ajaa, vaikka takapenkki kiukuttelisikin.

Hyvä ruoka, parempi matka.

Ps. jos tiedät hyviä, paikallisia pysähdyspaikkoja kesälomareittien varrella, joissa ei tarvitse nauttia suojakaasuleipiä, niin kerro niistä muillekin! Helpoiten se onnistuu klikkaamalla alta ”kommentoi”-linkkiä.

Savulammaspasta

Turun Kauppahallista, Reino Jokisen lihaliikkeestä, saa maukasta savulammasta, joka taipuu vaikka pastan seuraan. Toimii helteelläkin!

AINEKSET
– 400 g savulammasta ohuina siivuina
– 500 g värikästä tagliatelle-pastaa
– 4 salottisipulia
– 1 valkosipulinkynsi
– 1 dl lihalientä (tai 1/2 rkl lihafondia ja 1 dl vettä)
– 2 dl kermaa
– kourallinen pilkottua persiljaa (tai lehtipersiljaa)
– oliiviöljyä
– parmesaania pinnalle
– merisuolaa ja mustapippuria myllystä

VALMISTUS
Pilko sipulit pieneksi ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää lammas ja paista hetki. Lisää kerma ja lihaliemi. Anna hautua rauhassa puolisenkin tuntia, kunnes nesteestä on haihtunut ainakin puolet. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Keitä pasta suolatussa vedessä ”al dente” (käytännössä minuutti – pari vähemmän mitä ohje pakkauksessa sanoo.) Kaada vesi pois ja sekoita kastike pastan joukkoon. Ripottele pinnalle persilja ja raasta lopuksi päälle runsaasti parmesaania.

VIINISUOSITUS
Kuvassa näkyvä Caliterra Tributo Shiraz svengasi tämän pastan kanssa kesäpöydässä kuin hirvikärpänen koivikossa. Hintaa hieman alle 11 euroa, löytyy Alkosta numerolla 442687 ja lisätiedot alla olevasta linkistä.

Caliterra Alkon sivuilla

Lämmintä viikonloppua toivoen!

Perjantaikokki

28 kommenttia artikkeliin ”Savulammaspasta – Kesä ruokaillen

 1. Lottamuseon kahvila, Tuusulan rantatie, Tuusula. -Ihana paikka, suussasulavia eväitä, paikan päällä tehtyjä. Ympäristönä Tuusulan rantatien historia.

 2. Hyvistä taukopaikoista puheenollen ysitiellä 70 km Jyväskylästä ja Kuopiosta, siinä puolimatkassa, on loistava taukopaikka Tiinan Tupa.Palvelu on sangen ystävällistä, leivonnaiset, kalakukot ja tarjoomukset itsetehtyjä tai ainakin sen makuisia ja kaupanpäälle näköalatkin ovat huikaisevat. Kaikenkukkuraksi paikan siisteydestäkin pidetään hyvää huolta. Ehdottomasti kannattaa pysähtyä, jos matka kulkee edes sinnepäin :)kaima-Tiina Espoosta

 3. Kotkassa Langinkosken keisarillinen kalastusmaja ja sen vieressä oleva kahvila ovat aivan ihana aikamatka menneisyyteen. Miljöö henkii keisarin ajan loistoa ja kahvilan leivonnaiset ovat todella herkullisia. Langinkoski on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka! -Kahvila on auki ainoastaan kesäisin.

 4. Raitin kahvila Hartolassa nelostien varressa. Itsetehtyinä kaikki tuotteet ja paikka on siisti ja kaunis. Jätskikiparikin löytyy ulkoa! Suosittelen!!

 5. Olen kuullut paljon kehuja ja aion itse vierailla tänä kesänä Keppana Kellarissa. Ravintola sijaitsee käytännössä katsoen metsän keskellä. Paikka on kuuluisa kattavasta olutvalikoimastaan ja pihveistään. Se sijaitsee Liesjärvellä eli Helsingistä päin Porintieltä ajellessa n. 25km ennen Forssaa. Porintieltä käännytään Liesjärven suuntaan Loukun TB:n kohdalta ja siitä on matkaa vielä noin 5km.

 6. Erittäin hyvä paikka on Katariinan Kahvimylly nelostienvarressa Joutsan ja Leivonmäen välillä. Sieltä saa sekä makeaa että suolaista, paikan päällä tehtyä evästä. Paikan täytekakut ovat erittäin maukkaita ja löytyy monenlaista kakkua. Pitää ehdottomasti poiketa kun ajaa Heinolasta Jyväskylään tai päinvastoin. Reijo

 7. Kyläpelimanni on kahvila-ravintola ja leipomo Humppilassa Helsinki-Pori -tien varrella. Kannattaa pysähtyä ainakin ostamaan mukaan tuoretta leipää!

 8. Mahtava paikka, TULIPAIKKA, nelostien varrella Pudasjärveltä reilu 10 km Kuusamoon päin. Jatkuvasti paistavat lättyjä. Ihan toista kuin kaikkien suosima ABC Pudasjärvellä…

 9. Tampereen suunnalla liikuessa kannattaa koukata Tammelantorin kautta (arkisin ja lauantaisin n. klo 13-14 saakka). Kekkosentietä (tie 12) Tampereen ohi ajellessa käänny Tammelan liittymästä ja seuraile Tammelan kylttejä (taitaa olla matkaa alle kilsa). Tori on Tammelan puistokadun ja Pinninkadun välissä. Pinninkadulla, Peltokadulla ja Väinölänkadulla on parkkipaikkoja, pääosa tosin maksullisia. Torilta löytyy vihannesten, hedelmien ja pikkukrääsän lisäksi iso määrä ruokapaikkoja, mustaamakkaraa saa ja monenlaisia kala-annoksia. Parhaan ruoan kuitenkin saat torin laidalta vaatimattoman näköisestä Veijon Kokkitykistä. Aah, mitä lohikeittoa… ja päälle lättykahvit. Löytyy toki perinteiset kebab-pizzeriat ja kiinalaiset myös ja Tammelan puistokatua pitkin parisadan metrin matkalta löydät monta muuta ravintolaa, mm. Aamurusko-kahvilan tuoreine leivonnaisineen. Ruokakauppakin on vieressä ja huoltoasemakin lähellä. Tien toisella puolella on mukava lasten leikkikenttä. Miksi siis menisit tylsälle ABC:lle kun Tammelantorilta löydät kaiken eikä se ole pelkkä taukopaikka vaan kesälomapäivän elämyskohde vailla vertaa?PS jos sataa, ja jaksat lähteä keskustakierrokselle, suuntaa Tampereen Kauppahalliin… ranskalaisen ravintolan kalakeitto tai rokanystävien rehti hernerokka vievät nälän!

 10. E4-tien varrella Helsingistä Jyväskylän suuntaan:*HartolaCamping-Gasthaus Koskenniemi, Tainionvirran rannalla tien sivussa; kioski – ravintola – gasthaus tuo vaihtelua huoltoasemakahville.Vuohelan herkkupuoti, myymälä – kahvila; erikoisuutena gluteenittomat leivonnaiset*JoutsassaLounaskahvila Hypoteekki, keskustassa JousitielläKaroliinan kahvimylly olikin jo mainittu.(Puhtain huoltamon wc ja ystävällinen palvelu: Teboil Leivonmäki)*JyvässeutuVaajakoskiLepuuta hetki kaasujalkaa ja nauti kanavan varressa Naissaaren Antiikkikahvilan kiireettömästä miljööstä. Hetken krunaavat talon emännän loihtimat herkut. Talon terassi ja puutarha ovat sangen viihtyisiä. Kesällä Jyväskylän satamassa palvelee Lettubaari, ja kahvilan terassilla maistuu jäätelö. – Vain pieni poikkeama Rantaväylältä (E63).

 11. Moi!Puhtaasti erinomaisina ja rauhallisina kahvipaikkoina voin suositella:Turku-Helsinki tien puolivälissä Suomusjärvellä Kahvilaravintola YKKÖSPESÄ. Varmasti tuttu kaikille ykköstietä ajeleville. http://www.ykkospesa.fi/Turku-Tampere tien puolivälissä Loimaalla kahvilaravintola Pahkapirtti. Samaten tuttu kaikille ysitien reissaajille. http://www.loimaanseutu.fi/Default.aspx?id=361684 "Puodissa on myytävänä käsitöitä ja elintarvikkeita. Pahkapirtti sijaitsee 4 hehtaarin tontilla, jossa on tilaa jaloitella ja rentoutua. Samalta alueelta löytyy myös muita palveluita, kuten kahvilaravintola ja mökkimajoitusta. Kesäisin pihapiirissä on kotieläimiä, jotka kiinnostavat varmasti perheen pienimpiä."Molemmissa saa hyvää sumppia, ja itse paistettua leipää tuoreilla ja reiluilla "täytteillä"! p.s. Hyvää viikonloppua, t. T.M.

 12. Viitostien tuntumassa 15 km Juvalta Savonlinnaan päin on Rapion Mylly, kahvila aivan ihanassa koskimaisemassa, taivaallisen maistuvaa puolukkarahkatäytteistä kääretorttua ja puodista voi ostaa myllyn tuotteita (ainakin kalanleivitysjauho on osoittautunut erinomaiseksi).

 13. "Cafe Heila", Heinolan tuntumassa (Heinolan pohjoinen liittymä 24). Tuoretta ja maukasta lähiruokaa eli kaikki tuotteet kotimaista tuotantoa ja lähialueen tuottajilta. Aivan mahtavan hyvät ja edulliset lounaat. Lisäksi suussasulavat á la carte -annokset (esim. muikkuja ja pottumuusia). Samassa rakennuksessa on kauppa, josta voi ostaa tuliaisiksi maukkaita ruokia ja makupaloja ja lisäksi kotimaisia viinejä!Emme mekään enää suuntaa viereiselle ABC:lle, kun Heilaan kerran tutustuimme.

 14. Viitostien varrella Etelä-Savossa Juvan Tuhkalassa on Vanha Kilkkilä, joka on maalaistalo jossa Tupakahvila (josta saa vain pannukahvia!), Aittagalleria, Aittapuoti ja puutarha. Auki kesäisin ja joulun aikaan. (Tai varata pienryhmille.) Voin suositella, on ihana ja kaunis paikka, hyvät itse tehdyt ruoat ja juomat! Sekä ystävällinen isäntäväki. http://www.vanhakilkkila.fi/

 15. Ylöjärven Elovainiolla on ihana täyden palvelun taukopaikka miltei Vaasantien (kolmostien) varressa. Paikan päällä tehty kotiruokalounas buffet-pöydästä on runsas ja maukas, a la cartesta saa esimerkiksi tajunnan räjäyttäviä parmesan-etanoita. Kunnon kaffit kaikilla mausteilla Eloiséssa tehdään italialaisella espressokoneella ja käytetään paikallisen paahtimon papuja. Kardemummamunkkeja Eloiséssa paistetaan joka päivä, nam.Lisäksi samassa yhteydessä on myös ostoskeskus.

 16. Yleisesti suosittelen kysymään paikallisilta, mutta nyt tarkempiin vinkkeihin… Jos kesällä sattu sopivana päivänä sopivaan aikaan Vierumäen suuntaan niin Versowoodin tehdasruokala on loistopaikka. Ruoka on erittäin kilpailukykyistä sekä hinnan että laadun suhteen. Aikaisemmissa viesteissä olikinjo mainittu Heinolan "Heila", ravintola ja lähiruokatori josta siis löytyy ihan kaikkea paikallisesta maissista ja juustosta viiniin. Suurin osa myytävistä tuotteista on luomua. (Tosin niiden jotka tykkää ostaa Popsin Iso vitonen-nakkeja, kun ne on niin halpoja, kannattaa hankkia ruokansa muualta.) Lahdessa on sitten eräs ihana italialaistyyppinen paikka, Mamma Maria, heti torin laidalla… Ihastuttavan ripeää ja kohteliasta palvelua, tajunnanräjäyttävää ruokaa ja maistuvia sorbetteja ja jäätelöitä jälkiruoaksi… Ja jälleen kerran, ei hinta päätä huimaa. Lahdessa Hennalan varuskunnan "sotku" on mainitsemisen arvoinen myös.

 17. Jätettävähän se on omakin vinkki ,eli Petäjävedellä J:kylästä länteenKyläseppä eli esso jossa kans on seisova pöytä k´lounalla ja itse tehdyt munkit ja muut sämpylät.Rekkamiehiä vaikituiseen pihassa.

 18. Kustavintien varressa Mietoisten kohdalla (lähellä Mynämäkeä) on sympaattisen vanhan pariskunnan pitämä MAINIO lounasravintola TuMiKuu (Turku-Mietoinen-Kustavi-Uusikaupunki on muistaakseni yhdistelmä, josta paikan hassu nimi).Kannattaa käväistä vaikka ihan asioikseen, etenkin sunnuntailounas sisältää valtavan kattauksen erilaista kotiruokaa, alku- ja jälkiruokineen. Mums!

 19. Onpa täällä mainioita vinkkejä! Itse olen joskus tosissaan ilahtunut Elimäen Alppiruusun (6-tien varrella) reilusta kotiruoasta, kun nälkäinen huono olo on alkanut uhata tunnelmaa. Alppiruusussa on myös tuottajatori, josta saa monenmoista hyvää!

 20. Juuri Virosta palanneena on pakko antaa vinkki, paras ruoka 5 päivän reissulla oli ehdottomasti Muhussa, Liivan kylässä Kuressaarella, heti lauttarannasta parin kilometrin säteellä. Samassa pihassa oli myös loistavia paikallisten käsitöitä myytävillä pilkkahintaan (kuka tekee katajahaarukan ja pyytää siitä 20-30 kroonia?!! Muhulainen) "Grillissä" oli rento saarelaistunnelma, kapea mutta loistava ruokalista ja todellakin hyvä ruoka.

 21. Perniössä, kerran myös Suomen parhaaksi valittu Kebab-pizzeria tarjoaa aika mahtavia kebsuja. Takapihalla on mukava terassi josta voi valita paikan puiden varjossa tai auringossa, maun mukaan. Ystävällinen palvelu!

 22. Kiitos kaikille vinkkejä antaneille! Näillä osoitteilla ei tarvitse tyytyä suojakaasuleipiin 🙂 Alla vielä muutama suoraan minulle vastannut vinkkaaja. Hyvää kesää!PerjantaikokkiJohanna: Ylöjärven Elovainiolla on ihana täyden palvelun taukopaikka miltei Vaasantien (kolmostien) varressa. Paikan päällä tehty kotiruokalounas buffet-pöydästä on runsas ja maukas, a la cartesta saa esimerkiksi tajunnan räjäyttäviä parmesan-etanoita. Kunnon kaffit kaikilla mausteilla Eloiséssa tehdään italialaisella espressokoneella ja käytetään paikallisen paahtimon papuja. Kardemummamunkkeja Eloiséssa paistetaan joka päivä Eija: 10- ja 12-tien risteyksessä Tuuloksessa on Kauppakeskus Tuulonen. Siellä emme syö ABC-ketjun ruokalassa, emme liioin Hessburgerissa, vaan huoltoaseman baarissa! Alle 10 eurolla per aikuinen syömme hyvää kotiruokaa ja palvelu on ystävällistä. Suosittelen! Martta: Karoliinan Kahvimylly Joutsassa voi olla jo monelle tuttu paikka mutta kylliksi ei kahvilan kakkuja ja muita herkkuja voi kehua. Silmät syövät ja ainoa ongelma kahvilassa onkin valinnan runsaus: Kakkuja on niin montaa lajia ja millaisia paloja, maukkaita suolaisia piirakoita vai ottaisiko sellaisen brownieskeksin, halkaisijaltaan about 20 cm. Karjalanpiirakat verrattuina tavallisiin eineslättyihin ovat yhtä kaukana toisistaan kuin Merkurius ja Pluto. Ja ne pullat ja tunnelma ja tuoksu, suosittelen lämpimästi

 23. Turunseudun ehdottomasti parasta espressoa saa Halikon moottoritieliittymän kohdalla olevasta Design Hillistä. Unohda siis viereinen 24h Shell, vaan piipahda keväällä avatuissa ihanissa Pinetan tiloissa. Loistavan italiasta tuodun kahvin lisäksi kahvilasta saa autenttisia focaccia-leipiä sekä upeasti koristeltuja kakunpaloja. Suosittelemme lämpimästi, kerrankin maalaisia onnisti!

 24. Ylöjärven Elovainiolla on ihana täyden palvelun taukopaikka miltei Vaasantien (kolmostien) varressa. Paikan päällä tehty kotiruokalounas buffet-pöydästä on runsas ja maukas, a la cartesta saa esimerkiksi tajunnan räjäyttäviä parmesan-etanoita. Kunnon kaffit kaikilla mausteilla Eloiséssa tehdään italialaisella espressokoneella ja käytetään paikallisen paahtimon papuja. Kardemummamunkkeja Eloiséssa paistetaan joka päivä, nam.Lisäksi samassa yhteydessä on myös ostoskeskus.

 25. Perheelläni ei ole hyvä kuva huoltoasemien "ravintoloista" paitsi yhdestä. 10- ja 12-tien risteyksessä Tuuloksessa on Kauppakeskus Tuulonen. Siellä emme syö ABC-ketjun ruokalassa, emme liioin Hessburgerissa, vaan huoltoaseman baarissa! Alle 10 eurolla per aikuinen syömme hyvää kotiruokaa ja palvelu on ystävällistä. Suosittelen!

 26. Karoliinan Kahvimylly Joutsassa voi olla jo monelle tuttu paikka mutta kylliksi ei kahvilan kakkuja ja muita herkkuja voi kehua. Silmät syövät ja ainoa ongelma kahvilassa onkin valinnan runsaus: Kakkuja on niin montaa lajia ja millaisia paloja, maukkaita suolaisia piirakoita vai ottaisiko sellaisen brownieskeksin, halkaisijaltaan about 20 cm. Karjalanpiirakat verrattuina tavallisiin eineslättyihin ovat yhtä kaukana toisistaan kuin Merkurius ja Pluto. Ja ne pullat ja tunnelma ja tuoksu, suosittelen lämpimästi!- Martta –

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s