Meillä on ollut neljä au pairia Sveitsissä – kaikki suomalaisia, fiksuja tyttöjä! Saan paljon kyselyitä erilaisista käytännön asioista ja siksi olen koonnut infosivun aiheesta. Toivottavasti tästä on sinulle hyötyä.
Sveitsi on kotiäitiyhteiskunta. Käytännössä julkista päivähoitoa ei ole ja yksityinen maksaa suuruusluokkaa 2000 CHF / lapsi / kuukausi. Niinpä usein äidit ovat kotona tai tekevät 30% – 80% työviikkoa.
Ensimmäinen julkinen päivähoitomahdollisuus tarjoutuu lapsen täyttäessä viisi ja mennessä Kindergarteniin. Silloinkin lapsi on siellä klo 8.30 – 12.00 ja yhtenä iltapäivänä viikossa (kakkosluokalla kahtena iltapäivänä). Kotiin siis tullaan joka päivä puolen päivän jälkeen lounaalle. Ajat ja käytännöt vaihtelevat kunnittain, mutta tämä oli tilanne siis ZH-kantonissa, Urdorfin kunnassa vuosina 2011-2013. Työn ja perheen yhdistämistä yhteiskunta ei siis todellakaan tue.
Yllämainituista syistä johtuen on maassa todella paljon Au Paireja. Au pair voi olla kuka tahansa alle 25-vuotias, joka tulee perheeseen hoitamaan lapsia. Au pair ei tarvitse työlupaa, vaan häntä koskee omat Au Pair-säännöt. Alla on listattu prosessi, kuinka toimia, kun Au pairia perheeseen harkitset (ja toistan – tietoni koskevat ZH-kantonia ja ne on kerätty kolmen au pairin kokemuksella. Alla on myös ladattavina tarvittavat dokumentit, niin sinun ei tarvitse niitä etsiskellä (eikä minun lähetellä niitä meilitse, koska kilttinä ihmisenä kuitenkin autan, kun apua joku pyytää).
MISTÄ AU PAIREJA LÖYTÄÄ?
Mistä ylipäätään työntekijöitä löytää? Au pairin hankintaan kannattaa mielestäni suhtautua kuten mihin tahansa rekrytointiin. Olettehan palkkaamassa (toivottavasti) elämänne tärkeimmille ihmiselle hoitajaa. Työ on ainakin meidän mielestämme tärkeintä ja vastuullisinta, mitä voimme kuvitella. Siksi ihan jokainen vastaantulija ei kriteereitä täytä. Itse olemme tehneet ”työpaikkailmoituksen” tähän malliin: https://perjantaikokki.fi/das-projekt-schweiz/au-pairiksi-sveitsiin/ ja sitten keränneet hakemukset, lukeneet ne ja haastatelleet kaikki (toisen ja kolmannen kohdalla käytännössä Skypellä). Au paireja voi myös kysellä esim. FB:n au pair-ryhmistä (josko joku olisi esim. vaihtamassa perhettä tms.)
Suosittelen jakamaan sanomaa vapaasta paikasta esim. omille kontakteille, tutuille ja sukulaisille. Hyvä au pair saattaa löytyä yllättävänkin kontaktin kautta!
AU PAIR -PERHE
Ensinnäkin: jos olet pikkutarkka niuho, joka ei siedä ulkopuolisia kodissaan, niin unohda au pair. Teiltä molemmilta vaaditaan joustoa. Perheeseenne muuttaa uusi jäsen, jolla on omat tavat ja tottumukset. Halusit tai et. Kun molemmilla on asenne kohdillaan, toimii homma parhaiten.
LAPSET
Perheessä on siis oltava lapsia, jotta au pair saa oleskeluluvan. Niin, kaikki sinkkumiehet voivat siis lopettaa lukemisen tähän. Myös lasten ikään koskee jotain sääntöjä (muistaakseni nuorimman tulee olla alle 12 vuotias tai jotain vastaavaa -> teini-ikäisten kaitsijaa ei parikymppisestä au pairista oikein saa).
KIELI
Au pairin äidinkieli ei saa olla kantonin valtakieli. Eli Zürichiin et saa saksankielistä au pairia. Au pairin äidinkieli tulee myös olla eri kuin perheen kotikielen! Useampikin jenkki-aupair on lähtenyt kolmen kuukauden jälkeen, koska on tullut au pairiksi englantia puhuvaan perheeseen. Teoriassa siis suomalainen perhe ei saa ottaa suomenkielistä au pairia. Asiaa kuitenkin helpottaa se, että kukaan ei koskaan tule tarkastamaan mitä kieltä teillä kotona puhutaan ja suomihan on jo kaksikielinen maa. On erittäin tärkeää, että työsopimuksessa on mainittu au pairin äidinkieli ja perheessä puhuttava kotikieli, jotta viranomaisille tulee selväksi, että au pair ei puhu äidinkieltään au pair-työssään. Koko au pair-toiminnan ajatushan on vieraaseen kieleen ja kulttuuriin tutustuminen. Sveitsissä voi mainiosti tutustua vaikka ruotsinkieleen…
KIELIKURSSI
Esim. Migroksen Klubschule Oerlikonissa ja Sprachschule St. Annahof Zürichin keskustassa tarjoavat kattavasti kursseja, johon au pairin voi ilmoittaa. Oleskelulupahakemuksessa tulee olla liitteenä vahvistus kielikurssille ilmoittamisesta. Olemme ilmoittaneet au pairit aina tasoaan vastaavalle 40 h kurssille ja se on ollut riittävä. Perhe maksaa tämän.
PALKKA
Au pairin palkka on 700CHF / kk. Tämän lisäksi teidän tulee maksaa majoitus (majoitus tulee olla perheen kanssa samassa asunnossa – ainakin paperilla), ylläpito (ruokailut kotona), kielikurssi sekä mahdollinen liikkuminen esim. lasten kanssa. Tämä ei tarkoita automaattisesti kuukausikorttia koko Sveitsin julkiseen liikenteeseen, mutta jos työhön oleellisesti liittyy lasten kanssa junailu, niin silloin jokin kk-kortti voi olla järkevä vaihtoehto. Me olemme aina maksaneet myös lennot Suomi-Sveitsi-Suomi sekä muut esim. oleskelulupaan liittyvät kulut. Palkasta perhe voi vähentää 10%, jolloin käteen maksetaan 630CHF / kk.
VEROT
Au pair maksaa verot Sveitsiin. Ainakin Urdorfissa homma hoituu siten, että veroviranomaisille menee tieto työsopimusten perusteella ja vuoden päästä tulee laput kotiin, jotka tarkistetaan / täydennetään. Me olemme maksaneet verot Au pairien puolesta, sillä verot ovat n. 100CHF / vuosi!
SAIRASVAKUUTUS
On tärkeää, että Au pair hakee jo Suomessa Kelalta Eurooppalaisen sairasvakuutuskortin, sillä se riittää hänelle, jos oleskelu on maksimissaan yksi vuosi. Yleisestä luulosta poiketen ei Au pairille tarvitse ottaa (kallista) sveitsiläistä sairasvakuutusta alle vuoden oleskelua varten. Kortti kattaa akuutin terveydenhoidon tarpeet julkisessa terveydenhuollossa.
TYÖAIKA
Au pairin työaika on (lain mukaan) maks. 30h / viikko. Tästä tulee täyttää erillinen tuntisuunnitelma (dokumenteissa nimellä ”Zusatsblatt für Gastfamilien”). Lain mukaan tästä 30 tunnin työajasta puolet tulisi olla sellaista aikaa, jolloin päävastuu lapsista on toisella vanhemmalla. Eli (lain mukaan) au pair saisi olla yksin lasten kanssa vain 15h/viikko. Kerrottakoon, että hyvin harvoin, jos koskaan, tämä on näin missään. Meillä työaika on arkisin klo 8-16 ja kaikki au pairit ovat pitäneet sitä erittäin hyvänä mallina. Monissa perheissä työaika voi olla esim. klo 9.00 – 20.00 (jos molemmat vanhemmat tekevät töitä, tekevät he usein todella pitkää päivää – varsinkin jos ovat sveitsiläisiä…).
LOMAT
Au pairille kuuluu neljä viikkoa palkallista lomaa vuodessa (yli 20-vuotiaille viisi viikkoa).
VAPAA-AIKA
Kokemuksemme mukaan, mitä nopeammin au pair löytää ystäviä ja omaa tekemistä, niin sen parempi se on molemmille osapuolille. Facebookissa on useita erilaisia au pair-ryhmiä, joiden kautta löytyy kontakteja ja ystäviä. Meidän politiikkamme on, että au pairin vapaa-aika on täysin hänen omaa aikaansa eikä meille kuulu (ellei sitten hän itse halua kertoa siitä). Kyseessä on kuitenkin aikuinen ihminen, emmekä me ole hänen vanhempiaan. Toki au pairit ovat aina välillä myös lähteneet meidänkin kanssa vapaa-aikaa viettämään.
OLESKELULUPAA VARTEN TARVITTAVAT DOKUMENTIT
Täytä näistä siis kaksi ensimmäistä (kolmas on malli), ota mukaan Au pair, au pairin passi, kaksi Sveitsissä hyväksyttävää passikuvaa (automaatteja esim. juna-asemilla), Eurooppalainen kelakortti ja todistus kielikurssille ilmoittautumisesta ja sitten marssitte Gemeindehausiin (kunnantalo) tai Kreisbüroon (Zürichin kaupungissa) maahanmuuttotiskille ja täytätte pari dokumenttia, niin homma pitäisi olla hanskassa. Oleskeluluvista tulee sitten tieto kotiin tai lisätietojen toimituspyyntö.
Onnea hyvän au pairin etsintään!
Perjantaikokki
Hei Petri,
Osaatko yhtään heittää hattuarviota au pairin kokonaiskustannuksista? Epäsuorat kuten majoitus (samassa talossa) voi jättää pois, mutta muuten tuo palkka + ylläpito, kielikurssi, liikkuminen, jne.
Moikka,
jep, kyllä vain. Palkka on 700CHF, josta vähennetään 10%, eli 630CHF maksetaan. Sitten liikkumiseen menee n. 50 – 100 CHF / kk. Riippuu toki täysin siitä, missä asutte, tuleeko lapsia kuskailla sinne tänne jne. Mutta esim. kk-kortti maksaa n. 800 CHF / vuosi ja sillä liikkuu sitten jo paljon. Me maksamme kaikki lasten kanssa liikkumiset, joita ei ihan hirveästi ole. Kielikurssi maksaa paikasta riippuen 300 – 600 CHF. Oleskelulupiin ja muihin paperitöihin menee n. 100CHF (kertasumma). Matkat Au pairin kotimaa-Sveitsi-Au pairin kotimaa tulee myös maksaa. ( Suorat kk-kustannukset siis n. 700CHF ja kertamaksuja (luvat, vuosikortti liikkumiseen jne. ovat maks. 1500CHF + lennot).
Toivottavasti tästä on apua!
Petri
Oon lähdössä au pairiksi Sveitsiin ja oon miettinyt tuota vakuutusasiaa. Mulla on valmiiksi jo eurooppalainen sairausvakuutus kortti ja perhe ottaa minulle työajalle vakuutuksen. Onkohan tämä siis riittävä vai pitäisikö vielä ottaa joku muu vakuutus ennen Sveitsiin lähtöä?
Moi Sanna,
jos olet alle vuoden, niin myös tuo pelkkä sairausvakuutuskortti riittää. Matkavakuutus toki kannattaa olla voimassa ja ostaa siihen jatko (norm. voimassa maks. 3kk matkalla) tarpeen mukaan.
Petri
Hei, kiitos kirkoituksestasi! Vielä tuosta vakuutusasiasta, onko todella niin ettei meidän tulevana isäntäperheenä tarvitse ottaa ylimääräistä vakuutusta au pairille? Itse ymmärsin että tämä olisi pakollinen..? Voiko asian jostain vielä tarkistaa? Kiitos etukäteen!
Moi,
meillä oli neljä au pairia kolmen vuoden aikana, eikä kenellekään tarvinnut ylimääräisiä vakuutuksia. Eurooppalainen sairasvakuutuskortti riitti KUN työsuhde on alle vuoden.
Petri
Kiitos Petri! Miten pitkiä sopimuksia te yleensä olette tehneet? Ymmärsin että kannattaa tehdä vuoden sopimus? Mutta tässä tapauksessa esim vuosi-pari pvä? Niin ja onko heillä ollut matkavakuutus lisäksi? Kiitos vielä kerran, olemme löytäneet au pairin ja vielä tsekkaan juuri nämä vakuutusasiat kuntoon ettei tule ongelmia 😉