Terveiset vielä ennen maailmanloppua – Inkiväärihaukikeitto

Pitkästä, hyvin pitkästä aikaa, istun koneeni ääressä kirjoittamassa tätä blogia. Nautinnollinen olotila, pari lasia viiniä alla ja loma edessä. Pieni syyllisyys hiljaisuudesta istuu olkapäällä. Hätistän sen pois ja katson eteenpäin.

Näen vain huomiseen, sillä Maya-kalenteri päättyy parin tunnin päähän. Ilmassa on maailmanlopun meininkiä. Siksipä minäkin voisin kirjoittaa tähän ihan mitä tahansa, koska eihän teitä ole huomenna enää olemassa. En usko, että sähköpostikaan toimii maailmanlopun jälkeen. Tai tiedä siitä, bitit ovat ehkä ikuisia. Sanotaanhan, että nettiin jää jälki ikuisesti. Teksti eetteriin siis vain!

Vaimoni on nimeltään Maija ja hänen kalenterissaan lukee, että huomenna (siis tänään, kun toivottavasti luet tätä) mennään Suomeen. Kumpaa nyt sitten uskoa: Mayaa vai Maijaa? Uskoin vaimoa ja pakkasin varmuuden vuoksi omatkin tavarat.

On taas yksi vuosi paketissa. En oikein ymmärrä tätä nykyistä olotilaa, koska jotenkin vuodet ovat lyhentyneet ja lapset vanhenevat kovaa vauhtia. Itse en. Vanhimpamme osaa sekä lukea että kirjoittaa, puhua sveitsinsaksaa (oikein kunnon kurkkurohinalla) ja kyseenalaistaa isän ajatukset. Ihan varmoja maailmanlopun merkkejä.

Keskimmäinen puolestaan suhaa kuin kala vedessä Kindergartenissa, fillaroi sateella ja paisteella ”Chindsgi”-matkat, nauraa ja hymyilee sekä huutaa ”Ich da”, vaikka ei juuri kieltä tajuakaan. Kyllä. Maailmanloppuhan se tällä menolla tulee.

Nuorimmaisemme taas on vakuuttanut sveitsiläisnaapurit maailmanlopusta jo aikoja sitten. Maapallo on nimittäin lämmennyt kymmeniä asteita, kun pikkupojatkin viihtyvät ulkosalla T-paitasillaan vielä joulukuussa. Lopunalkua, sanovat.

Vuosi on ollut hyvä. Niin hyvä, että jos huomenna (tai tänään, kun tätä et enää ole lukemassa) pallomme avaruudesta poistuu, niin ei jää harmittamaan. Tai ehkä olen vain niin yksinkertainen ihminen, että päähäni ei niitä huonoja asioita montaa kerrallaan mahdu. Lapsemme ovat kasvaneet, olleet terveitä ja oppineet vaikka mitä. Vaimo on pärjännyt omassa työssään mainiosti, opettanut paikallisille hieman vauhdikkaampaa tutkimusta (sekä riehakkaampia illanviettotapoja.) Itsekin olen löytämässä paikkaani tässä yhteiskunnassa. Ennen kaikkea olen nauttinut mahdollisuudesta elää lasteni kanssa aamiaisesta nukkumaanmenoon. Joskus olen saanut tarjota turvaa myös öisin. En vaihtaisi pois, enkä mitään jää katumaan, jos se maailmanloppu nyt sitten tulikin.

Turussa meillä on firmassa upea tiimi. Heistä voit lukea lisää täältä: http://lyytipalvelu.wordpress.com/2012/12/19/lyytin-vuosi-2012/

Näiden ihmisten kanssa on ollut upea tehdä töitä ja olen heille suuren kiitoksen velkaa siitä, että voin toteuttaa unelmaani yrittäjänä ja vaimoni omaansa ulkomaankomennuksella. Julkinen ja iso kiitos!

Muuta en voi sanoa, kuin että kiitos! Kiitos myös sinulle, että olet ollut mukana, kannustanut ja antanut palautetta. Tahti välillä hyytyy, välillä taas kiihtyy. Näinhän se aina menee. Pysy mukana myös ensi vuonna!

Hyvää joulua – nauti lähimmäistesi seurasta,

Perjantaikokki

Inkiväärihaukikeitto

Sananen hauelle. Ranskassa sinä maksat 50€ kilo ja olet arvokala parhaimmasta päästä. Älä masennu, vaikka moni suomalainen pitää sinua rantarosvona, kuivana tai ruotoisana. Syy ei ole sinussa, vaan siinä suomalaisessa. Laiskuuttaan ei ole opetellut sinua valmistamaan. Hänelle maistuu varmasti enemmän jauhettu sei, joka on pyöritelty korppujauhoissa, esipaistettu, pakastettu ja rahdattu parin tuhannen kilometrin päähän. Suotakoon se hänelle. Ollaan me vain hiljaa ja nautitaan upeasta lihastasi, kalastamisesi tuomasta jännityksestä ja taistelun tiimellyksestä.

Reseptissä tarvitset ruodottomaksi perattua haukea. Se ei ole vaikeaa. Katso vaikka alta!

 

AINEKSETInkiväärihaukikeitto

–       400 g ruodotonta haukea
–       2 rkl inkiväärimurskaa
–       pieni pala chiliä
–       2 isoa perunaa (keittoon sopivaa)
–       2 isoa porkkanaa
–       ½ purjo
–       20 jättikatkarapua kuorittuna ja suolet poistettuna
–       2 dl kermaa
–       1 l kalalientä (1 rkl kalafondia, 1 l vettä)
–       merisuolaa ja mustapippuria myllystä

VALMISTUS

Leikkaa hauki suuhun sopiviksi paloiksi. Jauha päälle merisuolaa ja  mustapippuria. Pilko chili pieneksi ja sekoita yhdessä inkiväärin kanssa hauen joukkoon. Laita maustumaan jääkaappiin esim. tunniksi.

Kuori perunat ja siivut ohuiksi siivuiksi. Tee sama porkkanoille ja purjolle. Saat itämaista tunnelmaa, kun leikkaat kasvikset vinoon siivuiksi. Keitä kasvikset ”al dente” kalaliemessä. Lisää kerma, tarkista suola ja lisää lopuksi haukisiivut sekä katkaravut. Älä keitä enää, vaan anna kalojen kypsyä muutama minuutti kuumassa liemessä. Tarjoa heti!

Keitossa on mukava chili-inkivääri –twist, vaikka onkin aivan tavallinen kalakeitto. Lohi tähän ei sovi missään nimessä, mutta jos haukea et saa, käytä jotain muuta kiinteälihaista, vaaleaa kalaa.  Herkullista joulua!

2 kommenttia artikkeliin ”Terveiset vielä ennen maailmanloppua – Inkiväärihaukikeitto

  1. Joo, kirjotin jo yhden kommentin aiheesta ”maailmanloppu” ja se lähti bittitaivaaseen.
    – olin kyllä varma että nyt se tuli.

    Pitemmittä löpinöittä… Hyvää ja Rauhallista Joulunaikaa myös teille 🙂

  2. Nuorena aviovaimona olin isäni kanssa Helsingin torilla, isä sanoi että ostetaan hauki, minä kauhuissani sanoin etten tiedä mitä sille pitäisi tehdä, isä lohdutti ja lupasi hoitaa loppuhomman.. ja niin tekikin ja hyvä oli lopputulos. Nyt kun asun Ranskan maaseudulla ei hauki ole mitenkään tavanomainen kala.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s