Muutoauton vienti Suomeen Sveitsistä

EDIT 10.7.14 -> päivitetty Paulan lähettämillä, tullin antamilla ohjeilla (artikkelin lopussa)

EDIT 10.8.2014 -> tarina siitä, miten homma todellisuudessa hoituu. Se löytyy täältä. Lue ensiksi ohjeet, jos olet autoa tuomassa ja sitten kannattaa vilkaista tämä yllämainittu tarina.

****

Piti tämäkin asia tässä selvitellä, kun kuulin erilaisia versioita. Tausta on siis, että olemme 2011 ostaneet Suomesta uuden Kia Sorento –merkkisen auton ja tuoneet sen Sveitsiin muuttoautona. Sveitsiin tuonnista voit lukea lisää täältä: https://perjantaikokki.fi/das-projekt-schweiz/muuttoauton-tuonti-sveitsiin/

Nyt on aika viedä sama auto suomeen ja koska Sveitsi ei ole ETA-maa (http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/tulli_tutuksi/termit_selviksi/EU_Eta_Efta_Schengen/) koskee täältä Suomeen vietävää autoa osittain eri määräykset kuin esim. EU-maista.

Ensinnäkin, autoveroalennuksen Suomeen tuotavasta autosta voi saada, mikäli olet itse oleskellut ulkomailla vähintään yhden vuoden ja olet ostanut autosi vähintään kuusi kuukautta sitten sekä myös käyttänyt sitä sen ajan. Lisäksi viimeisen vuoden aikana et ole saanut oleskella Suomessa yli 72 vuorokautta. Jos olet oleskellut enemmän, et ole oikeutettu saamaan autoveroalennusta.

Autoa ei siis Suomeen saa tuoda ”verottomana”, kuten yleensä sanotaan, vaan auton autoverosta voi saada maksimissaan reilun 13 450€:n alennuksen. Useissa tapauksissa tämä toki kattaa koko verosumman, jolloin auto on tavallaan veroton. Tosin tämänkin veroedun poistamista on pohdittu hallituksessa keväällä 2014: http://www.hs.fi/politiikka/a1395802912164

Soitin sekä Sveitsin että Suomen tulleihin ja kysyin, miten minun tulee menetellä autoni kanssa, jonka siis itse ajan Suomeen. Mikäli auto menee muuttokuorman kyydissä, niin prosessi on eri.

Sveitsin tullin vastaus oli hyvin yksiselitteinen. ”Senkus ajat autosi pois Sveitsistä.”

Eli mitään tullimuodollisuuksia täällä ei tarvita. Vakuutusyhtiölle on toki hyvä ilmoittaa hyvissä ajoin poismuutosta ja he tarvitsevat sekä ”Abmeldungbestätigung” –dokumentin (todistus poismuutosta esim. kuntasi virastosta) sekä sitten myöhemmin autosi sveitsiläiset kilvet, jotta he suostuvat irtisanomaan vakuutuksen.

Kuulin huhun, että auto tulisi ”passittaa” Saksan rajalla, jotta sen saa ajaa Saksaan muuttoautona. Soitin Suomen tulliin ja vastaus oli, että ”periaate on, että auto pitäisi passittaa Suomeen saakka”. Passittaminen tarkoittaa siis jonkun tullivakuuden maksamista Saksassa. Tämän vakuuden saisi sitten myöhemmin takaisin, kun auto Suomeen tullataan.

Suomen tullin ystävällinen virkailija kuitenkin totesi, että mikäli Sveitsin tulli ei vaadi mitään ulostullausta, niin on passittaminenkin varsin turhaa. Saksan tulli (mikäli jostain syystä rajalla nyt pysäyttäisivät, mitä ei ole minulle kolmeen vuoteen ja kymmenien rajanylitysten aikana koskaan tapahtunut – Sveitsiin tullessa on toki pysäytetty) ei voi mistään tietää, että ajamani auto on muuttoauto eikä vain tavallinen turistin auto. Miksi siis lisätä byrokratiaa, kun auto kuitenkin vuorokauden päästä tullataan Suomeen?

Eli Sveitsissä ei tarvitse tehdä mitään, eikä muillakaan rajoilla.

Toimet Suomessa

Saavun Suomeen laivalla Tukholmasta ja sain ohjeen ajaa suoraan Satamakatu 22:een tulliin autoni kanssa. Mukana pitäisi olla ainakin:

–       Vuoden ulkomailla oleskelun todistavat paperit (esim. tuo Abmeldebestätigung tai työnantajan antama todistus)

–       Auton sveitsiläiset paperit (rekisteriotteet jne.)

Jotta tuontitullaus ja autoveropäätös menisi mahdollisimman mutkattomasti, kannattaa mukana olla myös

–       Kauppakirja autosta

–       Vientirekisteriote

–       Laivalippukopio

–       Käyttöönottoilmoitus (lomake 952)

Näin tuontitullaus tehdään heti ja autoverotusprosessi saadaan käyntiin. Autollesi siis arvioidaan hinta, sille lasketaan vero ja tästä verosta saat maksimissaan 13 450€ alennusta. Lasku tulee verosta kotiin joka tapauksessa, oli se sitten 0€ tai jotain muuta. Laskun eräpäivän jälkeen autoa ei enää saa ajaa siirtotarroilla.

Siirtotarrat ovat siis voimassa maksimissaan kolme kuukautta. Itse olen jo hankkinut autovakuutuksen Suomesta, joka on voimassa saapumispäivästä alkaen. Näin on mahdollista saada siirtotarrat heti tullista. Mikäli niitä ei tullista saa, niin sitten katsastuskonttorista, jossa rekisteröintikatsastus tulee tehdä mahdollisimman pian.

Käsittääkseni Suomeen tultaessa on viisi päivää aikaa hoitaa tuontitullaus (jos esim. saapuu ajankohtana, jolloin tullin toimisto ei ole auki). Rekisteröintikatsastuksen voi hoitaa heti tämän jälkeen, autoveropäätöstä odotellessa. Täältä saadaan väliaikaiskilvet autoon.

Kun saan uudet Suomen kilvet, postitan (ilmeisesti) vanhat Sveitsiin Strassenverkehrsamtille ja tämän jälkeen Sveitsin vakuutus vasta voidaan lakkauttaa.

Muuttoauton käyttö Suomessa

Kaksi erittäin tärkeää pointtia kaikille muuttajille:

  1. et voi myydä autoasi Suomessa vähintään vuoteen muuttopäivämäärästäsi lukien (auto tulee omistaa vähintään 3 vuotta, josta vähintään 1 vuosi Suomessa). Muuten autovero tulee maksettavaksi.
  2. et saa lainata tai vuokrata autoa kenellekään. Poliisin pysäyttäessä voi autovero tulla maksettavaksi. Esim. meidän autoamme voi vuoden ajan käyttää vain minä ja vaimoni. Kuka tahansa ajo-oikeutettu henkilö voi autoa käyttää, jos minä tai vaimoni istumme kyydissä, mutta esim. äitini ei voi ottaa autoani ja kuljettaa sillä lapsiani harrastuksiin, sillä hän ei ole samaan talouteen kuuluva ajo-oikeutettu perheenjäsen. Näppärää. Vuoden päästä tosin tämäkin lukko poistuu.

Jotenkin näin sen ainakin pitäisi mennä… Kommentit, erilaiset kokemukset jne. ovat taas tervetulleita! Päivittelen tätä, mikäli homma ei mennytkään näin 🙂

Petri

PÄIVITYS

Sveitsinsuomalaisten Facebook-ryhmästä saa aina apua ja neuvoja. Kannattaa liittyä täällä: https://www.facebook.com/groups/sveitsinsuomalaiset/

Kun julkaisin blogini siellä, sain lisävinkkejä ja tässä alla Paulan edelleenlähettämä Suomen tullin sähköpostiohje. Kerrassaan mainio!

Alla oleva on siis tullin sähköpostiohjeista (siltä osin, kuin ei ole selitetty yllä):

Laivauspapereita pyydetään silloin, kun auto toimitetaan rahtina muuttajan itsensä saapuessa esimerkiksi lentäen Suomeen. Suomeen saapumisesta on hyvä säilyttää matkalippu omasta ja auton matkasta.

Muuttoauton tuonnin edellytykset lyhyesti:

Auton saavuttua maahan, se tullataan (SAD-lomake ja lomake 45) ja  muuttaja ottaa leiman lomakkeeseen 952 ja ostaa autoon siirtotarrat. Lomakkeen leimauksesta 5 päivän sisällä autosta tulee jättää/postittaa Tullille lomakkeet 27a, 53 ja 72. Liikennevakuutuksen voi päivittää oman vakuutusyhtiön kanssa.

SAD-lomake: http://www.tulli.fi/fi/yrityksille/sahkoinenasiointi/lomakkeet/index.jsp
Lomake 45: http://www.tulli.fi/fi/yrityksille/sahkoinenasiointi/lomakkeet/tullittomuusasetus/lomakkeet/045s.pdf
Autoverotuslomakkeet 27a, 53, 72 ja 952  löytyvät osoitteesta: http://www.tulli.fi/fi/yrityksille/sahkoinenasiointi/lomakkeet/autoverolomakkeet/index.jsp
Käyttöönottoilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti: http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/autoverotus/kayttoonottoilmoitus/index.jsp

Liitteeksi valokopiot vähintään seuraavista:
– ajokortti
– passi/virallinen henkilökortti
– matkalippu Suomeen saapumisesta (oma ja auton matka)
– työtodistus (viimeinen vuosi ulkomailla)
– auton rekisteriotteen kaikki sivut
– auton liikennevakuutus (viimeiset 6 kk välittömästi ennen Suomeen muuttoa)
– auton kauppakirja

Autoverotus voi pyytää muitakin selvityksiä, esimerkiksi suomalaisen rekisteröintikatsastustodistuksen joissakin tapauksissa. Tulli ei voi laskea verojen määrää etukäteen, mutta pääsette tutustumaan aiheeseen osoitteessa: www.tulli.fi -> Ajoneuvo ulkomailta – lue lisää

Sivulle on koottu taulukoita jo tehdyistä verotuksista, CO2-taulukoista (autoveroprosentti löytyy tätä kautta) sekä linkki Mahti-hintajärjestelmään, jossa voi käydä kokeilemassa, löytyykö juuri teidän autollenne verotusarvo sieltä vai joutuuko autoverottaja pyytämään arvolausunnon kirjallisesti Markkina-arvoryhmältä sen jälkeen, kun olette laittaneet verotuksen vireille. Muuttoautoalennushan on 13450 euroa, joten ns. tavallinen perheauto tulee yleensä verotta, ellei ole kovin kallis merkki ja malli. Kun tullaus- ja autoveropäätös ovat saapuneet muuttajan ilmoittamaan osoitteeseen, auton voi viedä alkuperäisten auton dokumenttien sekä tullaus- ja autoveropäätöksen kanssa katsastuskonttorille, jossa siihen kiinnitetään suomalaiset kilvet.
***
Miten tullaus oikeasti Suomessa hoitui? lue se täältä: https://perjantaikokki.fi/2014/08/10/uuno-rautakaupassa-vai-virkamies-valtakunnassaan/

Yksi kommentti artikkeliin ”Muutoauton vienti Suomeen Sveitsistä

  1. Paluuviite: Uuno rautakaupassa vai virkamies valtakunnassaan? | Perjantaikokin blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s