Nordic Business Forum 2017 – mitä opin ja kannattiko 8000€ investointi?

Oli jälleen Ne Kaksi Päivää vuodesta, jolloin 7500 liikehenkilöä suorittaa pistelakon ja suuntaavat Helsingin Messukeskukseen sivistymään, inspiroitumaan ja suorittamaan liiketoimia toisten samanmielisten kanssa.

Tapahtuma on paisunut kuin pullataikina vuodesta toiseen. Perustajat Jyri ja Hans-Peter ovat luoneet Suomeen jotain, josta ei osattu vuosikymmen sitten kuvitellakaan. Tässä raporttini sekä tapahtuman sisällöstä että itse tapahtumasta tapahtumana. Postaus on jaoteltu kahteen osaan: mietin hyötyjä tapahtuman sisällöstä ja  perkaan jokaisen session sisällön pohtien, mitä minä sain siitä bisnestä kehittääkseni. Lisäksi pohdin sitä, kannattiko tapahtumaan osallistua – pelkästään taloudellisilla mittareilla mitattuna.

Koska tapahtuman tärkein tavoite tulisi olla muuttaa osallistujien ajattelua ja siten toimintaa, niin lähdetään liikkeelle sisällöstä. Mielestäni tapahtuman nimessä oleva ”Business” naulaa sisällön vahvasti kiinni liiketoimintaan. Itse lähden ainakin hakemaan bisnestapahtumasta bisneshyötyjä. No, oliko niitä?

Bisneshyödyt voi jakaa karkeasti kolmeen osaan:

 1. sisällöstä syntyvät oivallukset, jotka muuttavat arjen toimintaa ja tuottavat siten lisää bisnestä
 2. itse tapahtumassa tavatut ihmiset, solmitut kontaktit ja mahdolliset asiakkuudet
 3. olemassaolevan verkoston tapaamisesta suoraan laariin ropisevat hyödyt. Tämä on ehkä häilyvin hyöty, mutta se kivoin.

Tämän vuoden tapahtuman arvostelen seuraavasti peilaten aiempiin vuosiin:

 1. Sisältöhyödyt

Sisällöstä syntyvät hyödytä jäivät varsinkin ensimmäisen päivän osalta pelottavan heikoiksi. Ilmastonmuutosta kamalilla kalvoilla, global economy-stand uppia ja paperista luettua nyyhkytarinaa. Alla olevista muistiinpanoista näette, että ihan hirveästi en ensimmäisen päivän osalta sisällöstä hyötynyt. Toinen päivä oli (luojan kiitos) paljon parempi, sisältäen sekin toki huomattavasti enemmän viihdettä kuin tiukkaa sisältöä. Mikä on leffatähden rooli tapahtumassa – muu kuin myydä lippuja? Kertaan alla jokaisen session ”Take Home Messagen”, eli sen, mitä hommasta opin.

Yleisarvosana sisällöstä: 7+

 1. Hyödyt kohtaamisista

Tapaamisia ja kohtaamisia tapahtumassa oli ihan omasta aktiivisuudesta riippuen paljon tai vähän. Prospektejahan paikalla on kaikille aloille, joten ei muuta kuin tapaamisia buukkaamaan. Itse asetimme kahdeksan hengen tavoitteeksemme kääntää investointimme (lippu + hotelli + dinner + matkakulut + kahden päivän palkkakulut kahdeksan hengen porukaltamme) plussalle. Tavoitteemme oli tuottaa kuuden kuukauden jaksolla mitattuna kauppaa neljä kertaa enemmän kulujen verran. Kuluja yrityksellemme kertyi n. 8000 euroa, joten kauppaa pitäisi saada 32 000€ edestä. 

Meidän myyntimatematiikalla se tarkoittaa kuutta uutta asiakasta, eli 12-18 NBF:ssa sovittua jatkotapaamista. Arviomme mukaan tähän tarvitsemme n. 50 tapaamista itse tapahtumassa.

Saimme aikaiseksi 31 tapaamista, joista 17 johtaa jatkokeskusteluihin. Tapaamismäärä jäi tavoitteesta, mutta jatkokeskustelujen loppusumma lupaa hyvää. Uskon, että taloudellisesti satsaus kannatti. Tosin tarkemmat luvut voin arvioida vasta n. 3-6 kuukauden kuluttua, kunhan myyntisyklimme on pyörähtänyt pari kertaa läpi. 

Yleisarvosana kohtaamisista: 9-

Miinus tulee siitä, että yllättävän moni perui tapaamisen tai ei lainkaan reagoinut kutsuun. Ja itse unohdin yhden sovitun, jota syvästi vieläkin kadun.

 1. Hyödyt olemassa olevan verkoston tapaamisista

Tämä on se mukava selkääntaputtelu- ja kättelyosuus. Onhan se kiva aina vaihtaa kuulumisia, mutta taloudellista hyötyä on hankala mitata. Tuttujahan paikalla on paljon ja ehkä se on jossain mielessä hyvä, että naama pysyy mielessä. Tai sitten ei. Henkimaailman juttuja, joten jätän yleisarvosanan tälle antamatta.

Tällä analyysillä näyttää siis siltä, että on järkevämpää osallistua tapahtumaan kuin olla osallistumatta. Mutta mikäli osallistut(te), niin älkää ihmeessä luottako pelkän inspiraation, ilmastotuskan tai paremman globaalin talouden ymmärryksen johtavan mihinkään luvuilla mitattavaan hyötyyn. 

Rakentakaa itsellenne kohtaamisstrategia, selkeät ja mitattavat tavoitteet ja olkaa aktiivisia!

Sitten itse sisältöön. Mitä opin ja mikä oli yleisfiilis puhujista? 


Stéphane Garelli 

The World in Reset Mode : A Competitiveness Outlook for 2017 and beyond

Lausannen proffa aloitti maanantain loistavasti. Kaveri veti maailmantalouden mullistukset mikkihiiriäänellään ja 80-luvun kalvoillaan hyvin kansantajuisesti ja oivallisella huumorilla höystettynä. Koska olen laiska, jätän alle omat, itse tilaisuudessa englanniksi (tai välillä suomeksi) kirjoittamani muistiinpanot. 

Lot of money created -> no inflation

Technology is developed faster -> efficiency is not growing

Maailma on muuttunut, Teslan arvo isompi kuin Fordin. 

Cash rich – investment poor economy. Money goes back to financial system, not to shops.

Unemployment of money. Who has money? Arabs, China, Norway, Singapore

Some people have money, but they hide it. It’s in cash. 2m € mahtuu salkkuun ja sängyn alle 6m€.

MIten Brexit vaikuttaa hommaan? 759 agreements with 168 countries.

Who owns what?

Globalization + cash + tax optimization = M&A consolidation. 

Who is doing what? 

SoftBank and Alibaba.

Technology becomes intelligent

Robots have competence but not comprehension.

You can always unplug the robots.

De-industralization is happening (factories go back to USA / Germany etc.)

New generation

6 hours per day time for confronting reality. Other time goes sleeping and screen time.

If you think the product is free, you are the product. – Tim Cook, Apple. 

Changes in yhteiskunta have more impact on companies than changes in management.

The Old Delhi example. Law of unintended consequences. 

”If you are a leader, and don’t know where you need to go, don’t tell it. Just go. And when you figure out where you are, tell everybody that this is where we wanted to go.”

Mikä oli tämän esityksen Take Home Message? En ole ihan varma, miten arkityöni tästä hyötyi, mutta viihdyttävä ja silmiä avaava setti oli kyseessä. Maailma muuttuu, asenne työtä ja rahaa kohtaan muuttuu ja jostain ihmeen syystä rahaa on miljardeja makaamassa siellä täällä. Pitää siis keksiä vain, mistä omansa saa…


Adam Grant

How non-conformists move the world

Jenkkiläinen organisaatiopsykologi kertoi, kuinka hänet oli nuorena miehenä viety pimeään naistenvessaan ja tylytetty niin pahoin pomon toimesta, että hän päätti alkaa psykologiksi. Adamin esitys oli selkeä, mutta energiatasoltaan ei mikään säväyttävä. Isolla lavalla ja 7500 ihmisen edestä tarvitaan aika paljon lavakarismaa, jotta tekee ison vaikutuksen. Asia, jota Adam puhui, oli toki täyttä totta. Aina välillä tuli takaumia erilaisista johtamisen kirjoista ja esim. Googlen arvoista. Sinänsä tärkeää asiaa, mutta jos sisältöä ei tykitetä energialla, joka jättää muistijäljen, voi melkein yhtä hyvin katsoa Youtubea tai kuunnella saman asian äänikirjana. 

How to create and organization where originality thrives? 

 1. Originals put their worst foot forward

Five reasons why not to invest / buy my company. Marketing, trust etc. In addition people think if and how they could fix the

problems.

If you have to list a lot of good things in your life, your life feels worse. List only three and you are happier. 

 1. Originals make the unfamiliar familiar

”Clap the song that you know to another person-test.”

2,5% porukasta arvaa oikein taputetun biisin, mutta porukka arvioi yleensä 50%. Miksi? Koska sen biisin kuulee omassa

päässään. Kun kerrot omista asioistasi ja ideoitasi, tapahtuu juuri näin. Päässäsi idea on todella selvä ja ensi kertaa kuulevalle

homma on ihan tuntematon. —> Miten fiksataan? Case Disney. Meinasi klassiset tarinat loppua, joten oli pakko kirjoittaa omia. Lion King. Rakennettiin silta sen tarinan ja Hamletin välille. Se oli siis tuttu, vaikkakin uusi. 

 1. Originals create psychological safety

*Don’t bring me problems, bring me solutions.” —> vaarallinen lause, koska silloin ei koskaan kuule isoimmista ongelmista.

Hyvä keino luoda psykologista turvallisuutta, on esimiesten avoimesti kertoa omista kehityskohteistaan ja saamastaan 

palautteesta.

 1. Originals fight groupthink

Speed date the boss. What’s the best thing we do here and what is the worst thing we do?

Kill the Company: laita johtajat miettimään miten firma tuhotaan? Lopputuloksena lista asioita, jotka pitäisi ratkaista. Tee tämä 

ainakin kahdesti vuodessa.

 1. Originals rethink culture fit

”If you don’t breathe my value, you don’t fit here.” Culture fit on startissa hyvä, mutta IPO:n jälkeen culture fit ylipanostaminen alkaa hidastaa kasvua. Johtuu siitä, että saat vain homogeenista jengiä. Startissa tarvitaan tekijöitä, sen jälkeen tarvitaan uusia ja freshejä ideoita. 

Miten selvitetään, kuka sopii? Kysy kysymyksiä sen ympäriltä, mitä pelkäät eniten (vaikka että jengi varastaa firman omaisuutta). Mitä isomman arvon vastaaja antaa varkauden todennäköisyydelle, sitä varmemmin hän itse varastaisi.

Take Home Message: Itselleni tärkein viesti oli se, että jatkakaamme Lyytissä tekemäämme työtä, mutta pyritään luomaan vielä vahvempi avoimuuden ja psykoilogisen turvallisuuden kulttuuri. Epäonnistuminen on sallittua ja porukkaa pitää kannustaa kertomaan virheistä.


Severn Cullis-Suzuki

Being Who We Say We Are: Explaining the Anthropocene to Our Children

Severn on nainen, joka on joskus 1992 pitänyt 12-vuotiaana puheen Rion ilmastokokouksessa. Hienoa. Ja siihen se jäikin osaltani.

Severn aloitti shownsa oudolla tavalla: videolla, jossa itse puhui ja inuiittilaulaja lauloi. En tiedä, mitä lisäarvoa se toi. Ja tämän jälkeen hän luki presiksensä osittain paperista. Jos olet puhumassa isolle joukolle sydämesi asiaa ja elämäsi tarinaa, niin ei kai siihen herregud muistiinpanoja tarvita? 

Take Home Message: Severn oli pettymys. Kirjasin, että diversiteettiä pitäisi lisätä. Kaikessa.


James Hansen

En jaksanut kirjoittaa edes Jameksen otsikkoa ylös. Proffa tuhlasi happea ja aikaamme näyttämällä käppyröitä, jotka näkyivät juuri ja juuri VIP-osion toiselle riville. Jos olet tuomiopäivän sanomalla liikkeellä, niin tee se siten, että jengi tärisee pelosta showsi jälkeen. Minulla nytkyi vain pää, koska torkahtelin tasaisen turinoinnin tahdissa.

Take Home Messge: Tulevat sukupolvet joutuvat pumppaamaan hiilidioksidia pois ilmakehästämme jollain keinolla. Tähän löytyy muuten mainio vinkki kirjasta Super Freakonomics! Suosittelen lukemaan. Pitää hereillä paljon paremmin kuin Mr. Hansen.

Hansenin jälkeen olisi ollut ilmastoaiheinen paneeli, mutta oli pakko poistua sekä syömään Holiday Inniin (lounas oli todella pieni) että tankkaamaan kofeiinia tämän unilääkkeen jälkeen.


Richard Branson

Branson ei kai esittelyjä kaipaa. Mutta hän olisi kaivannut enemmän haastetta. Paneelityyppiset keskustelut päästävät staran aina liian helpolla. Eihän niihin tarvitse edes valmistautua. Kyllä – puhun kokemuksesta.

Mitä opin Richardilta? En paljoa. Alla muistiinpanoni:

 • Kasvata hippitukka, niin et näytä 65-vuotiaalta.
 • I look for people, who are great with people, Who respect people. They will be great leaders. 1000 people may have the same idea, but only one or two can execute the idea.
 • Delegoi, anna ihmisille vapaus tehdä virheitä. 
 • Entrepreneur is a person who has an idea to make people live’s easier.

Take Home Message: se tulikin tuossa yllä jo.


Selina Juul 

Fight against Food Waste

Jälleen kerran yksi paneelikeskustelu, jossa esiintymisestä pitävät moderaattorit saivat loistaa kysymyksillään ja kyvyllään keskeyttää päätähteä jatkuvasti. Mainitsinko jo, että mielestäni moderaattorit varastivat shown aivan liian usein tänä vuonna? 

Selina on varmasti tehnyt hienon työn ruokajätettä vähentäessään, mutta olisin kaivannut ihan aitoa dataa väitteelle, että hänen ansiostaan Tanskassa tuhlataan 25% vähemmän ruokaa nykyään. Ei yksi Facebook-ryhmä voi vaikuttaa ihan näin paljoa.

Mitä opin?

 • Worldhacking
 • Don’t waste food.
 • Yksi henkilö voi saada aikaan ison muutoksen sosiaalisen median avulla. Iso juttu on ryhtyä toimeen, eikä vain kitistä ja valittaa somessa, vaan myös toimia saarnansa mukaisesti.
 • Hukkaamme vuosittain 900€ ja 20 tuntia aikaa heittämällä ruokaa hukkaan. Per henkilö vai per kotitalous?

Miten itse voi vähentää jätettä?

 • Eka steppi? FiFo-periaate. UFO Unidentified Frozen Object —> hankkiudu eroon siitä tavasta. Pienemmät lautaset jne.

Take Home Message: eipä tästä jäänyt bisnesmielessä mitään käteen. Täytyy muistaa syödä tähteet jääkaapista.


Rachel Botsman – The Collaborative Economy. A New Era of Trust

Rachel oli erinomaisesti valmistautunut, hyvän presiksen tehnyt puhuja, joka selvästi osasi asiansa. Hänen kaltaisiaan esiintyjiä on ilo kuunnella, vaikka asia ei itsessään edes kiinnostaisi. 

Ja tällä kertaa myös aihe kiinnosti, sillä olemme muuttamassa Lyytiä alustaksi, jossa arvo, skaala ja luottamus näyttelevät tärkeää roolia. Ne olivat myös Rachelin ohjeet uuden luomiselle. Haasta ja mieti asiat uusiksi. Alla muistiinpanot.

Rethink

 1. Value
 2. Scale 
 3. Trust

”How can we create new value from existing assets?” Idling capacity. Case Blablacars. Idling capacity is everywhere.

Trust leap —> we take when we do something new. Phone experiment —> anna toiselle luuri ja 30 sek aikaa tehdä mitä vain. ”A massive trust leap!”

Trust between strangers. Online connections vs. face-to-face interactions. Asset heavy vs. Asset Light.

Create a market place for assets that never had a market place. Case AirBnB.

Evolution of trust: Local —> Institutional —> Distributed.

Trust stack: Individual —> Platform —> Idea

We are outsourcing our trust to an algorithm.

You have to be proactive, not reactive, in creating trust.

Take Home Messge: avaa silmäsi ja haasta olemassaoleva. Makaako tallissa, varastossa, toimistossa tai jossain muualla käyttämätöntä arvoa? Miten sen arvon saisi käyttöön ja muiden hyödyksi? Alusta mahdollistaa tämän – täytyy vain keksiä se arvo, josta joku on valmiina maksamaan.


Patrick Lencioni – The Untapped Advantage of Organizational Health

Patrickin setti oli kerrassaan mainio. Hän esiintyi hyvin ja osasi kertoa erinomaisia case-esimerkkejä. Rakastan niitä. Samoin hän kertoi hyviä tarinoita. Rakastan niitäkin. Oli ne sitten tosia tai ei. Patrick sai minut uskomaan, että ne olivat tosia.

Moni asia oli tavallaan kertausta, mutta kuten Patrick myös totesi: ”People need to be reminded more than instructed.”

Two requirements for Success:

 1. Smart (trategy, marketing, finance etc.) 95% of management efforts goes on this.
 2. Healthy ( Minimal politics, minimal confusion, high morale, high productivity, low employee turnover)

Smart-osioon on helpompi löytää ratkaisuja ja siksi siihen keskitytään. Todellinen kilpailukyky tulee Healthy-osiosta.

Four disciplines of a healthy organization:

 1. Build a cohesive leadership team.
 2. Create clarity among the leaders (same direction)
 3. Over-communicate the clarity. People needs to hear things seven times before they believe it.
 4. Reinforce clarity (just enough structure to support it, but not go bureaucratic.)

Mastering the five behaviors:

 1. Trust (vulnerability based trust —> Google’s psychological safety). One person can poison the team. Leader of the team has to be the first to be vulnerable. Otherwise nobody tells the truth. Gain credibility by admitting that you have things to improve.
 2.  Conflict —> conflict in a team is a good thing, if they are on issues, not on personal matters. Leaders should never hold back on their opinions!  Conflict without trust is just politics. Conflict with trust is a way to find a solution. If we can’t disagree about issues, conflicts will be about personal things. Good teams disagree and grow better as a result.
 3. Commitment —> If we don’t get commitment, accountability can’t exist. People doesn’t need to get their opinion to bee the decision, but they need their opinion heard and considered. If we wait for consensus, we make alla decision too late.
 4. Accountability —> every team mate should be accountable to their team mates and not to their supervisor. Great leaders hold others accountable for things like ”you know, you speak too much during meetings.” Not only by numbers, but how they act and behave. Best teams focus on achieving common results, not just having fun.
 5. Results. 

Take Home Message: Kaikkein tärkeintä on rakentaa luottamus ja se syntyy parhaiten siten, että johtajat asettavat itsensä alttiiksi virheille ja myöntävät ne. Hyvä tiimi on kuin hyvä parisuhde. Se sallii konfliktit asioiden ympärillä, joten henkilökohtaisuuksiin ei tarvitse mennä.


Nick Vujicic – Finding your purpose

Nick on se kaveri Youtubesta, jolla ei ole jalkoja tai käsiä, mutta silti hän elää täyttä elämää ja on saavuttanut uskomattomia asioita. Nickin show ei tuonut paljoa bisnekseen, mutta henkilökohtaiseen elämään ja asenteeseen sitäkin enemmän. Nickin keynote oli ehdottomasti paras tämän vuoden NBF:ssa. Alla muistiinpanot.

”Everything is possible” is a lie. But much more is possible than you can imagine.

It’s a disability of our minds that are keeping us down.

What is your purpose? Who are you and what do you want? Sometimes you get what you wan’t, but that is not what you need.

Are you thankful person? 

Faith, Family and Friends!

Put your happiness on temporary things and your happiness will be temporary. Alcohol, drugs, porno, whatever. 

I am thankfull:

 1. wife
 2. kids
 3. health

Attitude of having gratitude.

Don’t complain what you don’t have! Be grateful what you have.

You are responsible for your choices. 

FEAR = False Evidence Appearing Real

Start and do! Don’t be afraid of failure. If you fail, you are not a failure. Failure = education. Dream big!

It’s not about receiving. It’s about giving more than receiving.

Beginning of Nick’s purpose: make one persons life better. 

At funerals you don’t speak about people’s success, business etc. You speak about how they were, how they loved people.

He’s thankful for that parents did not feel sorry for him and made him to earn his own money.

We all start at the beginning. We all start at zero

It’s OK to fail. If you fail, start again. You only get better.

Huikea itseironia!

Take Home Message: älä valita pienistä


Boyan Slat

Impossible Clean Up

Boyan on 23-vuotias kaveri, joka starttasi 18-vuotiaana hankkeen, tarkoituksenaan puhdistaa valtameret muovista. Kunnioitettava tavoite ja ihailtavan nuorena aloitettu homma. Moderaattorin haastattelemana ei juuri pintaa syvemmälle – kirjaimellisesti – päästy. 

Tästä haastattelusta ei juuri mitään nyt kotiin vietäväksi jäänyt. Muuta kuin se, että pitäisi vähentää muovin käyttöä ylipäätään. 

Will Smith

Will tuli korvaamaan George Clooneyn, jolle tuli kaksoset ja joka putsasi siis kalenterinsa pikkujutuista. Will oli hyväntuulinen showmies ja olihan se ihan kiinnostavaa kuulla hänen jutusteluaan. Tosin peruslipuilla ei kaverista juuri mitään näkynyt (muuta kuin screeniltä), joten sinänsä olisi voinut vaikka katsoa Willin jonkun leffan. 

Will opetti, että rakastakaa sitä mitä teette ja pitäkää hauskaa. Aika köykäiseksi jäi sisältö päätähdellä – varsinkin, kun ajatellaan, että edelleen Forumin nimessä on se ”Business.”

Yhteenveto:

Ensimmäinen päivä oli aika heikko esitys ja tätä viestiä kuului yleisesti käytäväkeskusteluissa. Nostan hattua Jyrille ja Hapelle siitä, mitä he ovat Suomessa saaneet aikaiseksi, mutta herätän samalla kysymyksen, että pitäisikö tukeutua vahvemmin juuriinsa? Itse kaipasin tänä vuonna vahvempaa sisältöä nimenomaan bisnesnäkökulmalla. Motivaattorit, showmiehet, hauskat moderaattorit ja maailmanpelastajat menevät – kaikessa tärkeydessäänkin – ohi alkuperäisen fokuksen.

Tapahtumajärjestämisen näkökulmasta (lähes) kaikki toimi taas, kuten NBF:ssa kuuluukin. Pikkujuttuja huomasin, kuten esimerkiksi vessan, jossa ei ollut lainkaan mahdollisuutta kuivata käsiään. Vessakäynnin jälkeen ei siis vähään aikaan tehnyt mieli kätellä tuttavia. Nousevan katsomon penkit olivat suorastaan luokattomat. Takapuoli puutui, tilaa ohittaa ei ollut ja koska kirjoitin läppärillä muistiinpanoja, oli pohkeeni lukossa, sillä penkkien korkeuden vuoksi piti jalkoja pitää varpaillaan. Ongelma poistui, kun istui lattiatasolle, jossa penkit olivat paljon paremmat. Sieltä ei tosin lavalle enää juurikaan nähnyt, joten homma meni ruutujen varassa.

Ruoka herätti paljon keskustelua. Mielestäni ensimmäisen päivän lounas oli maultaan OK (pidän hauesta), mutta itse söin annoksia kaksi ja olin silti nälkäinen tunnin päästä. Kollegani söi kolme annosta. Hyönteiset olivat jännä lisä, mutta ei niillä viitsinyt vatsaansa täyttää. Voisi odottaa, että yli tonnin maksavaan lippuun kuuluisi molempina päivinä runsas lämminruoka – kuten on aiempina vuosina kuulunut. Toisen päivän nyhtöherneannos olisi ollut parempi lämpimänä. Lämmin annos kylmänä tarjottuna ei oikein innosta. Lisäksi ihmettelen, miksi kaikki Messukeskuksen ravintolat ja anniskeluliikkeet ovat aina kiinni? Porukka jonottaa lyhyiden taukojen aikana Holiday Innin baarissa ruokaa ja juomaa, jos seminaarin tarjoilu ei miellyttänyt. Tässä voitaisiin mennä ehkä enemmän asiakas edellä.

Kannattiko siis osallistua?

Koska kyseessä on bisnes-seminaari, niin haluan mitata osallistumisen hyödyn bisneksen kautta. Sen näemme 3-6 kuukauden aikana. Jos maksaisin pelkästä sisällöstä nämä summat, niin jättäisin väliin. Sisällöt saa netistä, mutta onneksi minkä tahansa tapahtuman hyödystä vain osa tulee puhujista. Suurin osa hyödystä tulee kohtaamisista tapahtumassa. Käytettiinhän tässä juuri 15 000 (ylimmän johdon?) työpäivää (reilu 70 henkilötyövuotta) seminaarisalissa istuen, joten kaipa investointi kannattaa. 

Petri Hollmén

 

10 kommenttia artikkeliin ”Nordic Business Forum 2017 – mitä opin ja kannattiko 8000€ investointi?

 1. Hyvin kiteytetty! Itse mietin hyvin samankaltaisia kommentteja ja tunnelmia. Joskin olin lippuni ostanut lähinnä oman inspiraation, kehittymisen ja George Clooneyn takia (Will Smith oli toki hyvä paikkaamaan, mutta…). Oman bisneksen kehittämiseen ei tuolla ollut juuri mahdollisuuksia, mutta en niitä hakenutkaan. Olin maanantain jälkeen niin pettynyt, että en uskaltanut edes itselleni myöntää sitä. Mietin, että vaikutan hölmöltä, koska olen laittanut rahaa ja aikaa tilaisuuteen, josta ei jää mitään käteen. Maanantain tunnelma oli vaisu ja yli puolen tunnin jonotus narikkaan ja toinen mokoma taksiin oli päivälle arvoisensa lopetus. Tiistaina ruoka oli parempaa, parhaat penkit löytyivät oikeanpuoleisesta takakatsomosta ja liikutuksen kyyneleet virtasivat useamman kerran. Yleisö oli tänään mukana ja tunnelma muistutti selkeämmin Jyväskylän hurmosvuosia. Joku kuvaili eilisessä ruokapöydässä näitä tilaisuuksia herätysjuhliksi, mikä kyllä jäi tänä vuonna tunnelmasta selkeästi puuttumaan. Olisikohan nyt saavutettu laajenemisen rajat. No, tuhansia lippuja on ostettu jo ensi vuodelle. Ja ei, minä en ostanut Earl bird -lippua. P.S. kiitos oivista muistiinpanoista!

  • On mielenkiintoista nähdä, kuinka suureksi NBF voi tällä konseptilla kasvaa. Yksi kehityssuunta voisi olla tarjota eri ohjelmapolkuja sen sijaan, että ”kaikki kuuntelevat kaiken.”

 2. Kiitos Petri erinomaisesta koko Nordic Business Forumin analyysistäsi. Itse seurasin tapahtuman live-striimauksen kautta valikoidusti. Olen samaa mieltä kanssasi monelta osin. Paras anti tuli mielestäni Patrick Lencionilta. Hänessä on samankaltaista karismaa kuin Jim Collinssissa. Käytännönläheinen puheenvuoro rautaisella kokemuksella ja havainnollisilla esimerkeillä maustettuina. Rachel Botsman oli oikein hyvä kakkonen ja Richard Quest hoiti moderoinnin hienosti. Tässä parasta antia. Will Smithin+ Boyan Slatin ja Selena Juulin osuuksista en saanut irti kummoista antia ajatellen, että on kyse bisnes-seminaarista. Live-striimaus toimi erittäin hyvin. Kiitos siitä Nordic Business Forumin järjestäjille.

   • Hei Petri, me striimasimme tapahtuman täällä Turun Kauppakorkekoululla johtamiskoulutuspuolella ja olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi sisällön suhteen. Nick sai omat ajatukset lentämään ja sekä Rachel, että Patrick toivat hyviä pointteja business ajatteluun. Harmi, että missasit ekan päivän paneelin (toki syödäkin täytyy), sillä Mika Anttonen antoi vastuullisena johtajana oikein positiivisen vaikutelman.
    Varmasti verkostoitumisen ja business kontaktien kannalta itse live tilaisuus on mitä mainioin, mutta niitä pystyy toteuttamaan myös striimaamalla! Meillä striimauksessa oli läsnä mm. yksi EMBA Turku ryhmistämme sekä alumneja ja yhteistyökumppaneita, jolloin mielenkiintoisia keskusteluja ja ajatustenvaihtoa toteutettiin striimien väleissä. Tällöin porukka pääsi ristiinpöllyttämään eri havaintoja ja näkökantojaan sekä henkilökohtaisella että business tasolla ja luomaan uusia kontakteja. Tulemme striimaamaan myös NBF Stockholm tilaisuuden tammikuussa 2018, sekä ensi vuoden Helsingin NBF tapahtuman. Tervetuloa mukaan! 🙂

 3. Siellä yhdessä vessassa muuten oli kangasta, jolla kuivata kädet. Se piti vaan vetää esiin niin matalalta ja hankalasta paikasta, että joko sitä ei huomannut tai sitten ei vaan tehnyt mieli edes yrittää. Design ilmeisesti syrjäyttänyt käytettävyyden pahemman kerran.

 4. Kiitos erinomaisesta yhteenvedosta! En ole itse ollut Messukeskuksessa paikan päällä ja pitää vain nostaa hattua tapahtuman järjestäjille, miten ovat konseptin saaneet lentämään. Mutta täysin samanlaisia ajatuksia herää kanssasi tapahtuman live-laajuudesta vs. laadusta ja leffatähtien annista business-porukalle (varsinkaan Nick Fujicicin tyylisen esiintymisen jälkeen).

  Otin toista vuotta peräkkäin osaa live-striimiin ja se on ollut loistava tapa ottaa kaikki hyöty irti tapahtumasta. Verkostoituminen on ollut laadukasta, tapaamisia on hyvin saanut sovittua, vessassa voi käydä koska vain, mihinkään ei tarvitse jonottaa, ruokaakin on ollut tarjolla ja kiireisimpiä töitä on päässyt tekemään aina niissä väleissä kun puhuja ei ole ollut juuri itselle mielenkiintoisin. Toki tunnelmassa, äänissä ja valoissa kärsii, mutta sen kestää. Ehkä kehityssuunta voisi olla juuri siihen suuntaan, että Messukeskuksenkin tilaisuus olisi hieman vähemmälle yleisölle, jotain joka tarjoaisi ko. yleisölle vielä enemmän, olisi vielä halutumpi. Ja sitten striimaustilaisuuksiin alettaisiin satsaamaan vähän enemmän, kenties eri tasoisin paketein.

  Ensi vuoden esiintyjäkaarti on kyllä vakuuttava, siitä ei myöskään pääse mihinkään. Mielenkiinnolla tulevia tapahtumia ja tapahtuman ympärille kehittynyttä verkostoitumista ja elämää odottaen!

  • Tulevaisuus on hybriditapahtumien, se on selvä. Ongelma (tai mahdollisuus) on vain ratkaista se, miten tarjotaan riittävästi lisäarvoa paikalletulijoille. Sen verkostoitumisen lisäksi.

 5. Paluuviite: Learnings from NBForum2017 - Nordic Business Forum

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s