Avonaisena grillattua raakamakkaraa ja mustatorvirisottoa

Makkara on Sveitsissä hyvää, ellei jopa erinomaista. Minulla on kaksi suosikkia: valkoinen, vasikan- ja porsaanlihasta sekä maidosta tehty St. Galler -bratwursti. Ja toinen suosikkini on possunlihasta tehdyt raakamakkarat.

Sen sijaan, että grillaisin raakamakkaroita ”kokonaisina”, eli sellaisenaan, aukaisen ne aika usein. Eli pitkä viilto vain päästä päähän, ulottuen noin puoleen väliin makkaraa. Sitten painelen makkaran auki veitsen lappealla puolella. Näin niistä tulee ikäänkuin valmiiksi maustettuja, herkullisia pihvejä. Aivan huippua on grillata mausteinen makkara näin ja laittaa se sitten hotdog-sämpylän väliin tuoreen sipulin, salaatinlehden, grillatun paprikan ja majoneesin kanssa. Makkara saa näin ”avonaisena” grillattuna mielestäni paljon enemmän grillin makua ja pysyy, yllättävä kyllä, mehukkaampana.

Tällä kertaa aukaistu raakamakkara päätyi risoton koristeeksi. Sienirisotto on loistavaa ja kiitos äitini, saamme mekin kokkailla täällä suomalaisia mustatorvisieniä. Tiesitkö muuten, että Sveitsissä sieniä saa poimia joka kuukauden 11. päivä alkaen (10 ensimmäistä päivää niiden annetaan taas kasvaa) ja maksimisaalis per sienestäjä on yksi kilo vuorokaudessa. Sieniaikaan metsissä liikkuu sienipoliiseja, kuten Suomessa kalastuksenvalvojia. No, en minä kyllä ole montaakaan syötävää sientä metsässä täällä nähnyt, joten kiloa en syötävää löytäisi muutenkaan.

DSC_0001

AINEKSET neljälle
– 4 isoa raakamakkaraa

Risotto
– ½ punasipuli
– 2 rkl voita
– 3 dl Arborio –riisiä
– 1 dl punaviini
– n. 1 l vettä
– 2 rkl lihafondia
– 1 dl parmesaania raasteena
– kourallinen kuivattuja mustatorvisieniä

VALMISTUS

Tee makkaroihin viilto pitkittäin, noin puoleen makkaran syvyyteen saakka. Levitä pihviksi ja taputtele tasaiseksi esim. veitsen lappealla puolella tai kämmenellä.

Valmista risotto. Pilko sipuli ja paista sipulia hetki voissa. Lisää joukkoon riisi ja paista muutama minuutti sekoitellen. Kaada joukkoon viini ja kiehauta. Lisää pilkotut, kuivatut sienet. Laske lämpöä. Valmista lihaliemi kiehuvasta vedestä ja fondista. Tästä eteenpäin lisää nestettä aina, kun edellinen on haihtunut pois. Tärkeää on, että risotto ei pala pohjaan, joten pidä levy miedolla lämmöllä ja sekoita lähes jatkuvasti. Risotto ei ole kiireisen ruoka. Keittäminen kestää n. 20 minuuttia ja vaatii seurantaa. Kun lähes kaikki liemi on käytetty, mausta suolalla. Tarkista kypsyys ja lisää tarvittaessa vielä vettä. Riisin tulee jäädä hieman kosteaksi ja tahmeaksi. Lisää joukkoon lopuksi parmesaani.

Grillaa makkarat ja syö.

Hyvää viikonloppua!

Perjantaikokki

2 kommenttia artikkeliin ”Avonaisena grillattua raakamakkaraa ja mustatorvirisottoa

  1. Halusin tykätä, mutta tuli rekistöröintiongelma??? Risotto ohje oli ihana, sillä saan omalta pihalta todella runsaan mustatorvisienisadon. Terveisin Sveitsin jouluja muisteleva LeenaK

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s