Loistokarin Lohi vaahterasiirappikastikkeella – Mihis se kevät vilahti?

Kalenteria katsoessani huomasin, että jotenkin pääsi kevät luikahtamaan alta ja kesäkuu yllättämään. Ensimmäiset merkit kesästä hikoiltiin jo alkuviikolla, kun lämpötila saaristossa ylitti 30 astetta. Tyypillistä kevätsäätä täällä etelässä.

Noin vuosi sitten käytiin perjantaireseptiläisten kesken armoton reseptikilpailu. Vastauksia tuli kymmeniä ja voittaja äänestettiin. Eräs kilpailuresepti ylsi jopa keittokirjaamme asti, nimittäin Velin siikakeitto. Kansanäänestyksessä voittajaksi selviytyi Tarun peruna-kylmäsavulohiherkku, joka voitti perjantaikokinkin yksinkertaisuudessaan.

Jotenkin resepti pääsi unohtumaan talveksi. Johtunee siitä, että se toimii parhaiten uusien perunoiden kanssa mökin laiturilla jalkojen lilluessa nilkkoja myöten rantavedessä ja auringon lämmittäessä täydellä terällä. Eli sääennusteen mukaan syömme sitä lauantaina 🙂

Seura-lehti pyysi viime viikolla perjantaikokkia auttamaan juhannusmenun laadinnassa ja löysin uudelleen tuon oivallisen reseptin. Eli nyt on siis kaksi kilpailureseptiä päässyt kansiin ja kirjoihin.

UUSI KILPAILU ALKAKOON! Haluatko sinäkin keittokirjailijaksi? Lähetä oma suosikkireseptisi perjantaikokille. Ruuan tulisi liittyä jotenkin saaristoon, kesään ja sillä saisi mielellään olla myös tarina kerrottavanaan. Reseptistä pitäisi riittää neljälle syöjälle – paitsi jos on erityisen hyvää. Kilpailuaikaa on 22.6. saakka. Neljän parhaan valinnan tekee raati, johon kuuluu perjantaikokki ja hänen pari miljoonaa erehtymätöntä makunystyräänsä. Mutta te saatte sitten äänestää niistä neljästä esimaistetusta sen parhaan.

Taru muuten! Muista hankkia Seuran Juhannuksen tuplanumero sukulaisille mökkituliaisiksi. Pääset tituleeraamaan itseäsi ruokakirjailijaksi 🙂 Jos muutkin etsivät ideoita mökkiruuaksi, niin sieltä niitä löytyy!

Loistokarin Lohi vaahterasiirappikastikkeella
Meillä Vaakahuoneella toukokuu kului kesää odotellessa ja ruokalistaa viimeistellessä. Ensi viikon sääennusteet näyttävät jo siltä, että on pikkuhiljaa aika esitellä kesälistamme. Sen teen ensi perjantaina, mutta tässä maistiaiseksi vanha klassikko, jo 11 vuotta listallamme pysynyt savulohiannos. Ruoka on siis Vaakahuoneen perinteisiä herkkuja ja kuva valokuvaaja Pasi Leinon ottama.

Ruuan juju on makeassa kastikkeessa ja suolaisessa kalassa.

AINEKSET NELJÄLLE
– 4 lämminsavustettua lohimedaljonkia (tai 600 g lohta grillistä / uunista / pannulta)
– 1,5 dl kermaa
– vaahterasiirappia 0,5 dl
– rosepippuria 1 tl
– tilliä 1 rkl
– maizenaa suurustamiseen
– tilliä ja sitruunaa koristeluun

Kypsennä kala tai lämmitä savustettu kala. Kaada pieneen kattilaan kerma ja keitä, kunnes kerma on paksua. Pilko tilli kastiketta varten pieneksi ja murskaa rosepippurit. Kun kerma on sopivan paksua, lisää joukkoon n. minuutiksi siirappi, pippurit ja tilli. Mausta suolalla ja suurusta halutessasi maizenalla.

Lisukkeiksi sopivat esimerkiksi perunamuusi ja uunitomaatit.

Oikein aurinkoista viikonloppua!

Terveisin

Perjantaikokki täält Aurajoe rannalt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s