Halloweenin kurpitsakeitto

Lumia Petri_20131023_008

Tänään on meidän perheessä Halloween-juhlat! Tiedän, amerikkalaista hapatusta, mutta väliäkö sillä. Mikä tahansa syy on riittävän hyvä syy järjestää juhlat ja sitä paitsi vaimoni on asunut kolme vuotta jenkkilässä lapsena, joten Halloween talossamme sallittakoon!Lumia Petri_20131016_003

Lapset ja au pair ovat askarrelleet lepakko-, pääkallo- ja hämähäkkikoristeita jo muutaman viikona ja Julia toivoi joulukuisen syntymäpäivälahjansa jo etukäteen. Kävimme ostamassa himoitun MonsterHigh -naamiaisasun pari viikkoa sitten ja siitä saakka sitä on pidetty sängyn vieressä tätä iltaa odottaen. Kurpitsapääkin on kaiverrettu!

Ilta on sinänsä erityinen, että kun kotona juhlaväki hyytyy siinä yhdeksän maissa, niin me vanhemmat pääsemme ihan kahdestaan (erittäin harvinaista herkkua!) omiin Halloween-juhliimme vaimon työpaikalle. Au pairimme on lupautunut lastenvahdiksi myös illaksi. Itse ajattelin pukeutua turkulaiseksi liikemieheksi. Saa nähdä, olenko uskottava roolissani.

Kurpitsapään kaivertaminen

Tarvitset ison kurpitsan ja veitsen. Leikkaa ensiksi ”hattu” irti. Tee sellainen reikä, että kätesi mahtuu sisään. Kaavi lusikalla sisusta pois. Irroittele siemenet jatkokäyttöä varten. Piirrä kurpitsaan haluamasi naama ja sitten vain leikkaat ääriviivoja pitkin kapealla veitsellä.

Paahdetut ja sokeroidut kurpitsansiemenet

Irrottele siemenet sisuksesta ja huuhtele huolellisesti siivilän avulla. Kuivaa siemenet esim. talouspaperin päällä. Kuumenna pannu kuumaksi ja paahda siemeniä välillä sekoittaen, kunnes siemenet ovat molemmilta puolilta kevyesti ruskettuneet. Lisää kolme ruokalusikallista sokeria ja siirtele siemeniä lastalla sulavassa sokerissa. Tarjoa  heti sellaisenaan!

Ja alla siis vielä kokki-ystäväni Antin oiva resepti iltaa varten! Tämän reseptin raaka-aineiden määrät ja suhteet ovat suuntaa-antavia, sillä kurpitsat ja muut vihannekset ovat niin eri kokoisia että tarkkoja määriä on vaikea sanoa. Käytä siis omaa harkintaasi, mutta muista että mitä rohkeammin käytät mausteita niin sitä enemmän valmiissa keitossa on ”luonnetta”!

Pelottavaa viikonloppua,

Perjantaikokki

kurpitsakeitto

Halloweenin kurpitsakeitto
1 iso kurpitsa
– leikkaa kurpitsa isoiksi lohkoiksi ja poista kurpitsan lohkoista siemenet (halutessasi voit paahtaa siemenet lisäkkeeksi)
– pyöräytä kurpitsapalat kasviöljyssä ja laita ne sitten uunivuokaan
– paahda kurpitsanlohkoja 200 asteisessa uunissa kunnes kurpitsan ’liha’ on kullanruskeata ja kauniisti karamelisoitunutta, noin 30-60 minuuttia.
Sillä aikaa kun kurpitsa paahtuu, etsi seuraavat ainekset:
 • voita
 • sipulia
 • valkosipulinkynsiä
 • iso pala tuoretta inkivääriä
 • tuoreita chilejä (ihan maun mukaan)
 • porkkanaa
 • purjoa
 • selleriä
 • palsternakkaa
 • kermaa
 • kanelia
 • suolaa
 • pippuria
Kuori vihannekset ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Laita öljy tai voi isoon pataan ja lämmitä. Kuullota kaikki vihannekset kevyesti.
Leikkaa paahtamistasi kurpitsoista kuori pois ja lisää ne pataan muiden vihannesten joukkoon. Lisää vettä ja hieman kermaa niin, että kaikki kasvikset peittyvät.
Mausta keitto kanelilla, suolalla ja pippurilla ja anna kiehua kunnes kaikki vihannekset ovat pehmeitä.
Soseuta keitto sauvasekottimella tai blenderissä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.
Halutessasi voit koristella keiton paahdetuilla kurpitsansiemenillä.
antti_nurkka
Happy Halloween!
Antti Nurkka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s