Keitetyt simpukat

Kokki-ystäväni Antti Nurkka vierailee kirjoittajana Perjantaikokissa ja tarjoaa  kylmän, kolkon ja syksyisen sään lämmittämiseen keitettyjä simpukoita.

Tämän ruoan voit valmistaa joko perinteisesti pelkästään tuoreista sinisimpukoista, mutta halutessasi ”hienostella” voit lisätä joukkoon myös mm. hieta- sekä partaveitsisimpukoita jotka tuovat ruokaan hienostunutta makua ja ulkonäköä. Hyvä kalakauppias varmasti auttaa simpukoiden valinnassa.

Useissa ohjeissa simpukat lisätään suoraan sipulin ja viinin joukkoon. Simpukoiden sekä liemen mausta tulee kuitenkin paljon syvempi jos keität ensin maukkaan liemen ja lisäät simpukat pataan vasta sen jälkeen.
 simpukat
 
AINEKSET
  • 1 kg tuoreita simpukoita
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 ruukku tuoretta persiljaa
  • 1 sitruunan kuori
  • 1 appelsiinin kuori
  • 1 tähtianis
  • 1 rkl merisuolaa
  • mustapippuria
VALMISTUS
 
Tarkista että simpukat ovat eläviä kopauttamalla avoinna olevia simpukoita kevyesti esim. lusikalla. Mikäli simpukka ei sulkeudu, on simpukka kuollut. Heitä kuolleet simpukat pois.  Nykyään simpukat ovat yleensä puhtaita eikä niitä tarvitse erikseen puhdistaa, mutta Jos simpukan kuoret eivät ole puhtaita harjaa ne kevyesti juoksevan veden alla. Samalla voit myös poistaa ”parran” joka saattaa pilkistää isojen simpukoiden kuorten välistä.
 
Kaada kattilaan valkoviini. Lisää joukkoon kuorittu ja silputtu salottisipuli, valkosipuli, sitruunan ja appelsiinin kuori, suola ja mustapippuri. Keitä lientä noin viisi minuuttia jotta kaikki raaka-aineet antavat liemeen makunsa.
 
Lisää sen jälkeen kattilaan puhtaat ja elävät simpukat sekä silputtu persilja. Peitä kannella ja anna hautua noin 3 minuuttia kunnes kaikki simpukat ovat kypsiä ja auenneita. Älä syö kiinni jääneitä simpukoita.
 
Tarjoa simpukat rapean maalaisleivän kanssa tai vaikkapa belgialaiseen tapaan ranskanperunoiden kera.
 
Halutessasi täyteläisemmän ruokalajin voit myös lisätä liemeen purkillisen kuohukermaa – silloin simpukoiden lisäksi samalla syntyy myös herkullinen kermainen simpukkakeitto, jonka voi nauttia simpukoiden syömisen jälkeen.
antti_nurkka
 
Herkkuhetkiä
 
Antti Nurkka
 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s