Leikitään rikkinäistä puhelinta – Grillatut italialaiset vihannekset

Kaikkihan sen tietävät, että mitä lapsellisempi leikki, sen enemmän aikuiset siitä innostuvat. Tähän perustui aikoinaan esimerkiksi Speden Spelien suosio.

Täällä Sveitsissäpä on leikki osattu hyödyntää osana tärkeää kansalaisvelvoitetta. Puhun siis soittoringistä, eli suomeksi sanottuna rikkinäisestä puhelimesta.

Ensimmäisessä Kindergartenin vanhempainillassa saimme kouraamme soittorinkidokumentin. Homma toimii niin, että mikäli opella on asiaa kaikille, soittaa hän muutamalla isälle tai äidille, jotka sitten soittavat listoissaan seuraaville ja niin edespäin. Ope tietää viestin menneen perille siinä vaiheessa, kun listan viimeinen soittaa opelle ja kuittaa viestin perilletulon.

Vaan minkälaisen viestin?

Innolla odottelin koko syksyn, että pääsemme leikkimään rikkinäistä puhelinta. Minun nimeni oli soittolistassa ensimmäisenä ja omaan rinkiini kuului sen jälkeen kuusi muuta nimeä. Vanhempainilloissa osaan tutustuneena, tiesin, että listassa ymmärrettävää saksaa puhuu vain yksi. Seitsemässä rinkiläisessä oli viittä eri kansallisuutta. Oli suomalainen, italialainen, virolainen, joku oli jostain päin entistä Jugoslaviaa ja oli joukossa ihan aito sveitsiläinenkin. Se ainoa ymmärrettävää saksaa puhuva oli siis saksalainen. Sveitsiläiset kun puhuvat ihan omaa kieltään ja sitä ei opetettu Klassikon yläasteen ja lukion saksantunneilla.

Mietin, että mitenköhän viestin välittäminen sujuu italiaa äidinkielenään puhuvalle seuraavalle listalaiselle. Päätin, että kun pilliin vihelletään, niin italiaksi en asiaa selitä. Se olisi liian helppoa eikä lainkaan leikin mukaista. Maassa maan tavalla. Grüezi ja silleen.

Vihdoin alkuviikosta, puolen vuoden odottamisen jälkeen, puoli kahdeksan maissa aamulla, puhelin soi. Jes! Soittaja oli Kindergartenin opettaja. Minusta oli vihdoin tulossa osa tätä maata, täysivaltainen soittoringin jäsen!

Keskityin kuuntelemaan, mitä tärkeää Frau Schultesilla oli minulle kerrottavanaan.

”Olen kipeä ja tänään on sijainen. Soitatko seuraavalle?”

Siinä kaikki. Ei dramaattisia uutisia, vaan ainoastaan ilmoitus, että eri näköinen opettaja on lapsia vastassa. No, tällä on hyvä aloittaa leikki. Aloitimme tärkeän työmme etsimällä syksyllä saatua listaa vaimon kanssa parikymmentä minuuttia. Oli kiire, sillä viestin välittäminen oli nyt yksin harteillani. Vihdoin löysimme listan! Soitin ensimmäiselle, mutta en saanut vastausta. Luuli varmaan puhelinmyyjäksi. Muistelin vanhempainillassa kerrottuja soittorinkisääntöjä. Jos ei vastata, hypätään listassa seuraavaan ja soitetaan. Viestin on kuljettava!

Soitin seuraavalle – ja sain vastauksen. Kerroin asian niin hyvin kuin taisin. Kuulija kuittasi ymmärtäneensä ja lähti varmaan etsimään omaa listaansa.

Kun sain oman osioni suoritettua, oli kello jo kahdeksan. Koulu  alkaa kymmenen minuutin kuluttua. Tällä tahdilla viimeinen tavoitetaan puoliltapäivin, kun Kindergarten on ohi.

Hieno systeemi ja hauska leikki  – mutta opettaja ehti varmaan parantua, ennen kuin monikansallinen rinkimme oli viestin välittänyt. Harmillista vain on, että emme pääse kuuntelemaan, minkä viestin se viimeinen sai…

Hullulla on halvat huvit 😉

Perjantaikokki

Grillatut italialaiset vihannekset

On yksi lisuke ylitse muiden, eli ”grigliata mista di verdure” – grillatut vihannekset. Teen näitä melkein viikoittain – kerralla aina parin päivän satsin. Hyvää, terveellistä ja molto italiano!

Jos hifistelen, niin kuorin paprikat. Mutta arkena en viitsi. Kuori ei haittaa, kunhan rapsuttaa karrelle paahtuneet osat pois.

AINEKSET

–       2 isoa paprikaa (punainen ja keltainen)
–       2 – 3 kesäkurpitsaa
–       2 pientä munakoisoa
–       persiljaa
–       1 valkosipulin kynsi
–       merisuolaa ja mustapippuria myllystä
–       oliiviöljyä

VALMISTUS

Leikkaa paprikoista siemenkodat pois ja pilko 4-5 viiteen palaan. Leikkaa kesäkurpitsoista ja munakoisoista päät pois ja siivuta (aika) ohuiksi. Munakoisot ohuemmiksi kuin kesäkurpitsat. Kuumenna grilli kuumaksi. Paahda kasviksia molemmilta puolin. Paprikat ja munakoisot vaativat enemmän aikaa kuin kesäkurpitsat. Nypi tarvittaessa paprikasta tummunut kuori pois.

Laita kuumat, grillatut vihannekset esim. muoviastiaan. Pilko päälle runsaasti persiljaa, hienonna yksi valkosipulinkynsi joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla sekä runsaalla oliiviöljyllä. Sekoita ja anna vetäytyä kannen alla viitisen minuuttia. Tarjoa kuumana tai kylmänä lihan tai vaikka grillatun lohen seurassa. Voit myös pilkkoa pari päivää vanhat kasvikset pieniksi ja laittaa salaattiin. Tai syödä sellaisenaan.

Herkullista viikonloppua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s