Kälskär – Kreivin saari – Kökar

Kälskär - kreivin saari - kökar

Kälskär sijaitsee avomeren rannalla, Kökarin länsilaidalla.

Kökarilaisten kreiviksi nimittämän vapaaherran, Göran Åkerhielmin saari, Kälskär sijaitsee avomeren rannalla, Kökarin saariryhmän länsilaidalla. Itse asiassa kreivi ei omistanut  koko saarta – vain sen keskiosan, mutta saarta on hänen mukaansa nimitetty Kreivin saareksi jo pitkään.

Vierailin saarella elokuussa 2010, kuultuani siitä tarinoita ja useammankin suositellessa käyntiä sinne. Suhtauduin etukäteishehkutukseen varauksella, sillä olen kiertänyt saaristoa paljon ja nähnyt monta upeaa paikkaa. Ehkä juuri siksi en saattanut silmiäni uskoa, kun saarelle pääsimme.

Kälskär - kökar - kreivin saari

Sisällä lahdessa on melkein 10 metriä vettä

Saarelle pääsee sesonkina Kökarista vesibussilla tai sitten omalla veneellä. Saaren lähestyminen on helppoa, mutta sisäänajoreitin paikantamista auttaa GPS-plotteri, sillä avomereltä katsottuna ovat kaikki saaret kovin samanlaisia. Saaren itäpuolella on kohtalaisen suojainen poukama, jossa on myös pieni laituri vesibussia varten. Länsi- ja lounaasta puhaltavalla tuulella keulan saa kiinni rantaan ja perän ankkuriin. Me vierailimme kovalla itätuulella, jolloin jätimme koko aluksen poukamaan keula-ankkuriin ja menimme rantaan jollalla yhden jäädessä aina ankkurivahtiin. Purjeveneessä oli kokoa 51 jalkaa ja syväystä n. 2 metriä, eli isommallakin veneellä pääsee ainakin lahdelle. Vielä aivan lähellä rantaa näytti kaiku syvyydeksi yhdeksän metriä. On huomioitavaa, että laituri on pohjoisesta tultaessa vasta toinen – ei siis se ensimmäinen pienessä poukamassa.

Kreivin krokettikenttä

Kreivin tarkkojen mittojen mukaan tehty krokettikenttä

Laiturilta lähtee kivikasoilla merkattu polku kohti kreivin tiluksia ja kymmenen minuutin kävelyn jälkeen näkyy kalliolla yksin seisova huvimaja, jossa mm. Tove Jansson kirjoitti Muumitarinoitaan. Siitä matka jatkuu välillä pieniä siltoja pitkin itse kreivin puutarhaan ja talolle ja jälleen kohti satamaa. Saarella on paljon käärmeitä, joista suuri osa on tosin rantakäärmeitä. Mekin bongasimme yhden lyhyellä vierailullamme. Koirat tulee siis pitää kiinni ja kaikilla saappaat jalassa.

Kreivin aikaansaama paratiisi on uskomaton osoitus omaan unelmaansa uskomisesta ja siitä, että ei välitä toisten mielipiteistä. Häntä voitaisiin pitää hulluna tai nerona – katsontakannasta riippuen. Itse sanoisin, että hän oli erittäin ahkera unelmoija.  Saarella on mm. mittojen mukaan tehty krokettikenttä upeasti hoidetulla nurmikolla, viiniköynnöksiä, jotka tuottavat vieläkin hyvän sadon syksyisin, harvinaisia kasveja, yrttitarha ja Reima Pietilän piirtämä hirsilinna, joka on valtavana kontrastina välimerelliselle puutarhalle. Puutarhassa on patsaita ja mm. laakea kivipaasi, jossa tarjottiin erilaisia juustoja illallisten jälkeen.

Kreivin oma satama

Kreivin oma satama - käsin rakennettu, ilman koneita

Kaikki työt on saarella tehty käsin. Koneita ei saanut käyttää, sillä työ oli osa saaren tarkoitusta. Kreivillä kävi vieraita paljon, varsinkin taiteilijoita, jotka ymmärrettävästi inspiroituivat tällaisessa olotilassa. Jokaisen vierailijan oli tehtävä työtä – eli kannettava kiviä. Kivistä on rakennettu valtavat suojamuurit tuulta vastaan ja myös varaamaan lämpöä, jotta eksoottiset kasvit menestyisivät raaoissa oloissa. Kivistä on myös tehty polut, patsaille piilopaikat ja valtava satamarakennelma kreivin pientä venettä varten.

Nykyään tilukset kuuluvat Ahvenanmaan maakuntahallitukselle, joka ylläpitää aluetta. Sinne saa vapaasti tulla ja ihastella, mutta alueen vierasmökeissä asuu varsinkin kesäisin luovan työn tekijöitä. Ei siis kannata mennä availemaan ovia kysymättä. En sano, että joku meistä olisi näin toiminut, varsinkaan utelias anoppini, mutta varoitanpahan vain…

Viinirypäleitä ulkosaaristossa

Viinirypäleitä kypsymässä ulkosaaristossa

Törmäsimme saarella valokuvaajaan ja toimittajaan. Toimittaja asui taiteilijamökissä viikon verran ja kokosi materiaalia Ahvenanmaasta. Hän kertoi, että, mökkejä saa anoa tammikuussa, jos on luovan alan työntekijä. Ahvenanmaan maakuntahallitus jakaa vuorot ja vuorokausihinta on hurja 5€ / yö.  Soitin heti ystävälleni Hanna Varikselle, että tänne hänen on tultava! Hauska yksityiskohta Ahvenanmaalaisen toimittajan kanssa keskustelussa oli, että hän mainitsi, että myös ”suomalaisia” käy täällä paljon. Melkein kysyin, että missä maassa me nyt sitten olimme J

Kokemus pysäytti ja pisti omat haasteet ja toiveet mittasuhteisiin. Lisää ajatuksia tästä aiheesta voit lukea täältä. Yhtäkaikki, saari on ehdottomasti matkan arvoinen. Se on upea keidas ja valtava kontrasti keskellä karuinta ulkosaariston luontoa.

Harmi, kun en tuntenut kreiviä. Uskon, että olisimme tulleet hyvin toimeen. Päivät kannettu kiviä ja illat syöty hyvin ja herkuteltu juustoilla. Elämän yksinkertaisia iloja.

”Kuten luonto on luonut ihmisen, luo ihminen luontoaan.”

Klikkaa kuvaa, saat sen suuremmaksi!

7 kommenttia artikkeliin ”Kälskär – Kreivin saari – Kökar

 1. Hei!

  Onpa mukava kuulla, että joku muukin on käynyt saarella, jonka kauneutta olen ”hehkuttanut” vuosikymmenet. Kävimme nimittäin siskoni ja hänen miehensä kanssa siellä purjehtien noin 27 vuotta sitten ja se oli aivan uskomaton paikka… ei voinut kuin ihailla. Paikka ei ilmeisesti ole kovin hyvin veneilijöidenkään tiedossa, koska en ole kuullut kenenkään veneilytuttavani käyneen siellä.
  Kuvista päätellen saari ei ole muuttunut miksikään näinä vuosikymmeninä -onneksi.
  Matkasi näemmä jatkuu/jatkui toiseen lempipaikkaani saaristossa eli Högsåraan. Siellä olen viettänyt kymmeniä kesälomia tuttavani mökillä. Se on ehkä saariston idyllisin ja kaunein saari. Mukavia purjehduksia! T. Marjut
  Terveisin Marjut

  • Moikka,

   juu, tuo saari ei ole mitenkään liian tunnettu. Ahvenanmaan maakuntahallitus pitää saarta yllä ja se on kyllä upea kohde! Myös Högsåra on suosikkejamme 🙂

   Petri

 2. Tervehdys !

  Erittäin onnistunut ja hieno kirjoitus (ei sillä, että muutkaan olisivat huonoja..:) ! Loistavasti kerrottu upea tarina joka välittömästi sai lisäämään saaren kohteisiin ”täällä pitää ehdottomasti käydä”. Millaisia helmiä sitä ihan kotimaasta löytyykään, tästäkään en ollut koskaan kuullut !

  Miten äärettömän tylsä paikka maailma olisikaan, jollei löytyisi visionäärisiä, omaan unelmaansa tinkimättömästi uskovia ihmisiä, jotka eivät ihan hirveästi välitä siitä, mitä valtaosa ympäristöstä kommentoi..? Ja miten paljon hienoja asioita ja paikkoja olisi jäänyt tekemättä ilman näitä henkilöitä.

  Kiitos siis tästä vinkistä ja jatka ehdottamasti tällä tiellä !
  t: nimim. muitakin vinkkejä mielellään vastaanottava Kristiina 🙂

  • Terve,
   Kiitos palautteesta. Itselleni tämä Källskär oli kyllä ehdottomasti ainakin TOP 5 – listalle menevä vaikuttavuudessaan. Kaikki kun oli tehty käsin ja vielä ns. ”nykyaikana”. Suosittelen käyntiä!
   Petri

 3. Paluuviite: Hullu vai nero? Tyhmä vai tarmokas? « Perjantaikokin blogi

 4. Saari on uskomattoman hieno! Minä ihastuin siihen myös ja aion kyllä vierailla siellä myös vielä joskus. Kirjoitin vierailusta ja saaresta omaan blogiini myös. Käykääpä vilkaisemassa! Blogin nimi on satumainen juttua.

 5. Oli semmoinenkin aika elämässä, että vanhempi tytär oli mennyt avioon 1998. oli säälliset häät ja tuli hyvä vävy sukuun- huolehtii perheestään. Jo sitä ennen olin oinaillut että nuorempikin perustaa perheen. Oltiin vaimon kanssa Kreivin paikalla ja ajattelin että täälläpä tanssitaan nuoremman häiä. Oli jos jonkinmoista mökkeröä mäki täynnä ja haaveilin että tuonne majoitetaan serkku ja tuonne kummitäti. Olivat silloin vielä elossa. Ei majoitettu, Susipari tuli ja avoero. Muistoja ne on huonotkin. Kuten Kreivilläkin, minulla oli haaveita. Oli. Kauppiaiden ja varkaiden pronssipatsas halkoo tuulta Kreivin kalliolla

  Aston Villa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s