Luomun uusi tuleminen? – Lohta, kvinoa-salaattia ja sitruunakastiketta

Sanonnan mukaan siinä vaiheessa, kun taksikuski antaa osakesijoitusvinkkejä, on hyvä aika myydä.

Kun jokin ilmiö siis saa liikaa suosiota, voidaan sitä kutsua muoti-ilmiöksi ja silloin ei sille enää voi povata pitkää ikää. Näitä muoti-ilmiöitä voi luetella vaikka kuinka: leipäkone, rullaluistimet, kävelysauvat, piikkimatto jne. Myös ruokamaailmassa ilmiöt tulevat ja menevät.

Miten siis suhtautua, kun talousvaikuttajat alkavat puhumaan luomusta? Onko se lopun alkua. En usko niin.

Uusin Kauppalehti Optio käsittelee luomua ja ruokaa ylipäätään näyttävästi yli 12 sivun juttukokoelmalla. Jopa pääkirjoitus käsittelee vain ja ainoastaan suomalaista ruokaa sekä sen tulevaisuutta. Suosittelen tutustumaan lehteen, sillä sivuille on oivallisesti päätynyt myös kotikuntani Kaarina ja täällä käytännössä käsityönä siidereitä valmistava Jenni Silvennoinen. Juon saunasiiderini hyvällä omallatunnolla, sillä se on oivallista lähiruokaa…

Saksassa on jo tilanne, että lähellä tuotettua luomua ei riitä luomukauppoihin, vaan sitä joudutaan tuomaan ulkomailtakin. Logistiikkaketjun pidentyessä, hämärtyy myös luomun ekologisuus. Kumpi on parempi valinta: ulkomailta tuotu luomu, vai naapuritilalta haettu ei-luomu? Sormi suuhun, arvon kuluttaja.

En itse ole luomuhurmoksessa, vaan ostan sitä, jos se laadultaan on parempaa. Mutta luomutuotteissa on usein se hyvä puoli, että valmisaterioita ei saa luomuna. Mitä enemmän luomua kulutetaan, sitä enemmän kotona kokataan. Sitä kehitystä ei suo vastustettavan.

Turussa on alkanut yleistymään myös toinen ruokailmiö, jota kannatan varauksetta. Kaksi nuorta, innovatiivista yrittäjää ovat laittaneet pystyyn ”Neljän ruoka” –nimisen palvelun, joka kannustaa kokkaamaan kotona. Palvelu on loistava: kiinteällä viikkoitaksalla kotiovella kannetaan joka toinen maanantai kaksi kassia täynnä laadukkaita raaka-aineita. Mukana tulevat myös reseptit ja valmistusohjeet kannustavine saatesanoineen. Joka toinen viikko siis pähkäilet ja shoppailet itse mitä kokkaat ja joka toinen viikko Neljän ruoan ammattilaiset tekevät sen puolestasi. Hinta ei päätä huimaa, sillä kasseista riittää ruokaa viiteen neljän hengen illalliseen (pääruokaan). Toimituksen hinta on 79€.

Meille ensimmäiset ruokakassit saapuivat maanantaina ja ensisilmäyksellä homma vaikuttaa oivalliselta. Raaka-aineet ovat laadukkaita – ja mikä parasta: luomua on käytetty silloin, kun sitä on ollut tarjolla.

Kannatan kaikkia ideoita, jotka kannustava pilkkomaan ja kokkaamaan itse. Mutta silti raaka-aineista tarkan vaimoni ensireaktio jännitti minua. Kun tuotteet oli purettu ja järjestetty kaappeihin ja reseptit tutkittu, oli vaimoni kommentti helpotus: ”Tämähän vaikuttaa siistiltä hommalta! Vähän niin kuin pääsisi kylään kokeilemaan uusia ruokia, mutta saa kokata kotona!”

Toistaiseksi palvelu toimii vain Turun seudulla, mutta suosittelen silti tutustumaan. Tämä on pitkään aikaan jotain todella uutta kotikokkaamisen suosion kasvattamiseksi! Ehkä kysynnän myötä yrittäjät innostavat laajentamaan. Sivusto löytyy osoitteesta www.neljanruoka.fi

Herkullista pääsiäistä!

Perjantaikokki


Lohta, kvinoa-salaattia ja sitruunakastiketta

Tämän viikon resepti on Neljän ruoka-palvelun toimittamista raaka-aineista ensimmäisenä kokkaamamme. Lopputulos oli maistuva, tosin itse olisin tuunannut reseptiä hieman. Alla on resepti siten, kuin se meille toimitettiin. Sen alle olen sitten kommentoinut omat kehitysideani. Kvinoa oli uusi tuttavuus ja varsin mukava sellainen. Kvinoasta löydät lisätietoa täältä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvinoa

AINEKSET

½ pkt pinaatinlehtiä
½ pkt herkkusieniä
½ sitruuna
½ pkt kirsikkatomaatteja
1 valkosipulin kynsi
1 prk Créme Fraiche
800g lohifilee
1 kasvisliemikuutio (tai kasvisfondia)
(oliivi)öljyä, mustapippuria, suolaa

VALMISTUS

 1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä, laita lohi vuokaan ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kypsennä uunissa n. 20 min.
 2. Keitä 6 dl vettä ja lisää kasvisliemikuutio. Huuhtele 3 dl kvinoaa huolellisesti ja kaada sitten kiehuvaan veteen. Keitä n. 15 min. Huuhdo kypsä kvinoa nopeasti haalealla vedellä ja valuta siivilässä
 3. Sitruunakastike: Purista ½ sitruunan mehu. Sekoita 1 prk Créme Fraiche, sitruunamehu ja murskattu valkosipulinkynsi keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.
 4. Leikkaa ½ akettia kirsikkatomaatteja kahtia ja viipaloi ½ pakettia herkkusieniä. Huuhtele ½ pakettia pinaattia ja sekoita kaikki ainekset kvinoan kanssa.
 5. Tarjoa lohi ja kvinoa-salaatti sitruunakastikkeen kanssa.

Omat kommentit: öljynä käyttäisin tosiaan oliiviöljyä ja itse pilkkoisin salaattiin menevät tomaatit ja sienet hieman pienemmiksi, jotta sekoittaessa kvinoan kanssa tomaateista irtoava mehu maustaa myös sieniä. Lisäksi sekottaisin hieman vielä oliiviöljyä salaatin joukkoon, jotta se ei jää kuivaksi. Lohen mainittu paistoaika 20 minuuttia on meidän makuun liian pitkä, sillä tuore, hyvälaatuinen lohi menee pilalle täysin kypsäksi vedettynä. Rosé sisältä hipoo täydellisyyttä lohessa. Eli lohi uuniin vain vartiksi.

Ruoka riittää tällä reseptillä neljälle hengelle pääruoaksi, mutta jos on iso nälkä, niin suosittelen jonkun alkuruoan tekoa.

Joka tapauksessa, ensimmäisen Neljän ruoka –illallisen jälkeen olimme positiivisesti yllättyneitä hiottuun konseptiin ja ennen kaikkea siihen, että palvelu tekee kotona kokkaamisesta erittäin helppoa!


8 kommenttia artikkeliin ”Luomun uusi tuleminen? – Lohta, kvinoa-salaattia ja sitruunakastiketta

 1. Olen samaa mieltä kalan kypsyydestä, hivenen rosee sen olla pitää. Liian usein olen saanu ravintolassa pahvinkuivaa lohta. Johtuuko se sitten mistä… vai siitä, että ollaan länsirannikolta ja kesän yleisin ravinto on se merikala 😉

  Hyvä idea tosiaan tuo ”neljänruoka”. Jos olisin parikymmentä vuotta nuorempi, lähtisin ilman muuta toteuttamaan samanlaista systeemiä 🙂 Kotiruoka kunniaan!!!

  • Moikka Anne,
   veikkaan, että kalan ylikypsyttäminen johtuu ennen kaikkea tietämättömyydestä. Harvalle on tullut mieleen, että kalan voisi jättää roseeksi keskeltä. Ja toisaalta, jos kaupasta ostat vaikka savulohta, on se aina täysin kypsää. Tässä sen jotenkin ymmärtääkin, koska roseeksi jätetty savukala on taivaallista juuri uunista tulleena, mutta sen käsittely on hankalampaa, koska se hajoaa helpommin.

   Petri

 2. Paluuviite: Kvinoa on urheilijan superruokaa | Elixir.fi

 3. Paluuviite: Kvinoa on urheilijan superruokaa | Kaleva

 4. Paluuviite: Kvinoa on urheilijan superruokaa | Aamulehti

 5. Paluuviite: Kvinoa on urheilijan superruokaa | Karjalainen

 6. Paluuviite: Kvinoa on urheilijan superruokaa | Ilkka

 7. Paluuviite: Kvinoa on urheilijan superruokaa | Pohjalainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s