Sesonkivinkki: Nokkoskeitto

Muistan elävästi ensimmäisen kohtaamiseni tämän superterveellisen kasvin kanssa. Sinänsä nokkonen on muuten harvinainen kasvi, että se on terveellisempi sisäisesti nautittuna, mutta annas olla ja tipahda nokkospuskaan ilkosillaan, niin ei kovin terveelliseltä tunnu.

Lapsuudenkotini ulkorakennuksen vieressä oli mahtavat nokkospuskat ja silloin tällöin laitoimme paksut nahkahanskat käteen, nappasimme siitä kunnon tukon kouraan ja juoksimme Kuusiston kyläkoulutien varteen pelottelemaan tyttöjä nokkospuskilla.

Kerran juoksentelin pikkupojan kesämuodissa, siis ilkosen alasti, ympäri pihaa ja päätin kokeilla tasapainoaistini kaikkivoipaisuutta taiteillen ajorampin laitaa pitkin ylämäkeen. Jalka lipesi ja komealla voltilla tipahdin nakupellenä keskelle valtavaa nokkospuskaa.

Se sattui, eikä tullut mieleenkään silloin, että joskus vielä söisin noita kammotuksia. Mutta aika kultaa muistot ja muuttaa makutottumuksia.

Nokkonen on hyvää ja parhaimmillaan nyt nuorena, keväisenä, hennon vihreänä.

Nokkoskeitto

AINEKSET

  • iso kattilallinen nuoria nokkosen lehtiä
  • 1 l kanalientä
  • 2 dl kermaa
  • suolaa, pippuria
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 rkl Maizenaa

VALMISTUS

Poimi nokkoset nuorina (lehdet voi myös pakastaa). Huuhtele lehdet ja kiehauta ne kanaliemessä. Lisää muut aineet ja mausteet. Anna kiehua viitisen minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Suurusta halutessasi maizenalla. Ripottele kevyesti kiehuvaan keittoon maizena, sekoita ja annan kiehahtaa kerran kunnolla.

Tarjoa alkukeittona tai keittiön pienenä tervehdyksenä ennen kesäistä illallista (kuten kuvassa).

Suosittelen nokkoset nautittavaksi sisäisesti.

Perjantaikokki

2 kommenttia artikkeliin ”Sesonkivinkki: Nokkoskeitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s