Mozzarella-parmankinkkutäytteiset kalkkunarullat – Kokin hommat on niin kiireiset…

Tiesittekö, että perjantaikokkinne elää vuoden ehkä kiireisintä aikaansa. Se alkoi viikko sitten, Lapin reissun jälkeen ja päättyy syyskuun puolivälissä. Se on todella kivaa aikaa. Se on kesää!

On aika avata kesäravintolamme Vaakahuoneen Paviljonki – 500 asiakaspaikkaa, 120 iltaa yhtä soittoa (kirjaimellisesti tarkoittaen 600 tuntia musiikkia), 8000 pulloa viiniä, n. 50 000 upeaa asiakasta, 1500 kiloa saaristolaislimppua, 11 000 kiloa savukalaa, 16 000 litraa olutta ja 40 hienoa työkaveria.

Höyrylaivalla kesä tarkoittaa 1500 risteilytuntia, 400 kertaa löydettyä kultaraha-aarretta, 6000 kyläilijää Loistokarin pariskunnan luona, 24 000 erilaista annosta saaristolaistapaksia ja toivottavasti myös 26 000 entistä iloisempaa ja tyytyväistä asiakasta.

Aika iso potti kerralla nieltäväksi, eikö? No, onneksi meillä on hyvä tiimi ja neljä kuukautta aikaa, joten eikun hommiin! Vappuna se alkaa…

Aina on kuitenkin aikaa herkutella!

Koskaan ei saa olla niin kiire, etteikö henkilökohtaiseen herkutteluun olisi aikaa. Perjantaikokki suostui paljastamaan pienen salaisuuden paikallisen valtalehden toimittajalle – nimittäin henkilöllisyytensä. Mikäli satuit lukemaan Turun Sanomien Treffi-liitteen pari viikkoa sitten, niin tiedätkin jo, että alla olevat reseptit esiteltiin hieman perjantaireseptiläisiä suuremmalle lukijajoukolle. Saaristolaisuuden lisäksi on Italian keittiö kovin kokin vatsaa lähellä. Se näkyy myös tämän viikon resepteistä. Kiireen alkamisen kunniaksi tarjolla on jopa kolme reseptiä! Mukavaa kokkailua.

Reseptit ovat neljälle ja pieni varoituksen sana on paikallaan – nyt et ihan muutamassa minuutissa hommasta selviä! Varaa aikaa ainakin n. puolitoista tuntia ja aloita tomaateista. On kyllä vaivan arvoista.

Mozzarella-parmankinkkutäytteiset kalkkunarullat

600 g kalkkunan paistia
4 siivua parmankinkkua
125 g mozzarellaa
2 kpl aurinkokuivattua tomaattia
suolaa ja pippuria myllystä

Leikkaa paisti poikkisyin neljään yhtä isoon pihviin. Laita pihvi kerrallaan kelmun alle ja nuiji hellävaroin ohueksi. Varo, ettei kalkkuna hajoa. Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja mozzarella siivuiksi. Laita jokaiselle kalkkunalle parmakinkun siivu ja jaa tomaatit sekä mozzarellat tasan kalkkunaleikkeiden kesken. Kääri kalkkunat rullalle ja kiinnitä rullat hammastikulla.

Paista pinta ruskeaksi paistinpannulla ja kypsennä uunissa 200 asteessa 25 minuuttia (tai kunnes sisälämpötila on 70 astetta).

Pekoni-persiljatäytteiset sipulit

4 isoa sipulia
½ pakettia pekonia
1 dl korppujauhoja
2 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
1 dl pilkottua persiljaa
2 dl raastettua parmesaania
suolaa ja pippuria myllystä.

Kuori sipulit, mutta älä leikkaa kantoja rikki. Keitä sipuleita 20 minuuttia. Jäähdytä runsaassa kylmässä vedessä 15 minuuttia ja valuta.

Pilko pekoni pieneksi ja paista pannulla. Jäähdytä. Sekoita kulhossa korppujauho, muna, öljy, persilja ja pekoni sekä 1,5 dl parmesaania. Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa sipuleista kanta pois, mutta varo tekemästä isoa reikää. Leikkaa sipulin yläosaan reikä ja koverra sipulin sisuksesta 1/3 pois terävällä veitsellä. Täytä sipuli pekoni-persiljatäytteellä ja laita päälle loput parmesaanista. Gratinoi 220 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes juusto ruskistuu.

Yrtti-valkosipulitomaatit

300 g kirsikkaterttutomaatteja
5 valkosipulin kynttä
4 timjamin oksaa
4 rosmariinin oksaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä

Huuhtele tomaatit. Laita ne pienehköön uunivuokaan (jotta tomaatit ovat tiiviisti). Kaada päälle oliiviöljy. Lyö valkosipulinkynnet kuorineen veitsen lappealla sivulla rikki (avita nyrkillä) ja asettele kynnet tomaattien sekaan. Asettele yrtit väleihin ja rouhi pinnalle mustapippuria ja suolaa.

Paista 150 asteisessa uunissa n. tunti.

Palautetta viime kirjeestä
Kokin kommentit lähiruuasta saivat sen verran paljon palautetta, että en ole vielä kaikille kirjoittajille kerennyt vastaamaan. Kiitän kaikki palautteen antajia posteista ja vastailen lopuillekin lähipäivinä. Oli hienoa huomata, kuinka lähiruoka-aate koettiin tärkeäksi ja kokemukset monilla markettien valikoimista olivat samanlaiset kuin perjantaikokilla.

Ristiriitaistahan on laittaa heti seuraavana perjantaina italialaista ruokaa – vai onko! Muistakaa, että tässäkin voitte käyttää naapurikylän kalkkunaa, lähitilan tomaatteja ja torilta ostettuja suomalaisia, makeita sipuleita. Reseptin alkuperällä ei ole niin väliä – raaka-aineilla on.

Kiireistä kesää toivottaen!

Perjantaikokki

Ps. jos jaksoit lukea tänne saakka, niin olet varmasti ansainnut saada selville kuka sinulle joka perjantai kirjoittelee… vilkaise alla olevasta linkistä lehtijuttu perjantaikokista.

TS Treffin artikkeliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s