Siika-lohi -tartar

Viikonloppu on jälleen käsillä ja on aika suunnata katseet kokin reseptiarkistoon. Sitä ennen kuitenkin kiitoksen sana kaikille palautetta lähettäneille. Melkein jokaisen kirjeen jälkeen saan paluupostissa palautetta – kiitoksia ja kannustusta hyvistä resepteistä ja myös toiveita tulevista resepteistä. Tänään toteutetaan erään lukijamme toive. Hän nimittäin toivoi ohjetta nopeatekoisesta kylmästä kala-alkuruuasta. Heti ensimmäisenä mieleen tuli kunnon klassikko: siika-lohi -tartar.

Graavaa kalat mieluiten itse
Itse graavaamalla saat säännösteltyä suolan määrää paremmin. Kaupan graavaama on ainakin kokin makuun usein liian suolainen. Tosin kun ostat kalat valmiiksi graavattuna, on tämä ruoka todella nopea tehdä.

Nyrkkisääntönä graavatessa voit pitää, että yhtä kiloa kalaa kohden merisuolaa tulee n. 50 g ja sokeria n. 40 g ja kalan tulee antaa graavaantua ainakin yön yli. Varmista, että fileen paksuun kohtaan tulee enemmän mausteita kuin ohueen. Näin saat maun tasaiseksi.

Siian graavaamisessa voit käyttää hieman vähemmän suolaa ja sokeria, sillä filee on yleensä ohuempi ja suolaantuu helpommin.

Tartaria varten tarvitset:

(4 hengelle – kohtalaisen runsas annos)

150 g graavia lohta
150 g graavia siikaa
1 punasipuli
100 g smetanaa
pari ruokalusikallista silputtua ruohosipulia

Valmistus käy kuin leikki
Joskus tätä ruokaa on kokinkin ruokapöydässä kehuttu niin maukkaaksi, että oikein hävettää myöntää kuinka helppotekoinen se on. Mutta kuten usein ruuan kanssa on; yksinkertainen ja helppo on myös maistuvaa.

Valmistus:

Leikkaa kalat ohuiksi kuutioiksi, pilko sipuli pieneksi, vatkaa smetanaa hetki, jotta siitä tulee hieman ”tönkömpää” ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Voit lisätä joukkoon myös hieman tilliä ja muista rouhia mukaan myös mustapippuria.

Muotoile massasta stanssilla (tai vaikka kahvikupilla) pyöreä kiekko lautaselle ja tarjoa saatavilla olevan, paahdetun leivän kera. Koristele tillillä.

Oikein hyvää ruokahalua, hyvää viikonloppua ja ensi perjantaiseen!

Terveisin

Perjantaikokki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s