Savulahnaleivät

Wappuviikonloppuna tarttui siikaverkkoihin kaikkea muuta kuin siikaa. Saimme me yhden siiankin, mutta lähinnä saimme simppuja, yhden ison lahnan ja kampeloita.

Lahna on monelle tuttu lähinnä uunissa tai savustamalla valmistettuna. Kuulun koulukuntaan, jonka mielestä kala pitäisi pöytään päätyessään olla ruodoton, jotta siitä nauttiminen on helppoa ja sen voi nauttia tarkoitetussa lämpötilassa. Siksi meillä syödään hyvin harvoin savulahnaa sellaisenaan. Kokonaisen lahnan kun nostat lautaselle höyryävien perunoiden ja kuuman kastikkeen kera, niin ennen kuin saat palaakaan kalaa suuhun, ovat perunat ja kastikkeet jo kylmiä.

Tässä teille kaksi reseptiä, miten savulahnaa voi tarjota herkullisena ruokana ja vielä miellyttävänä ruokailukokemuksena.

Tein myös videon lahnan käsittelystä ja savustuksesta. Katso se tästä.

SavulahnamassaLämmin savulahnaleipä

Ainekset

–       1 iso savulahna
–       2 rkl pieniä kapriksia
–       1 kevätsipulin varsi
–       tilkka sitruunamehua
–       merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Valmistus

Perkaa lahna, eli irrota liha ruodoista. Tässä tarvitaan tarkkaa silmää ja vähän aikaa, mutta se maksaa vaivan! Laita lihat kulhoon, sekoita joukkoon kaprikset,  pieneksi pilkottu kevätsipuli, sitruunamehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Painele massaa voimakkaasti esim. haarukalla muutama minuutti, jotta saat siitä tasaisin. Käytä täytteeksi leiville. Alla kaksi eri vaihtoehtoa.

Savulahnauunileivät

Ainekset

–       yhden savulahnan lihat (ks. resepti yllä)
–       4-6 ruisleipäsiivua
–       vastaava määrä paksuja siivuja Gruyere-juustoa (tai muuta vahvaa, rasvaista juustoa)
–       voitaSavulahnaa saaristolaisleivällä

Valmistus

Voitele leivät. Asettele kaikille leiville tasaisesti lahnamassaa. Nosta pinnalle paksu siivu vahvaa, rasvaista juustoa. Paahda 200 asteisessa uunissa viitisen minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut.

Tarjoa kesän herkullisten salaattien kera.

Savulahnaa saaristolaisleivällä

–       yhden savulahnan lihat (ks. resepti yllä)
–       6 siivua saaristolaisleipää
–       voita

Valmistus

Sulata voi pannulla. Paista saaristolaisleipiä hetki molemmilta puolilta voissa (leivän siirappi palaa helposti, joten ole varovainen). Levitä kylmä kalamassa tasaisesti leipien pinnalle ja leikkaa leivät neljään osaan. Asettele salaattivadille kalanruotokuvioon.

Kyllä kevät on herkullista aikaa!

 

Perjantaikokki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s