Herkkutattirisottoa ja mausteista makkaraa – Pullat pannaan ja koirat kuriin

Viimeviikkoisen kirjoitukseni ”Pullat pannaan” aiheutti keskustelua enemmän kuin yksikään aiemmin. Sain sähköpostiini suoraa palautetta – puolesta ja vastaan – osa jatkoi keskustelua myös osoitteessa blogissa. Keskustelimme aiheesta illallisella myös ystäväpiirissä kuluneella viikolla.

Eräs ystäväpariskuntamme asuu maaseudulla, maalaistilan idylliseen pihapiiriin entisöidyssä talossa. Alueella on viime vuosina kaavoitustoiminta kiihtynyt ja ”uusmaalaisia”, eli kaupungista maalle muuttaneita, on alueelle muuttanut merkittävä määrä. Kaikki maalaisidylliä ihannoivat eivät ole kuitenkaan sopeutuneet elämään maalla.

Kyseisen maalaispitäjän paikallislehdessä oli muutama aika sitten mielipidekirjoitus, joka kuvasi osuvasti ristiriitoja, joita saattaa syntyä, kun kaikki maan tavat eivät ole tulokkaan tiedossa. Mielipidekirjoituksessa kiitettiin sitä ”huolestunutta ja eläimistä välittävää kansalaista”, joka oli toimittanut kirjoittajan koiran paikalliselle eläinsuojeluvalvojalle. Huolestunut kansalainen oli löytänyt koiran metsäretkellään harhailemassa sinne tänne, ottanut koiran kiinni ja toimittanut hauvan turvallisempaan ympäristöön.

Kirjoitus kuitenkin jatkui: ”Jatkoa varten haluamme kertoa kaikille huolestuneille eläinystäville, jotka tapaavat metsässä yksinäisiä, sinne tänne juoksentelevia koiria, että kyseessä saattaa myös olla ajossa oleva metsästyskoira, joka etsii kadottamaansa hajujälkeä. Lisäksi haluamme painottaa, että metsästyskoiraksi kuljeskelijan tunnistaa melko varmasti kaulassa olevasta paksuhkosta tutkapannasta, jonka avulla koiran sijaintia ja liikkeitä seurataan. Antakaahan koiran juosta, sillä jahti keskeytyy pahasti aina, kun koiraa haetaan takaisin metsään eläinsuojeluvalvojan häkistä.

Tarinat kertovat myös jahdeista, jolloin koiran on tutka- tai GPS-seurannan avulla todettu olevan hyvin saaliin perässä. Yhtäkkiä koiran liike on hetkeksi pysähtynyt, usein autotien ylityksen yhteydessä tai tien välittömässä läheisyydessä. Tämän jälkeen seuraavat havainnot koiran signaalista osoittavat, että hauva liikkuu yhdeksääkymppiä kohti lähintä kaupunkia. Joko jälkikoira sai oikein kunnon motivaatiopiikin ja tiukemmat juoksutrikoot tai sitten se istuu jonkun ”huolestuneen kansalaisen” takapenkillä matkalla kohti eläinsuojan turvallisempaa ympäristöä.

Maassa maan tavalla. Ja maalla varsinkin.

Herkkutattirisottoa ja mausteista makkaraa

Onko sinulla niitä hetkiä, jolloin ”kaapissa ei ole mitään ja jotain pitäisi syödä”? Alla oleva resepti on erään tällaisen päivän tulos. Pakkasesta löytyi makkaraa ja sieniä, kaapista risottoriisiä. Risoton reseptiä ei oikein voi parantaa ja siksi tarkkasilmäiset lukijat huomaavat, että kyseessä on jo aiemmin julkaistu resepti.

AINEKSET

– 8 mausteista italialaista raakamakkaraa tai bratwurstia
– 1 sipuli
– 3 dl Arborio-riisiä
– 1 dl valkoviiniä
– n. 5 dl kanalientä
– 1 dl herkkutatteja pilkottuina ja paistettuina
– tilkka oliiviöljyä
– 1/2 dl raastettua parmesaania

Suolaa ja mustapippuria myllystä. Koristeeksi oksa rosmariinia.

VALMISTUS

Paista pilkottua sipulia hetki oliiviöljyssä. Lisää joukkoon riisi ja paista muutama minuutti sekoitellen. Kaada joukkoon valkoviini ja kiehauta. Laske lämpöä. Tästä eteenpäin lisäät nestettä aina, kun edellinen on haihtunut pois. Tärkeää on, että risotto ei pala pohjaan, joten pidä levy miedolla lämmöllä ja sekoita lähes jatkuvasti. Risotto ei ole kiireisen ruoka. Keittäminen kestää n. 20 minuuttia ja vaatii seurantaa. Kun lähes kaikki liemi on käytetty, lisää sienet ja mausta suolalla. Tarkista kypsyys ja lisää tarvittaessa vielä lientä. Riisin tulee jäädä hieman kosteaksi ja tahmeaksi. Lisää joukkoon lopuksi parmesaani.

Grillaa makkarat. Koristele annos rosmariininoksalla.

Palautetta työstä

Harva jaksaa ilman palautetta. On tärkeää kuulla, miten on onnistunut – oli palaute sitten suitsuttavia kehuja tai rakentavaa kritiikkiä. Perjantaikokki sai pari viikkoa sitten hieman molempia – Kauppalehti Option taholta. Lue palaute oheisesta kuvasta.

Maukasta viikonloppua!

Perjantaikokki

***

Jos järjestät tapahtumia, niin tässä sinulle oiva ilmoittautumisjärjestelmä! Lyyti.

Yksi kommentti artikkeliin ”Herkkutattirisottoa ja mausteista makkaraa – Pullat pannaan ja koirat kuriin

  1. On jännä miten nykyään ei osata muuttaa itseään asuinympäristön mukaisesti vaan luullaan että joka paikassa voi elää niinkuin on tottunut.Me ostimme vanhan omakotitalon vanhalta kaava-alueelta ja on huomannut miten paljon pitää itse muuttaa tapojaan jotta kaikilla olisi hyvä olla. Tapojen muutos ei kuitenkaan ole mitään pakkopullaa vaan perheemme vain täytyy sopeutua asuinympäristöön. Naapureita pitää kunnioittaa ettei melua tietyn ajan jälkeen illalla eikä aloita ruohonleikkuuta heti aamulla anivarhain. Autoakaan ei ehkä kannata tyhjäkäyttää useita minuutteja aamuisin häiriten naapurin unta. Kissoja liikkuu pihalla mutta mielestäni ne kuuluvat asuinalueeseen ja ovat aina kuuluneet. Eipähän myyrät, hiiret ja rotat häiriköi. Toki muutamana päivänä keväällä kuuluu mouruamista kun kollit tappelee mutta ai miten jännää se onkaan lapsille. Samalla voi opettaa luonnontiedettä.Ainainen kissanpissa sekä kakka hiekkalaatikolla on niin kauhiaa mutta mielestäni ärsyttävämpää on harakkaparven löysät kakat jotka sotkee ikkunat, auton sekä polkupyörät jotka ovat pihalla. Hiekkalaatikon pystyy peittämään mutta harakoiden eliminointiin en ole vielä löytänyt tarpeeksi järeää asetta.Ja tärkein juttu asumisessa on asuminen talon mukaan. Kerrostaloissa tuhlataan vettä ja sähköä kun ne on usein hinnoiteltu kiinteiksi. Omakotitalossa joka mittarin raksahduksesta saat maksaa joten valot tulee kyllä sammuteltua kun niitä ei enää tarvi. Suihkussakaan ei kannata seistä tuntitolkulla eikä varsinkaan ruiskutella vettä letkulla nurmikolle kuutioittain. Sadeveden voi kerätä talteen ja käyttää sitä kasteluun. Pyykkiä ei kuivata makuuhuoneessa vaan joko ulkona tai paikassa jossa pyykistä haihtuva kosteus ei imeydy talon rakenteisiin.Paljon joutuu miettimään asioita ja muuttamaan omaa elämistään sen mukaan mutta mielestäni se on vain hienoa. ps. Syy miksi nykyään ei uskalla kouluissa tai tarhoissa tehdä juuri mitään johtuu ylireagoivista vanhemmista. Vanhemmat lähes haastaa opettajat oikeuteen jos asiat eivät mene heidän toivomallaan tavalla. Ja kun yhden kerran pullapäivänä mukaan eksyy jokin tuote joka aiheuttaa vatsanpuruja koko lapsilaumalle niin sen sijaan että lapsille opetettaisiin että pilaantunut ruoka voi tehdä kipeäksi niin kielletään kotoa tuomiset kaikilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s