Yrttinen lampaanpaisti ja paahtojuureksia – Kallista kuin makkara

Ruoan hinta puhuttaa ilmeisesti aina – mutta viime aikoina aivan erityisesti. Vanha sanonta – ”halpaa kuin makkara” – on jo kääntymässä kansan suussa aivan uuteen uskoon.

Toki meidänkin perheessämme on kiinnitetty huomiota tiettyjen raaka-aineiden kallistumiseen ja osittain siitä innostuneena päätimme tehdä kokeilun. Mitä kaikkea saa vielä halvalla? Onko kaikki ruoka todellakin tällä hetkellä kallista kuin makkara?

Kiersimme yhden kaupan ja yhden kauppatorin – tulos oli yllättävä. Valitsemalla oikein, sai kotiin kannettavaksi ruokaa roppakaupalla erittäin edullisesti. Emme bonganneet kuponkeja lehdistä tai etsineet päiväysalennuksessa olevia ruokia. Ostimme siis aivan normaaleja raaka-aineita. Viikon alussa suoritettu ostoskokeilu tuotti herkkuja pöytään nelihenkiselle perheellemme koko viikoksi. Vaimolta ja minulta udellaan usein, että syömmekö aina kuten perjantaireseptit antavat ymmärtää. Rehellinen vastaus on, että emme. Joskus syömme vielä paremmin. Ja tällä sentinvenytysviikolla me vasta herkuttelimme!

Valitettavasti – tai onneksi – yhtä lainalaisuutta on mahdotonta kiertää. Itse valmistettu ruoka on maukkaampaa ja edullisempaa. Jos ostat esimerkiksi ison paistin, niin pienellä vaivalla se taipuu neljäksi täysin erilaiseksi ruokalajiksi. Tulen esittelemään seuraavissa perjantairesepteissä, mitä me 50 euron budjetilla saimme aikaan. Makkaraa tosin emme ostaneet kuin yhden paketin – mutta sitäkin paremman!

Yrttinen lampaanpaisti ja paahtojuureksia

Yksi ehdottomista löydöistä oli luuton lampaanpaisti, joka maksoi 5,9€ kilolta. Kilon paistin hinnalla saa yhden pienen naudan sisäfileepihvin. Kahden kilon paistista tuli ensiksi paistia, sitten punajuuri-lammascarpacciota ja viimein borssikeittoa.

AINEKSET

– 1 kg lampaan luutonta paistia
– 1 pkt pekonia (halutessasi silavaa)
– kourallinen tuoretta rosmariinia ja timjamia
– 1 iso sipuli
– 6 valkosipulinkynttä

– 2 isoa punajuurta
– 2 isoa perunaa
– 2 isoa porkkanaa
– ½ lanttua

– oliiviöljyä, Maldon-suolaa ja mustapippuria

VALMISTUS

Leikkaa paistista kalvot. Pilko sipuli, pekonit ja yrtit pieneksi sekä siivuta valkosipulinkynnet neljään osaan. Paista pannulla, kunnes pekonit ovat kypsiä. Leikkaa paistia hieman auki ja tee halutessasi veitsellä pieniä ”taskuja”. Täytä taskut paistamallasi seoksella ja sido paisti kiinni keittiölangalla. Mausta paisti vielä suolalla ja pippurilla. Ruskista pinta paistinpannulla ja kypsennä 120 asteisessa uunissa noin 1 – 1 ½ tuntia.

Pilko juurekset peukalon pään kokoisiksi paloiksi. Pidä punajuuret erillään aina paistamisen loppuun saakka, etteivät ne värjää muita. Laita uunipellille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita uuniin 220 asteeseen noin 25 minuutiksi.

Ota paistista valunut liemi talteen ja tarjoa paistin kera.

Edullista viikonloppua!

Perjantaikokki

2 kommenttia artikkeliin ”Yrttinen lampaanpaisti ja paahtojuureksia – Kallista kuin makkara

  1. Heips, ovatko valkoiset puolikkaat paistikuvassa halkaistuja valkosipuleita? Muutaman kerran niitä on tullut popsittua, mutta epäilys on hiipinyt joka kerta mieleen.

  2. Moi Kajsa,valkosipuleista on kyse! Leikkaa puoliksi, pirskottele oliiviöljyä päälle ja laita paistin viereen uuniin!T. Perjantaikokki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s