Perjantaikokki Out of Office

Hyvä lukija,

Perjantaikokki on Out of Office ja palaa sorvin ääreen taas maanantaina. On nimittäin vuosittaisen purjehdusloman aika.

Laiva on lastattu vaimon ”klaanilla”, eli vaimon vanhemmilla ja sisaruksilla sekä heidän perheillään – ja tietenkin omilla lapsillamme. Yhteensä purjeveneen kannella tai kannen alla matkaa kahdeksan aikuista ja kuusi lasta, joista nuorin tulokas täytti tänään viisi kuukautta. Lapsista vanhin puolestaan aloittaa koulun ensi vuonna. Ääntä ja vauhtia riittää tuulen suunnasta ja voimakkuudesta riippumatta.

Kyse on perinteestä. Aloitimme klaanin purjehdukset viisi vuotta sitten, jolloin jälkikasvua ei ollut kuin yhden lapsen verran. Vuosien saatossa on lasten määrä lisääntynyt ja samalla venekoko kasvanut. Tänä vuonna piti vuokrata yksi Suomen suurimmista, joita saa ilman palkallista miehistöä. Propurjehtijat saavat kutsua venettämme vaikka merten bussiksi, mutta asenteista viis. Viisi hyttiä ja vessaa helpottaa kummasti neljäntoista hengen yhteiseloa kuitenkin rajallisissa oloissa.

Ajankohtana elokuun kolmas viikko on mitä parhain, vaikka tosin sympatiasyistä toivoisin ulkosaariston(kin ) yrittäjille pidempää sesonkia. Tilaa on seilata ja ääntä saaristoon mahtuu.

Reissumme jäänee tällä kokoonpanolla tänä ajankohtana sarjassaan viimeiseksi, sillä vanhin serkuksista aloittaa koulun ensi syksynä. Vaikka vuosiin on mahtunut melua ja lasten kinastelua enemmänkin kuin hetkittäin olisi jaksanut, ovat retkemme saaristossa varmasti piirtyneet kaikkien osallistujien mieliin upeina yhteisinä kokemuksina. Viikko veneessä hitsaa yhteen ja opettaa suvaitsevaisuutta sekä arvostusta toisia kohtaan. Lapset nauttivat joka hetkestä, vaikka eivät sitä aina näytäkään. Keskiviikon navakassa tuulessa suoritetu siirtyminen Suomen eteläisimmästä kolkasta Utöstä salpausselän viimeiseen jatkeeseen, Jurmoon, jakoi porukan. Osa aikuisista puristi rystyset valkoisina venettä siitä mistä kiinni saivat ja katsoivat kalpeina horisonttiin, kun lapset taas kiljuivat innosta: ”ollaan Linnanmäellä!”

Oma shownsa on ruokahuolto. Jostain syystä aterioista ei porukkamme suostu tinkimään, vaikka istuisimme puumajoissa koko viikon. Tehtävänäni oli kipparoinnin lisäksi suunitella vaimon kanssa etukäteen viikon kaikki ateriat. Huomioida piti lounaat, alkupalat, pääruoat, lapset, aikuiset, rajalliset valmistustilat ja säilytystilat sekä tuotteiden säilyvyys yhteensä 18 aterialle. Puolen päivän työ kokeneemmaltakin. Tällä kertaa en saanut teille reseptiä ja kuvaa ladattua täältä Nötön aukolta, mutta sen sijaan toimitan teille ensi viikolla koko viikon ruokasuunnitelman vene- tai mökkikäyttöön. Excel-taulukko, jonka tulet saamaan, sisältää siis kuuden päivän ruoat ja ostoslistan jaoteltuna aakkoselliseen järjestykseen tuotteittain ja osastoitteina (liha, maitotuotteet jne.). Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Kiitos seuralle ja saaristolle. Mieli on levännyt ja taas täynnä intoa syksyn haasteisiin. Niitä riittäköön.

21.8.2009 klo 15.30

Levollisin mielin Nötön aukolla (N 59°59.562’ ja E 21°42.239’) auringon paistetta ja vauhtia kuusi solmua leppeään myötätuuleen.

Perjantaikokki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s