Elämää joulun jälkeen?
Kokki on koittanut välttää kiertelemistä kaupungilla viime aikoina. Se mieletön kohka ja tohina saa vain pään pyörälle. Joulusitä, joulutätä – joulun on pakko olla aina se paras aika vuodesta!
Miksi tavallinen arki ei saa sille kuuluvaa arvostusta? Heti joulun jälkeen suomalainen alkaa odottamaan kesälomaa ja heti kesän jälkeen joulua. Ja sitten taas kesälomaa. Tavallisia päiviä keskivertoon elämään mahtuu yli 29 000, mutta jouluaattoja pitkäikäisimmilläkin vain sellainen 90 kappaletta. Siis aika paljon vähemmän.
Älkää ymmärtäkö väärin! Kokki rakastaa joulua. Sitä, kun pari päivää vain kokkaillaan, syödään, juodaankin hieman ja ollaan vaan. Niin, ja välillä käydään saunassa! Mutta sen eteen ei mielestäni kannata stressata. Paras lahja lapsillekin lienee kerrankin rennot vanhemmat 🙂
Siis, torilta, hallista ja kaupasta kunnon raaka-aineet kassiin, jouluksi kännykät naftaliiniin, ovet säppeen ja koko perheen voimin keittiöön – mars mars!
Koska elämää on myös joulun jälkeen, eikä kukaan kerro mitä silloin syödään, niin minäpä kerron. Kokeilkaa alla olevaa – vaikka heti joulupäivänä.
Voit käyttää ruokaan vaikka porkkanat, joita ei sitten pikottukaan rosolliin, kinkun koristeena olleen paprikan ja monta muuta joulupöydän raaka-ainetta.
Kookoksen ja curryn makuinen kalkkunakeitto
AINEKSET
– 300 g joulukalkkunaa tai kanan rintafileitä
– kaksi isoa porkkanaa
– yksi paprika – värin saat itse valita!
– 15 cm pätkä purjoa
– 1/4 kukkakaalia
– 2 rkl cashew-, pistaasi- tai suolapähkinöitä
– 3 dl kookosmaitoa
– 1,5 litraa kanalientä (tai vettä + 3 rkl kanafondia)
– 1 rkl currya
– 1 tl garam masala-mausteseosta
– 1 tl sweet chili-kastiketta tai hyppysellinen cayennepippuria
– suolaa ja pippuria myllystä
– pinnalle tuoretta korianteria
VALMISTUS
Pilko kypsä kalkkuna tai kana peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Pilko porkkana, paprika ja purjo tulitikun mittaisiksi ja paksuisiksi tikuiksi. Pilko kukkakaali pieneksi.
Laita kattilaan kiehumaan kanaliemi ja mausteet, lisää joukkoon kasvikset ja kiehuta n. 8 minuuttia. Lisää joukkoon kalkkuna sekä kookosmaito ja kiehuta hetki. Tarkista vielä maku ja suolaa tarvittaessa. Annostele lautasille ja ripottele pinnalle pieneksi hakattua pähkinää n. 1/2 rkl per syöjä.
Herkullista joulun jälkeistä elämää – pitäkäähän rakkaimmistanne huolta!
Terveisin
Perjantaikokki