Das Projekt: Schweiz

Projekt Schweiz

EDIT 6.8.2011 lisätty info-osio muuttoauton tuonnista Sveitsiin EDIT 4.7.2012: Lisätty mm. rekisteröimis- ja katsastusohjeet, ajokortin hankinta jne.

EDIT 25.9.13 lisätty info-osio Au Pairin ottamisesta Sveitsiin.

EDIT 25.9.13 lisätty Google Maps, jossa on vinkkejä lapsille Urodrf, Schlieren ja Zürich -alueilla (leikkipuistoja, skeittihalleja, uimahalleja jne.)

EDIT 9.7.2014 lisätty infoa Sveitsiin tai Sveitsistä tai Sveitsissä muuttamisesta

EDIT 10.7.2014 lisätty sivu muuttoauton viemisestä Sveitsistä Suomeen

Kevät 2011

Das Projekt ist begonnen… tai jotain sinne päin. On siis aika kaivaa vanhat saksankirjat varastosta, juustoveitset keittiölaatikosta ja kääntää katseet kohti Zürichiä. Tämä perhe pakkaa kimpsut ja kampsut suunnaten vuorten juureen kolmeksi vuodeksi. Lähtö koittaa keskikesän juhlan jälkeen ja paluu samaan aikaan kolmen vuoden päästä. Auf Wiedersehen!

Projekti ei ole pienimmästä päästä – varsinkin kun Sveitsi ei ole yksinkertaisimmista valtioista muuttaa. Moni asia on kuulemma helpottunut kuitenkin Schengeniin liittymisen jälkeen. Pian tiedämme totuuden.

Asunto

Sveitsi

Projektiin liittyy kaksi asuntoa. Tämä oma täällä Suomessa ja vuokrattava Sveitsissä. Ennakkohuhujen mukaan Zürichissä on melko mahdotonta ulkomaalaisen löytää kämppää. Näytöissä saattaa käydä jopa 150 henkeä ja vuokranantajat vaativat sinulta ”vuokralais-CV:n”, eli selvityksen aiemmilta vuokranantajilta, että minkälainen vuokralainen on kyseessä. Maahanmuuttajalla (niin, meistä tulee maahanmuuttajia) kun ei tällaista historiaa ole esittään, niin joutuu taikomaan todistuksia sitten Suomesta. Veljeltäni, joka sattumoisin muutti samaan kaupunkiin syyskuussa 2010, pyydettiin selvityksiä sitten entisiltä työnantajilta.

No, miten meidän kävi?

Etsintä on ollut lähinnä vaimon vastuulla. www.homegate.ch on ollut ahkerassa käytössä. Oman haasteensa asuntoprojektiin tuo se, että meitä on paljon. Siis kolme lasta, kaksi aikuista ja toivottavasti pian myös au pair. Ihan pieni luukku ei siis riitä. Halusimme asunnon myös kohtalaisen matkan (mielellään fillarointiyhteyden) päästä vaimoni työpaikasta, ETH:sta. Ja pihakin olisi kiva…

Alku ei näyttänyt helpolta, emmekä lähettäneet yhtään tiedusteluakaan. Sitten jokin vaimoni vaistossa kertoi, että tuonne pistetään postia. Kyseessä oli ilmoitus, jossa ei ollut kuvan kuvaa asunnosta, vain pelkkä pohjapiirustus. Kirjoitimme englanniksi sepustuksen taustoistamme ja siitä, mitä etsimme. Saimme vastauksen pikaisesti huonolla englannilla. Katselin sitä vähän aikaa, totesin vuokranantajan sähköpostiosoitepäätteen olevan .it – eli italialainen pääte. Vastasin, että vaihdetaanko kieli italiaksi – ja johan alkoi juttu luistamaan!

Seuraavana päivänä soitin ”Corinalle” italiaksi ja vastaus oli sydämellinen italialainen: CIAOO PEETRII! Eli meillä synkkasi heti. Sovimme, että veljeni käy katsomassa asunnon ja ottaa siitä kuvia. Asunto on juuri valmistumassa ja vastaa toiveitamme täysin. Löysimme siis kertayrittämällä hakemamme ja vieläkin ihmettelemme, että miten tässä näin oikein kävi. Nyt odottelemme sopimuspapereita ja meilailemme Corinan kanssa niitä näitä.

EDIT: 28.7.2011

Asiat sujuivat niin helposti, että epäilin jo tulleemme huijatuksi. Mutta mitä vielä, täällä me nyt asumme. Asunto on aivan uusi ja vastaa sekä jopa ylittää odotuksemme. Naapurit ovat mukavia ja lapsillekin löytyy seuraa yläkerran kaksivuotiaasta pojasta. Kaikki ovat hämmästelleet sitä, miten helposti me asunnon löysimme. Kysyin yläkerran naapurilta (yläkerrassa siis asuu vuokraemäntämme sisko perheineen), että miksi saimme asunnon näinkin helposti. Vastaus oli, että vuokraemäntämme on naimisissa italialaisen kanssa. Ja vuokraemäntämme on enemmän italialainen, kuin italialaiset itse. Paria kuukautta ennen asunnon valmistumista, olivat muut kyselleet, että mitä Corina aikoo asuntonsa kanssa tehdä. Vastaus oli, että ”hänelle on sellainen säätö oikein sympaattisten suomalaisten kanssa tässä vireillään, että kyllä homma järjestyy..”

Saimme siis asunnon italiankielen ansiosta – ja siksi, koska puhelimessa synkkasi 🙂

Suomi

Se toinen asunto, eli kotimme, on laitettu myyntiin. Muutaman näytön olemme jo järjestäneet ja kiinnostuneita on riittänyt. Mikäs siinä, loistava koti hän on meille ollut upealla alueella, joten eiköhän tämäkin tästä kaupaksi käy. Halukkaat voivat tutustua myynti-ilmoitukseen.

EDIT: 28.7.2011 Luonnollisesti saimme siis asuntomme myydyksi. Kolme näyttöä siihen tarvittiin ja loppujen lopuksi aika vähän paperityötä, vaikka emme välittäjää käyttäneetkään. Onnea uusille asukeille!

Au pair – eli lastenhoito

Tiesin, että Sveitsi on kallis maa ja siellä on hyvät palkat. Mutta että näin kallis! Alle kouluikäisen kunnallinen päiväkoti rokottaisi lompakkoa parilla tonnilla kuukaudessa – per lapsi. Meillä näitä alle kouluikäisiä on kaksi, vanhin kun siirtyy siellä suoraan oppivelvollisuuden piiriin. Eli kuukausimaksu päivähoidosta pyörisi siinä neljän tuhannen euron huitteilla. Elämä on.

Lasten laittaminen päiväkotiin ei ole siis vaihtoehto. On etsittävä ulkopuolista apua ja järkevintä lienee löytää hyvä au pair.

Sveitsiin tuleva Au pair saa työskennellä maassa maksimissaan 18 kuukautta, joten ilmeisesti kaksi Au pairia tulee meillä asumaan oleskelumme aikan. Au pairin palkkaaminenkaan ei ole ilmaista, sillä Sveitsissä Au pairille tulee tarjota tietenkin ilmainen asunto ja ylöspito ja maksaa 700 frangin takuupalkka kuukaudessa, vastata Au pairin sairauskulu- ja muista vakuutuksista sekä kustantaa vielä pakolliset kielikurssit. Mutta vaihtoehtoja ei liene, kun vaimo on täysipäiväisesti töissä ja itse aion toimia yrittäjänä tapahtumanhallintaohjelmistomme kanssa.

Au pairia haemme nyt siis Suomesta. Tarjoamme mielenkiintoisen 18 kuukautta taatusti herkullista ruokaa rakastavassa perheessä Zürichissä. Lapsia on kolme ja he ovat ihan oikeasti kilttejä ja mukavia. Myös ulkopuolisten mielestä.

Mikäli osaat vinkata meille innokasta Au pairia, niin pyydä häntä menemään täyttämään hakemuksensa tänne.

EDIT: 28.7.2011 Au pairin löysimme kolmen haastatellun joukosta. Valinta oli selvä heti alusta saakka. Kanssamme Sveitsiin muutti Mari ja nyt on meillä kaikilla jo oleskeluluvatkin hallussa. Yhteiselo on alkanut mallikkaasti!

Auto

Au pairin myötä myös auto täytyy päivittää. Vanhaan kun ei mahdu kuutta henkeä. Kohta tulee siis myyntiin yksi Citroen Xsara Picasso. Ei mikään tykki, mutta tilava.

Auton ostossa onkin tämän projektin ainoa kustannusilopilkku: auton saa nimittäin ostaa Suomesta verottomasti, koska se viedään ulkomaille. Niinpä ilmoituksia selaillessa on saanut tutkia noin kymppitonnin normaalihintaa edullisempia lukuja. Loppusuoralla meillä on oikeastaan enää yksi, eli Volkswagenin Sharan, jossa on tilaa vaikka anopillekin. Hän nimittäin varmisti autokaupoista kuullessaan, että onhan autossa seitsemän paikkaa, että appi ja anoppi mahtuvat sitten aina kyläillessään kyytiin. No, onhan siinä, huoli pois!

EDIT 28.7.2011 Päädyimme Kia Sorenton uuteen katumaasturimalliin. Seitsemän paikkaa ja neliveto. Auto on ollut todella positiivinen kokemus! Isoa autoa on kiva ajaa ja neliveto tuo turvaa talvella vuoristossa.

EDIT 5.8.2011 Katso info-osio muuttoauton tuonnista Sveitsiin täältä.

Lupapolitiikka

Minä olen surffannut lupa-asioissa täysin vapaamatkustajana, koska vaimoni on se oikeita töitä maasta löytänyt. Niinpä hän hakee luvat itselleen ja me muut maahanmuuttajat pääsemme sitten siivellä. Eikös tämä muuten ole se ajattelumalli, jota Suomessa yleensä viljellään maahanmuuttajakeskustelussa, että yksi tulee maahan ja loppu perhe tulee sitten ”siivellä”? On pakko sanoa nyt ihan omakohtaisesti, että jos yksi perheenjäsen työllistyy uudessa maassa, mutta ei saisi tuoda perhettä mukanaan, niin kyllä se vain varsin väärältä tuntuisi.

EDIT 28.7.2011 Täällä rakastetaan lupapapereita ja paperitöitä. Hakemusten jättämisen jälkeen melkein päivittäin on tullut lisäselvityspyyntöjä ja lomakkeita täytettäväksi Gemeindehausista, eli kunnantalolta. Kolmen viikon byrokratian jälkeen saimme vihdoin oleskelulupamme ja voimme alkaa perustamaan elämää tänne. Mm. kännykkäliittymiin vaaditaan oleskeluluvat.

Kieli

Sveitsissähän virallisia kieliä riittää. Siellä puhutaan ihan virallisesti saksaa, ranskaa, italiaa sekä retoromaniaa. Yleisin kieli lienee epävirallinen sveitsinsaksa, joka kuulostaa juuri siltä kuuluisalta siansaksalta. Onkohan niillä yhteys?

Olen lukenut saksaa muistaakseni yläasteelta aina Kauppakorkeakouluun saakka. Yllättävän paljon siitä on vielä tallessa, joten en usko, että kommunikointi tulee ongelmaksi. Paitsi jos sitä sveitsinsaksaa pitää puhua… Lapsista vanhin pääsee heti kouluun ja siellä on erittäin tasokas saksan yksityisopetus – meille maahanmuuttajille. Ja lapsethan nyt oppivat mitä tahansa muutamassa kuukaudessa. Nuorimmaisen sanavarasto suomeksikin on vain vaippa, äiti ja pappa, niin jopa minä voin opettaa hänelle ne saksaksi. Kahden nuorimman kanssa taidamme luottaa alussa television lastenohjelmien voimaan.

Tosin eräänä aamuna jutellessani itsekseni vauvallemme saksaa, alkoi kova vollotus, joka toistui aina, kun yritin jatkaa puhettani. Vasta kun vaihdoin takaisin suomeksi, leppyi juniorimme. Mahtaa tulla pitkä kolme vuotta, jos reaktio on saksaan aina sama.

Muutto

Muuttaminenhan on aina kivaa ja rentouttavaa – varsinkin kun tavarat täytyy roudata parin tuhannen kilometrin päähän. Olemme päättäneet viedä irtaimiston mukanamme, koska lapsille kodin tekee oma sänky ja muut tutut tavarat. Olen pyytänyt vasta yhden tarjouksen ja palvelumuuton hinnaksi (avaimet käteen-toteutus pakkauksesta purkuun) muodoistui tasaluku 10 000€.

Jos jollain on kokemusta huomioonotettavista asioista muutettaessa Keski-Eurooppaan, niin vinkkejä otetaan ilolla vastaan! Varsinkin hyvistä ja kustannustehokkaista muutto- tai kuljetusfirmoista.

Tässä vaiheessa mennään siis maaliskuun alkupuolella… aikaa on kolmisen kuukautta H-hetkeen. Paljon tulee varmasti vielä eteen, mutta siinä on se hyvä puoli, että niistä ei tiedä etukäteen!

EDIT 28.7.2011 Käytimme Muuttopalvelu M. Kähäriä, jota todella voin suositella lämmöllä! Palvelu oli aina ystävällistä, nopeaa ja kaikki vain toimi. Kähäri jopa otti vanhan asuntomme tavarat viideksi viikoksi väliaikaissäilytykseen ennen varsinaista muuttoa – eikä alussa luvattu hinta muuttunut siitä mihinkään! 86 neliön asunnon irtaimiston muutto maksoi 3600 euroa ja homma hoidettiin melkein avaimet käteen -projektina. Suomen päässä kuskilla oli apumies, mutta Sveitsissä kannoimme veljeni kanssa kuskin apuna. Todella loistavaa palvelua!

17 kommenttia artikkeliin ”Das Projekt: Schweiz

 1. Sveitsi on ihana maa. Tosin olen enemmän viettänyt aikaa ranskalaisessa Sveitsissä. Ihan vuorilla pienessä kylässä olevassa mökissäkin useasti. Uskon, että tekin viihdytte siinä maassa.
  Hyviä ja onnistuneita valmisteluja toivottaen Leena

 2. Hei vaan,
  Asuin 25 vuotta Sveitsissä ja viime toukokuussa muutin takaisin Suomeen.Muuton yhteydessä on huomioon otettava,ettei Sveitsi ole EU-maa ja ainakin minulla oli ongelmia muuttokuorman kanssa tullissa!Muuttofirma ,suomalainen,oli kyllä luvannut hoitaa kaikki muodollisuudet,mutta oli unohtanut (?) , juuri tuon EU jutun.

  Tavarat konttiin ja kuljetukseen olisi halvin ja ongelmattomin muutto vaihtoehto,minulla oli vain liian lyhyt aika sen järjestämiseen.
  (En ainakaan suositele Muuttoapu.comia Olin pettynyt palveluun.)Tavaroita hävisi matkalla ja koko muuttoporukka oli myöhässä .. vertaile eri firmoja tarkasti.
  Jos tarvitset jotain infoa vielä niin ota yhteyttä sähköpostitse.

  Voimia ja jaksamista valmisteluihin
  Pirkko

 3. Saalüüt miteinander tai Grüezi wohl miteinander, kuten Zürichissä sanotaan!

  Jännittävät ovat nuo teidän viimeiset uutusenne. Swiitz ist äht suupper gsii (Sveitsi oli tosi ihana). Hab Mal säx Moonat lang bi dä Swissair in Züüri g’scahfft… No nuoruuden muistoja nuo. Jos tie vie Turun Torin yli niin piipahtakaa meillä Kalapojilla niin voidaan rupatella ’Züuritüütsch’:iksi voisi saada pikakurssin paikallissaksassa. Pitää tarkistaa onko Die Akademi itskuravintola vielä olemassa.Ruoka oli taivaallista…
  Terveisin, Stefan

 4. Hei Petri,

  kiva blogi. Mekin olemme mieheni kanssa (todennäköisesti) lähdössä syksyllä lukuvuodeksi töihin Zürichiin, työpaikkana ETH kuten vaimollasi. Järjestelyt ovat kyllä paljon enemmän vaiheessa kuin teillä.

 5. Moi, tiedättekin tästä varmasti, mutta jos ette välttämättä tiedäkään, niin kerron 🙂 Olen työssäni auttanut useita henkilöitä expatiksi ja kokenut tämän sivuston ja lehden hyväksi avuksi sekä itselleni että expateille, eli http://www.expatrium.fi

 6. Willkommen in die Schweiz! Zürichistä löytyykin jo melko suuri aktiivinen Suomi-poppoo. Kannattaa tutustua http://www.svff.ch (Schweizerische Verein Freunde Finnlands) sivuilla paikalliseen tarjontaan, sitä kautta varmasti löytyy myös avuliaita ihmisiä (Zrh:sta) alun kysymyksiin vastaamaan. Myös Facebookissa on ryhmä, mitä kautta saa paikallisen suomi-seuran toiminnasta infoa.

  En tiedä miten muutto Suomesta tänne päin hoituu, mutta oman over seas muuton hoiti paikallinen firma Packimpex, ja heidän toimintaan olimme erittäin tyytyväisiä. Mahdollisesti he voisivat hoitaa osan paperisodasta.

  Sen verran olen muilta Suomesta/Suomeen muuttajilta kuullut, että laatu-skaala muuttofirmoissa Suomessa on erittäin suuri, eikä kallein välttämättä ole paras. Kannattaa siis tutusta tarjontaan huolella, ja pitää tarkaan silmällä tulli-asioita, koska Sveitsin laki ei ole sama kuin EU-laki (ei pelkästään hinnat ja prosentit, vaan myös raja-ajat minkä puitteissa tietyt asiat tulee hoitaa).

  Toivotan paljon onnea muuttoon ja uuteen seikkailuun astumiseen!

 7. Hei,
  kun me muutimme Sveitsiin ja takaisin käytimme Viktor Ekin palveluja. Heiltä sai valita, että pakkaako itse vai he. Heiltä sai hyvät pakkaustarvikkeet ja kaikki sujui todella ammattimaisesti ja täsmällisesti. Eli laadukasta ja huoletonta muuttamista! Hinnasta en osaa sanoa, ei varmaan halvimmasta päästä…

 8. Hei, kiitos hyvästä blogista! Minulla ja miehelläni on muutto edessä Sveitsiin ja kivaa lukea muiden kirjoittamia kokemuksia. Meillä samanlainen tilanne, eli minä olen saanut töitä ja mies tulee mukaan perheenjäsenenä. Työnantaja hankkii minulle luvat, mutta puolisolle meidän täytyy hakea itse. Ajattelinkin kysyä, että jos haluaisit kertoa tarkemmin teidän lupaprosessista? Oliko jotain erityisvaatimuksia ja mitä kaikkia tietoja tarvittiin? Ja laitoitteko lupaprosessin vireille jo ennen maahan saapumista vai vasta sen jälkeen?

  • Moi,
   lupia voit hakea vasta, kun olet muuttanut. Mitään ihmeellisempää ei tarvita, paitsi jos teillä on lapsia. Silloin rekisteriote Suomesta, jossa vahvistetaan, että isä on oikeasti isä… Luvista: käsittääkseni voitte hakea niitä vain itse, eli työnantaja ei niitä voi puolestasi hakea. Mutta tarvitsette lupia varten sinun työsopimuksen. Tässä saatan olla tosin väärässäkin.

   Kannattaa liittyä Facebookissa Sveitsinsuomalaiset-ryhmään! Sieltä saa aktiivisesti vertaistukea 🙂

   Onnea seikkailuun. Sveitsi on hieno maa!

   Petri

 9. Kiitos hyvästä blogista. Muutto edessä parin päivän päästä. Oleskeluluvan haimme monta vuotta sitten ja pari kuukautta sitten pitkän viikonlopun aikana vuokrasimme asunnon. Auto-osio oli erittäin selventävä. Meidän muuttokuorma tulee tilavassa pakettiautossa. Paljon pitää siihenkin laitella papereita tullia varten. Tax-freenä ostimme vähän elektroniikkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s