Ruokablogista remonttiblogiksi

”Minä en tule koskaan rakentamaan taloa. Saatikka ostamaan remonttikohdetta.”

– Petri Hollmén, 2010 –

Toisin kävi. Mutta mitä sitä ei rakkautensa eteen tekisi. Ostimme siis viime vuonna vaimoni lapsuudenkodin, vuonna 1989 rakennetun Siporex-talon, joka on ns. alkuperäiskunnossa. Nyt talolla on edessä täysremontti. Tai osin se on jo aloitettu: purkuhommilla.

Ajattelin, että en ala tekemään remonttia, koska

a) en tiedä remontoinnista yhtään mitään ja

b) olin kuullut lähinnä vain huonoja kokemuksia rakennusalasta.

Miksei siis ostaa valmista?

No siksi, että kyllä suomalaisen miehen täytyy olla vähintään yksi talo rakentanut tai sen betonista saakka remontoinut, että voi sitten jutella remonttiasioista toisten suomalaismiesten kanssa. 15 vuotta sitten oli inttijutut, sitten tuli opiskelujutut, sitten odotusjutut, sitten vauvajutut ja nyt on vihdoin remonttijuttujen aika. Näin minusta tehdään pikkuhiljaa aitoa suomalaista miestä!

Suunnitteluvaihe

Itse en tajua juuri mitään LVI-, sähkö- tai arkkitehtikuvista. Sen sijaan näistä Neliömetri.com –suunnittelutoimiston Jennin kuvista tajuan jo paljonkin! Tämän näköistä siis pitäisi talosta tulla.

screenshot_146

Olohuone ja näkymä keittiöön. Yllättävää kyllä, talossamme keittiö nousee isoon rooliin. Isoimpia muutoksia on avata yksi kantava seinä (takan yläpuolelta), joka tekee keittiöstä ja olohuoneesta tavallaan yhtenäistä tilaa.

 

screenshot_145

Maallikkokin ymmärtää näitä kuvia katsellessaan, mitä remontin lopputuloksena pitäisi olla. Suosittelen ehdottomasti sisustussuunnittelijan palveluita!

 

Keittiö_1

Tässä ajatusta keittiöstä. Entinen eteinen ja eteisaula avataan kokonaan keittiön käyttöön. Täällä me vietämme eniten aikaamme. Monet keittiötoimittajat mallintavat myös tarjouksen yhteyteen keittiön. Tämä on mainio keino visualisoida lopputulos ja kuukausia etukäteen.

 

Aloitimme suunnittelun kolmisen kuukautta sitten Jennin kanssa. Kävimme kohteessa pari kertaa, Jenni otti mitat, luki ajatuksemme ja tuotti todella valmista suunnitelmaa. Ajattelin, että näillähän ollaan jo pitkällä! Annetaan kuvat tekijöille ja katsellaan päälle.

Ei aivan.

Tarvitaan rakennuslupaa varten arkkitehtikuvat, kantavien seinien muutoksista sekä lasilaajennuksesta rakennesuunnitelmat, urakoitsijoille työohjeet, sähkö- ja LVI-kuvat. Ja lisäksi vastaava mestari katsomaan koko homman päälle. Yhtäkkiä olinkin siis johtamassa projektia alalla, josta minulla ei ole mitään kokemusta.

Tätä projektia nyt kokoon potkiessa on herättänyt minussa ihmetystä eniten se, että miksi yksikään taho ei tarjoa kokonaisvaltaista remonttiprojektia. Vai tarjoaako? Kun esimerkiksi arkkitehti saa homman valmiiksi, toteaa vastaava mestari, että tarvitaan rakennesuunnittelija. No löytyykö arkkitehtitoimistosta sellaista? Ei löydy – voivat kyllä vinkata joitain. Sama juttu sähkö- ja LVI-suunnitelmien kanssa. Ja mites ne urakoitsijat? Jonkun pitäisi kaikki tämä vielä rakentaakin. Tosin erikseen tulee sitten sähkömiehet. Onko sulla jo sellainen? Entä mites tasoitemies? Laattamies? Parkettimies? Kuka toimittaa lasit?

Tuntuu siltä, että sujuvasti remonttiprojektin aloittaa ainoastaan sellainen kaveri, joka on itse ollut alalla vähintään kymmenen vuotta ja kontaktiverkosto on valmiina.

Meidän tapauksessamme halusimme vastaavan mestarin, joka hoitaa tällaisen henkilön virkaa ja sellaisen löysimmekin – yllättäen Zürichistä. Olin Turun yrittäjien matkan ”oppaana” pari päivää ja juttelin Kimmo Sarametsä –nimisen kaverin kanssa. Hän oli sattumoisin juurikin etsimämme kaveri ja hänen kauttaan on nyt löytynyt kaikki tarvittavat suunnittelijat.

Kilpailutusvaihe

Sitten piti etsiä urakoitsija. Aloitin etsinnän toukokuussa ja ajattelin olevani ajoissa, sillä rakentaminen pitäisi aloittaa elokuussa. Hommaa hankaloitti 2000 km etäisyys, sillä asuimme silloin vielä Sveitsissä.

Työmatkalla Suomessa käydessäni järjestin talolla yhteiskatselmuksen, johon saapui seitsemän urakoitsijaehdokasta. Minulla oli vain yllä olevat sisustuskuvat sekä arkkitehdin piirros laajennusosasta ja sisäkuvat, joita ei oltu päivitetty. Huomasin tilaisuudessa pian, että minua pommitettiin kysymyksillä, joihin en osannut vastata.

 

”Tuleeko maalämpö?”

 ”En tiedä. Ehkä.”

 ”Jos tulee, niin roilotetaanko?”

 ”Hmm… mitä roilottaminen tarkoittaa?”

Tähän malliin kiersimme talon ja lupasin toimittaa kaikki suunnitelmat parissa viikossa. Pikkuhiljaa, elokuun puolivälissä, ne alkavat nyt olla valmiina. Ei siis ihme, että seitsemästä kiinnostuneesta vain kolme vastasi tarjouspyyntöön.

Urakoitsijaksi valitsimme Erkki Martinin FixTec Katto&Koti Oy:n. He näkivät paljon vaivaa tarjouksen laskemiseen, mittasivat kaikki pinta-alat ja osoittivat muutenkin asenteellaan olevansa innokkaita remontin toteuttamaan. Yhtenäiset työasut toi ammattimaisen fiiliksen. Ja lisäbonuksena mainittakoon, että firma on nuoren yrittäjän. Valitsen mielelläni kaltaisiani.

Purkuvaihe

Olin kuvitellut, että omakotitalon purkaminen on jotenkin vaikeaa. Mutta ei se ole. Hommassa pärjäsi lekalla, moskalla (pienempi leka), akkuporakoneella ja parilla sorkkaraudalla. Loppuvaiheessa purkajan parhaaksi kaveriksi muodostui piikkausvasara (uusi, oppimani termi), jolla voi purkaa ihan mitä vain. Ja lisäksi siitä lähtee kunnon työn ääni. Sillä kun piikaa tiilitakkaa palasiksi, tulee todella miehekäs olo J

Ehkä oman ilonsa purkamiseen toi myös tieto siitä, että purkaa jotain appiukon vaivalla rakentamaa… 😉

Helle teki työstä elokuussa vallan lämmintä, mutta tätä kirjoittaessa (13.8.2014) on talo purettu käytännössä betoniin saakka. Muutamia väliseiniäkin kaadettiin, mutta yhden kantavan seinän purku ja tuenta pitää jättää ammattilaisille.

Koska suurin osa tavarasta oli 25 vuotta vanhaa, ei talosta juuri hyödynnettävää jäänyt. Peilejä, altaita, hanoja, kiukaan ja muuta vastaavaa laitoin syrjään ja ajattelin kaupata halukkaille.

WP_20140812_18_57_05_Pro

Tähän tulee uusi keittiö. Vasemmalla oleva seinä avataan olohuoneeseen. Tarvitseeko joku muuten isoa kotikylmiötä? Toimii ja saa hakea pois…

 

WP_20140725_15_41_36_Pro

 

WP_20140812_18_56_34_Pro

Purettu takka näkyy seinässä vielä jälkenä. Tilalle tulee matala ja tyylikäs uusi. Samalla näkymä keittiöön aukeaa.

Ostovaihe

Nyt purkuvaiheen jälkeen on alkanut ostovaihe. Tähän vaimonikin osallistuu. Pitää ostaa takka. Pitää valita toimittaja teräs-lasiseinälle. Pitää valita laatat, keittiötoimittaja, kiintokalusteet, valaisimet jne. jne.

Monessa asiassa sisustussuunnittelijamme Jenni on ollut korvaamaton. Hän on etsinyt sopivat spotit, jalkavalaisimet ja ehdottanut kattopaneeleita. Hänen avullaan olemme päässeet alkuun

Yrittäjänä minut on yllättänyt ostamisen vaikeus. Tai myymisen totaalinen puute. Etsimästämme takasta laitoin tarjouspyynnön viidelle takkatoimittajalle. Yksi vastasi, että ei löydy ja toinen vastasi, että löytyy. Kolme ei ole reagoinut mitenkään kolmeen viikkoon. Voinette arvata, että kaupan teki se, joka vastasi sähköpostiin – ja myös palveli asiallisesti. Tällä kertaa se oli Takkauunit Piilola. Keittiötoimittajaksi valitsimme Gloria keittiöt. Sielläkin asioimme suoraan yrittäjän kanssa ja palvelu pelaa.

Myyntihaluttomuuteen olen törmännyt yllättävän monen toimittajan kanssa. Ostaminen on tosi hankalaa, jos sinulle ei haluta myydä. Ilmeisesti Suomen rakennusalalla menee liian hyvin ja kauppaa tulee ovista ja ikkunoista. Hyvä niin.

Pieni pyyntö kaikille teille, jotka ette tarvitse lisää asiakkaita: voitteko ottaa nettisivuiltanne yhteydenottopyyntökehoitukset ja myynnin yhteystiedot pois? Hämäävät vain ostohalukkaita.

Rakennusvaihe – jouluksi kotiin

Nyt alkaa se mielenkiintoisin vaihe, eli rakentaminen. Tähän loppuu omat taidot ja saamme seurata, kuinka (toivottavasti) FixTecin pojat ylittävät odotuksemme. ”Jouluksi kotiin” oli heidän lupauksensa. Ja vuosi 2014 oli myös mainittuna tarjouksessa… J

Tästä se lähtee – remonttiblogin pitäminen!

Sitä ennen on kuitenkin vielä yksi haaste. Haute Route, joka alkaa tänään Venetsiasta! 900 kilometriä ja yli 20 000 nousumetriä odottaa minua ja polkupyötääni seuraavan seitsemän päivän aikana. Taitaa olla jopa rankempaa kuin tiilien roudaaminen.

Petri Hollmén

2 kommenttia artikkeliin ”Ruokablogista remonttiblogiksi

  1. Kuulostaa tutulta! Pientä remonttiprojektia olen yrittänyt aloittaa, mutta suurinta osaa remppafirmoista ei kiinnosta paskan vertaa. Tai sitten tarjoukset ovat sitä luokkaa, että luulisi olevan kyse seinien päällystämisestä timanteilla. Minua sen sijaan kiinnostaisi tietää, mistä rahanpesusta tai huumekaupasta ne puljut tienestinsä saavat… Ja tervetuloa Suomeen vaan kaikki Oikeat rakennusfirmat Puolasta, Virosta tai mistä Latviasta tulettekin. Paikallisia firmoja kun työnteko evvvk.
    Ps. Selasin vähän interwebbiä ja järkyttävää on, etteivät edes talopakettifirmat vastaa tarjouspyyntöihin!! Ei kelpaa raha ei. Että semmosta lamameininkiä täällä.

  2. Hauskasti kuvaat tuota suomalaisen miehen juttuaiheiden evoluutiota inttijutuista remonttijuttuihin. Meillä on muuten myös iäkkäässä talossamme iso kotikylmiö, jota edelleen käytämme, täytyykin muistaa tilata sille piakkoin kylmälaitehuolto. Hyvältä näyttää teillä nuo sisustussuunnittelijan tekemät piirrustukset.

Jätä kommentti