Miljardööriksi juoruilemalla – Paistettua kuhaa ja rucola-jogurtti –kastiketta

Juoruilu-sana on yltä päältä negatiivisesti värittynyt suomenkielessä. Juoruilu on akkaitten hommia. Sitä harrastetaan aitaan nojaillen ja vaihdettava tietosisältö on usein puolitotuuksia, ilkeämielisiä ja vähintäänkin tarkoitushakuisia väittämiä jostakin kolmannesta osapuolesta, joka ei paikalla ole itseään puolustamassa.

Mutta mietitäänpä uudelleen. Onko asia enää näin?

Istuin eilen eräässä kokouksessa, jonka päätteeksi eräs osallistuja kysyi minulta kaikkien kuullen: ”No, koskas muutatte Baseliin?”

MITÄ! Joku oli juorunnut minusta – oli ensi reaktioni. Tai oikeastaan juoru koski vaimoani, joka on menossa sinne työhaastatteluun. Vastailin niitä näitä ja ohitin asian, mutta jäin miettimään tiedon liikkumista nykypäivänä. Sitten suuntasin päivän jälkeen kotiin ja silmäilin tuoreinta Harvard Business Review –julkaisua, jota luen ammatillisesta mielenkiinnosta. Samoin kuin Glorian Ruokaa ja Viiniä. Lehdessä silmiini osui artikkeli, jossa juoruilua työpaikalla väitettiin hyödylliseksi. Oli pakko lukea tarkemmin!

Akateemisessa tutkimuksessa todettiin, että etenkin kriisi- ja muutosvaiheessa olevassa yrityksessä sisäiset tiedonvälittäjät, ”juorukellot” nousevat arvoon arvaamattomaan. He saavuttavat arvostusta työyhteisössä, koska he välittävät tietoa, jota johto ehkä panttaa tai ei tiedä, miten asian kommunikoisivat eteenpäin. Näiden sisäisten tiedonvälittäjien kautta liikkuu siis tietoa ylhäältä alas, mutta myös alhaalta ylös. Juoruajat, ja pakko myöntää, että titteli kalskahtaa vieläkin negatiiviselta, välittävät myös johdon suuntaan tärkeää tietoa henkilöstön mielialasta, erilaisista vaikuttajarooleista ja mielipiteistä. Entisessä työpaikassani tiedon sai leviämään nopeimmin koko henkilökunnalle, kun sen kertoi salaisuutena eräälle yleismiehellemme. Hetken päästä kaikki tiesivät asiasta. Aivan loistava kanava, kun sitä osasi hyödyntää oikein!

Tutkimuksen mukaan suuri osa juoruilusta on itse asiassa positiivista viestiä jostain kolmannesta. Tätähän voi fiksu johtaja hyödyntää esimerkiksi kehumalla kolmatta henkilöä jollekin toiselle. Saat olla varma, että juorusi kulkee kehujen kohteelle ja lämmittää kaksin verroin enemmän kuin suora palaute.

Tässä tulin muuten juuri juorunneeni vaimostani, joka on niin fiksu, että on kutsuttu ihan ulkomaille saakka usean päivän työhaastatteluun. Näetkö nyt, mitä tarkoitan?

No, kukas sillä juoruamisella on miljardööriksi saakka edennyt? Ehkä ei itse juoruamalla, mutta mahdollistamalla teknisen alustan globaalille juorupalstalle. Siis Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, joka on noussut äskettäin USA:n 35. rikkaimmaksi kansalaiseksi.

Näin maailma on muuttunut aidan vierellä roikkumisesta globaaliksi tiedonvaihdoksi. Käy vaikka katsomassa minun Facebook-sivultani, mitä juoruan tänään.

Terveisin

Juorukello – Perjantaikokki

Paistettua kuhaa ja rucola-jogurtti –kastiketta

Kalastaminen on jäänyt viime aikoina vähälle, mutta onneksi kaupan tiskiltä löysi vaimo tuoretta, suomalaista kuhaa. Kuhaa ryydittää raikas, kylmä jogurttikastike.

AINEKSETkuhaa ja jogurtti-rucola-kastike

–       4 (isohkoa) kuhafileetä
–       kourallinen rucolaa (myös basilika käy)
–       1 dl turkkilaista, paksua jogurttia
–       1 rkl hunajaa
–       voita paistamiseen
–       valkopippuria ja merisuolaa myllystä
–       lisukkeeksi esim. perunamuusia

VALMISTUS

Leikkaa kuhafileille ”pöksyt”, jolloin saat ne täysin ruodottomiksi. Valmista kastike: laita tehosekoittimeen kaikki kastikeainekset ja mausteet ja käytä hetki. Jos kastikkeesta tulee erityisen löysää, voit vielä varovaisesti lusikalla sekoittaen lisätä siihen hieman jogurttia. Tarkasta maku.

Kuumenna voi pannulla kuohuvaksi ja lisää kuhafileet. Paista kullanruskeaksi ja käännä varoen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa kuumina kylmän kastikkeen kera.

Herkullista viikonloppua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s