Engelbergin uudet valtiaat

Lumia Petri_20131117_003Sveitsi on monessa mielessä matkailumarkkinoinnin unelmamaa. Kuvauksellista maisemaa on joka puolella, palvelut loistavia ja sijainti mitä erinomaisin. Silti aina välillä paras (tai tehokkain) markkinointi tulee yllättävältä taholta.

Lumia Petri_20131117_012Lumia Petri_20131117_005

Engelberg on kylä noin tunnin ajomatkan päästä Zürichistä. Suomessa se tunnettaneen parhaiten mäkihypyn maailmancupin osakilpailustaan. Meille se on alkutalven laskettelukohde, sillä hissi nousee kolmeen kilometriin ja jäätiköllä rinteet ovat lähes aina auki. Muutoin se ei lukeudu suosikkeihimme – syystä jota en oikein osaa selittää.

Keväällä vaimoni veli oli perheineen meillä vierailulla ja ajoivat iltapäiväksi näyttämään vuoria lapsille. Suosittelin Engelbergiä, koska se on lähellä. Kyselin tunnelmia jälkikäteen ja vastaus oli: ”Kuin Mumbain rautatieasemalla…”

Intiassa Engelberg tunnetaan nimittäin ihan jostain muusta kuin mäkihypystä. Intialaisille Engelberg on yksi ”pyhiinvaelluskohteista”, sillä Intian tunnetuimpiin Bollywood-ohjaajiin lukeutuva Yash Copra ymppäsi uransa aikana järjestelmällisesti filmeihinsä Sveitsissä kuvattuja kohtauksia. Ja nykyään filmifanit tekevät 12-päivän kiertomatkoja ajellen bussilla ympäri Sveitsiä ja kuvauttaen itsensä elokuvien kuuluisimpien kohtauksien kuvauspaikoilla.

Ajattelin, että bollywood-turismi rajoittunee sulaan kauteen, mutta mitä vielä! Olimme avaamassa laskettelukauden 17.11.2013 Engelbergin jäätiköllä ja heti ala-asemalla kävi selväksi, ketkä ovat Engelbergin uudet valtiaat.

Lumia Petri_20131117_004

Kun pääsimme jäätikölle, kolmeen kilometriin, käveli siellä kymmeniä, ellei satoja intialaisia ja kuvauttivat itseään lumisissa maisemissa – esimerkiksi väärin päin olevien suksien päällä, tennarit jalassa. Näkymässä oli jotain hyvin erikoista. Tällä kertaa vuorella oli myös erittäin paljon japanilaisia, mutta intialaiset veivät kyllä vielä voiton. Yhden Bollywood-ohjaajan intohimo Sveitsin vuoriin tehoaa sata kertaa paremmin kuin yksikään maksettu TV-mainoskampanja. Sana on tosin jo kiirinyt niin tehokkaasti, että kaikki eivät enää pidä intialaisia ryhmiä erityisen toivottavina.

Seurueemme pienin laskettelija taitaa olla tällä hetkellä varsin monen intialaisen lomakuvissa. Sen verran ihmetystä hän herätti. Päivän päätteeksi eräs seurue halusi jopa kanssani yhteiskuvaan. Epäilen kuitenkin pääsyyksi kantorinkassa nukkuvaa vaaleatukkaista laskettelijanuorukaista.

Lumia Petri_20131117_002

Tämä katse vetosi intialaisiin

2 kommenttia artikkeliin ”Engelbergin uudet valtiaat

  1. On toinenkin syy miksi bollywood elokuvissa on niin paljon Alppeja, nimittäin hinduille Himalajan vuoristo on hyvin romanttinen paikka. Oikean romanttisen ympäristön saavuttaminen kuvauksiin on ollut kuitenkin niin paljon hankalampaa kuin lento Sveitsiin, joten siksi matkailu suuntaa myös sinne. Eläköön eurooppalaisuus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s