Pesto-tuorejuustohauki sekä ratatouillea

Oikein hyvää vuotta 2006 kaikille reseptikirjeen lukijoille. Toivottavasti juhlapyhät sujuivat herkullisissa merkeissä! Loppiaisena on hyvä taas siirtyä kevyemmän ja terveellisen ruuan pariin.

Vuoden ensimmäinen resepti on pesto-tuorejuustohauki kasvispedillä. Se on äärimmäisen helppotekoinen ja nopea.

Hei hoi hauki…

Pesto-tuorejuustohaukea varten tarvitset vain kolme asiaa:

– haukea fileenä (n. 200g per syöjä)
– pestoa (vihreää tai punaista – molemmat käy)
– tuorejuustoa (merkillä ei väliä, mitä jääkaapista löytyy

VALMISTUS
Laita nahattomat haukifileen palaset uunivuokaan tai suoraan pellille. Kaloista ja juustosta irtoaa nestettä, joten pienet reunat astiassa olisi hyvä olla. Jauha päälle hieman suolaa. Hiero kalan pintaan pari ruokalusikallista pestoa ja reilusti tuorejuustoa. Tuorejuusto pitää kalan mehevänä, joten sitä saa olla paksu kerros – siten, että fileen pinta on kauttaaltaan juuston peitossa. Lämmitä uuni 250 asteeseen (grillivastus) ja laita kalat uunin keskitasoon. Paistoaika vaihtelee fileen paksuudesta riippuen, mutta 10 – 15 minuuttia siihen menee. Tarkista välillä, ettei kala pääse kuivumaan.

Hauen inhoittavin puoli on sen piikit. Hauenkin voi fileoida täysin ruodottamaksi, jolloin file leikataan kolmeen osaan. Testaappa kalakauppiaasi ammattitaito ja kysy, josko saisit haukifileesi ruodottomana tai katso ohjevideoni ”hauen fileointi ruodottamaksi”. Näin syöminen on huomattavasti nautinnollisempaa. Isosta fileestä voit käyttää myös vatsapuolen lihat, sillä se on täysin ruodotonta, kunhan kylkiruodot poistetaan. Vatsapuolen pyrstöpäässä on viisi – kuusi piikkiä, jotka on myös helppo poistaa vaikka syödessä.

Ratatouille
Kasvispaistokseen voit käyttää sekä kasviksia että juureksia, mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Hyviä ovat esimerkiksi paprika-kesäkurpitsa-munakoiso -yhdistelmä tai porkkana-lanttu-punasipuliseos. Oheisen kuvan annoksessa käytimme paprikaa, kesäkurpitsaa, porkkanaa ja lanttua. Ja hyvää oli!

Pilko kasvikset tai juurekset pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi ja freesaa niitä pannulla voi-öljyseoksessa, kunnes ovat kypsiä. Jos pidät valkosipulista, niin murskaa pari kynttä ja freesaa niitä ensimmäisenä hetken. Mausta suolalla, mustapippurilla ja lempiyrteilläsi (esim. timjamilla, basilikalla ym.).

Tätä lisuketta on hankala pilata, mutta muista kuitenkin paistaa juureksia tai kasviksia kovuusjärjestyksessä, että ne ovat kaikki lopussa tasaisen kypsiä! Ensiksi siis lanttu ja porkkana, sitten paprika ja kesäkurpitsa ja viimeiseksi munakoiso.

Oikein hyvää alkanutta vuotta ja herkullista loppiaista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s