Italian ihme – Kermassa muhinutta kanaa ja fenkolia

Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa. Viime viikolla kerroin sveitsiläisten mielenkiintoisesta suhtautumisesta talven kylmyyteen. Vaatetta ei lisätä vaikka asteet laskevat.

Olen ihmetellyt elämää  yhden talven myös Alppien eteläpuolella, Milanon seudulla. Siellä reaktio on täysin päinvastainen. Kun elohopea tippuu kymmenen lämpöasteen tienoille, kaivavat milanolaiset kaapeistaan paksut untuvatakit kunnon turkisreunushupuilla. Niihin kääriytyneinä he sitten hytisevät ja päivittelevät arktista ilmanalaa.

No, ei siinä mitään. Hyvä, että pitävät itsensä lämpiminä. Mutta odotapa viikonloppua ja suuntaa kulkusi vuorille. Siellä samaiset kylmästähytisijät laskettelevat kunnon pakkaskeleilläkin järjestään ilman pipoa. Jotenkin kylmä ilma on erilaista vuorilla kuin se on kaupungissa. Tai sitten turkisreunushuppu on varannut viikolla niin paljon lämpöä päähän, että yksi viikonloppu ilman pipoa ei tunnu missään.

Kaupunki ja vuoret aiheuttavat muutakin epäloogisuutta saapasmaan kansaan. Italialaiset tunnetaan tyylikkyydestä. Onhan Milano monelle muodin mekka. Kun käyskentelet Duomon aukiolla tai Milanon kuuluisilla ostoskaduilla, tunnet itsesi lähes varmasti alipukeutuneeksi. Miten huolitelluilta ja tyylikkäiltä pikaisella espressolla Cafe del Duomossa piipahtavat milanolaiset näyttävätkään!

No ei siinäkään mitään. Hyvä, että pitävät itsensä tyylikkäinä. Mutta odotapa viikonloppua ja suuntaa kulkusi vuorille. Siellä samaiset tyyliniekat laskettelevat aivan kammottavissa kahdeksankymmentäluvun neonhaalareissa, ikään kuin ne olisivat viimeistä huutoa. Mutta eivät ne ole. Tätä ilmiötä en ole koskaan ymmärtänyt. Kaikkein tyylikkäimmät laskettelijat lisäävät asuunsa vielä oman, yläasteella ostetun, Invicta-repun. Sitten kokonaisuus on täydellinen. Rinteessä roolit kääntyvät kuin lennossa. Yhtäkkiä suomalainen Haltin Goretex-lasketteluasuun pukeutunut ulkoilija onkin se tyyliniekka.

Tai sitten minä en vain ymmärrä.

Niin tai näin, tänään noin neljän ja puolen tunnin kuluttua suuntaamme automme nokan kohti tyylin mekkaa Milanoa ja käymme katsomassa, pitääkö edellä kirjoittamani väittämät vielä kutinsa. Kun Milano on tarkistettu (varaamme siihen viikonlopun), kääntyy Kian keula itään ja suuntaamme tutkimaan tilannetta vuorilla.

Voin sitten raportoida myöhemmin, onko tilanne muuttunut. Ensi viikolla en bloggaa tai kokkaa, vaan laskettelen lämmin kypärä päässä ja GoreTexia yllä.

Että lompsista vaan,

Perjantaikokki

Kermassa muhinutta kanaa ja fenkolia

Italiassa käytetään paljon fenkolia ja se on meidänkin keittiön yksi suosikeista. Sitä voi käyttää ohueksi siivutettuna ja jäävedessä rapeutettuna salaatissa, sitä voi grillata tai vaikka hauduttaa, kuten tässä.

AINEKSET

–       1 kokonainen broileri
–       2 isoa fenkolia
–       1 dl valkoviiniä
–       oliiviöljyä
–       yrttejä hienonnettuna (esim. timjami, rosmariini jne.)
–       2 dl kermaa
–       merisuolaa ja mustapippuria myllystä

VALMISTUS

Pilko broileri osiin. Jos et tiedä miten, katso ohje esim. tuolta (englanniksi: http://www.youtube.com/watch?v=eiwHpDtZHOE) tai osta koipi-reisiä ja rintafileitä. Hiero suolaa ja pippuria kanaan, kuumenna öljy kasarissa kuumaksi ja ruskista kananpalat kauttaaltaan. Laske lämpötilaa ja kaada joukkoon valkoviini. Ripottele kananpaloille yrtit. Pilko fenkoli siivuiksi ja lisää kasariin. Lisää kerma ja hauduta kannen alla noin 45 minuuttia.

Tarjoile sellaisenaan tai esim. höyrytettyjen neulapapujen kanssa.

4 kommenttia artikkeliin ”Italian ihme – Kermassa muhinutta kanaa ja fenkolia

  1. Olipa hauska lukea huomioitasi sveitsiläisten ja italialaisten talvipukeutumisesta, poislukien sen, että lapset mahdollisesti palelevat. Tuon untuva- tai tikkitakki-ilmiön olen itsekin huomannut ja päätellyt, että italialaiset tosiaan tahtovat käyttää hankkimiaan vetlmiä kalenterin, ei lämpömittarin mukaan:)

  2. Just näin Campasimpukka! Mutta toisaalta, aloitetaanhan talojenkin lämmitys Italiassa kalenterin mukaan ja kuntakohtaisesti lämmityspäivän valinta vaihtuu. Aivan sama, vaikka ulkona olisi kunnon pakkaset, jos kalenterissa ei vielä lue, että saa lämmittää 🙂

    Petri

  3. Itse asiassa, minusta vaikuttaisi ettei italialaisten tyylitaju tässäkään petä. Kun liikutaan kaupungilla tai ollaan illalla liikenteessä, pukeudutaan hyvin ja arvokkaasti. Liikuntaa varten ei kannata pukeutua mahdollisimman tyylikkäästi ja kalliisti, tai siis, kuka italialainen muotisuunnittelija haluaa suunnitella vaatteita joissa hikoillaan? ja pitäisi niitä vielä jotenkin erityisen kalliina ja hienoina?
    Suomessa vaikuttaisi olevan päinvastoin, on monen sadan euron ulkoiluvaatteet, tuulipuvut ja merkkiverkkarit, muutoin päällä on Prisman asukokonaisuus. Täällä ei kadulla näy mitään muodin ilotulitusta, mutta meneppä Elixiaan tai vastaavaan kuntosaliin, huh. Silloin hävettää kulkea niissä 90-luvun verkkareissa – kaupungilla ei taas yhtään. 🙂

    Teemu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s