Varoitus: en aio tässä blogissa pohtia NBF:ia tapahtumana. Aion vain ja ainoastaan käydä muistiinpanoni läpi kaikkien puhujien osalta ja listata jokaiselta tärkeimmän tai tärkeimmät ”Take home messaget.”
En aio pohtia kovinkaan syvällisesti puhujien sanomaa tai sitä, ovatko he mielestäni oikeassa vai väärässä. Tämän tekeminen kahden päivän ja usean puhujan osalta vaatisi aivan liikaa toimituksellista taustatyötä. Käyn vain läpi kunkin puhujan tärkeimmät ajatukset minun näkökulmastani.
Scot Galloway – Death of the Advertising Industrial Complex
Scot on bisnesproffa, joka lähinnä huusi oman sanomansa lavalla.
Opin Scotilta, että tulevaisuus ei näytä telkkarille kovinkaan hyvältä. Perinteinen brändimainonta on kuollut ja nykyään vahvat brändit rakennetaan videoalustoilla ja kohtaamalla ihmisiä lippulaivamyymälöissä.
”Store is the first kiss!”
Tämä oli mielenkiintoinen ajatus ja koitin hahmotella sitä sopimaan SaaS-maailmaan. En ihan onnistunut. Paitsi ehkä digitaalisen kaupan osalta.
Ehkä tärkeimpänä ja omaan elämänvaiheeseeni sopivimpana ohjeena poimin vahvan viestin siitä, että johtajan tulisi karsia kaikki turhat asiat omasta päivästään ja hoitaa joku muu tekemään ne puolestaan. Lupaan yrittää.
Des Traynor – Creating a Product First Company
Des on meilläkin käytössä olevan Intercom-asiakaspalvelusoftan perustaja. Des koitti takoa päähäni, että tuote on keskiössä ja markkinoinnin voi tällöin unohtaa. Tätähän suomalaiset insinöörit ovat yrittäneet tehdä vuosikymmeniä. Mutta ehkä jokin on muuttunut, kun SaaS on mullistanut koko softabisneksen.
Suurin mullistus liittyy, ei enempää eikä vähempää kuin kaikkeen. Ainakin Desin mukaan. Käyttäjälähtöinen suunnittelu, jakelu, hinnoittelu, bisnesmallit ja ”try before you buy” ovat kaikki uusia juttuja, jotka tekevät SaaS-bisneksestä erilaisen.
”Worry more about churn than growth!”
Tuon Desin ajatuksen vein mukanani töihin, vaikka väitänkin sitä aina kantaneeni mukanani. Suomeksihan se tarkoittaa sitä, että ”pidä huolta asiakkaistasi.” Ehkä tässä ymmärsin kuitenkin sen kriittisyyden kasvun mahdollistajana.
Peter Diamandis – Implications of Exponential Technologies Digitization
Peterin CV on sen verran pitkä, etten viitsi edes alkaa sitä avaamaan. Lyhyesti sanottuna Peter maalasi eteemme kuvan tulevaisuudesta, jossa mikään ei ole enää kuin nykyään. Ja hänen mielestään se on mahtavaa ja täynnä mahdollisuuksia.
Itse en innostunut tulevaisuudenkuvasta, jossa minussa olevat sensorit kertovat 3D-printterille, mitä ruokaa minulle tulee tänään tulostaa, jotta kehoni saa juuri oikean määrän kaikkea oikeaa ja hyvää. Tai että droneja on taivas täynnä kuvaamassa ja mallintamassa kaikkea. Haluan jatkossakin syödä sitä, mitä tekee mieleni ja juoda viiniä sen kanssa, vaikka joskus tulisikin krapula.
”Find a great problem and solve it.”
Tästä olen samaa mieltä. Tähän perustuu myös oma yritykseni Lyyti. Tosin minä suosittelen ensiksi aina miettimään asioita omien ongelmien kautta. Niitä on kivempi ratkoa.
”Easiest way to be a billionaire is to help billion people.”
Jep. Kun olin yläasteella, haaveiltiin siitä, että olisi myynyt lyijykynän kaikille kiinalaisille. Siinäkin olisi tullut rikkaaksi.
Gary Vaynerchuck – Why Smart People Dismiss Social Media, and Why They Shouldn’t
Gary on virtaa täynnä oleva kaveri, joka vei viinibisneksen markkinoinnin Twitteriin ja tienasi sillä sievoisen summan rahaa.
Garyn mukaan jokainen meistä on media. Tai ainakin pitäisi olla. Ja jokaisen yrityksen tulisi tajuta olevansa ensisijaisesti mediatalo.
Garyn presiksessä oli energiaa ja vauhtia vaikka pienelle kylälle. Poimin pari lausetta sekä yhden konkreettisen teon teinkin jo.
”Don’t spend time on hiring, spend it on firing.”
Ennen kuin kukaan vetää herneet nenään, niin lue. Lause tarkoittaa sitä, että työpaikan ottaminen on riski myös työntekijälle ja siksi ihan ensimmäisten kuukausien aikana tulisi tehdä selväksi, mitkä on tavoitteet ja myös seurata niitä. Jos näyttää siltä, että kyseessä on virherekry, niin oma virhe tulisi myöntää mahdollisimman pikaisesti. Muuten tekee karhunpalveluksen sekä itselleen että toiselle.
”You need to know who you are. And be yourself!”
En voisi olla enempää samaa mieltä. Somessa, kuten ei livessäkään pärjää vetämällä jotain roolia. Riisu naamarisi, tunne kuka olet, ole ylpeä siitä ja anna mennä!
Konkreettinen ohje:
Garyn mukaan FB-mainonta on vielä suhteettoman halpaa hyötyihin nähden. Niinpä hänen vinkistään kirjoitin blogin ajatuksistani, jaoin sen Faceen ja laitoin sille parilla sadalla kampanjan pyörimään. Tavoitteenani on saada satoja ihmisiä lukemaan blogini kohtaamisten merkityksestä ja osallistumaan myös webinaariini aiheesta. Lue ja osallistu!
Dick Costolo – From Twitter to a New Economy
Dick oli Twitterin toimari vuosina 2010-2015. Sitä aiemmin hän on näemmä toiminut myös improvisoivana koomikkona. Pakko sanoa, että se ei kyllä enää lavakarismasta näy.
Poimin Dickiltä mainioita vinkkejä tuotekehitykseemme. Hänen sanomansa oli, että salli virheet.
”Bias to yes.”
Tästä ajatuksesta pidän. Huudetaan mieluummin aina ensiksi ”YES!” kuin ammutaan lonkalta alas ideoita. Kokeillaan ennen tuomiota.
”First dozen of the people always set the culture.”
Ehkä juuri siksi koen tällä hetkelle Lyytin ollessa 30-henkinen firma kulttuurin rakentamisen ja mallintamisen niin tärkeäksi. Olin ehkä ymmärtänyt tämän henkisesti jo itsekin, mutta Dickin viesti tuki ajatuksiani.
”Bad news have to find the CEO!”
Totta. Ilouutiset tullaan aina kertomaan, mutta huonoja piilotellaan. Meilläkin asia pitäisi kääntää siten, että huonoista uutisista palkitaan. Muuten niitä ei uskalleta tuoda esille. Näen jo Lyytin ”Bad News Prize” –seremonian tulevaisuudessa.
Dick puhui rauhallisesti, toinen käsi lähes koko ajan taskussa enkä oikein tiedä, missä vaiheessa hän otsikkoaan sivusi. Hälläväliä, minä sain ihan hyviä oppeja omaan työhöni.
Jessica Jackley – KIVA and New Business Thinking
Jessica on yksi KIVA.org –palvelun perustajista. Sen avulla lainaraha löytää pienissä puroissa kehittyvien maiden yksityishenkilöiden lainatarpeet. Pirun siisti malli, pakko sanoa!
Jessica kertoi KIVAn tarinan ja innostuin itsekin niin, että lainasin heti ensimmäiset 25 dollariani KIVAn kautta naiselle jonnekin Tajikistaniin koulutustarpeisiin.
”Having nothing doesnt’t mean becoming nothing.”
Tästä ajatuksesta tykkään. Et ole sidottu sinulle annettuihin pelikortteihin. Valitse itse paremmat kortit tai muuta pelin sääntöjä sinulle paremmiksi.
Vineet Nayar – Employees First, Customers Second
Vineet kuuluu bisnesmaailman arvostetuimpiin ajattelijoihin. Ja mikä parasta, hänellä on vaikuttava track record taustallaan myös käytännön teoista. Googlaa, niin tiedät.
”Do you have grandmother’s vision for your employees?”
Tämä lause kolahti. Intiassa isoäiti ottaa aina vastasyntyneen tarkasteltavakseen ja ennustaa, mitä lapsesta tulee. Jos vauvalla on pitkät jalat, voi hänestä tulla vaikka kilpailija jne. Sitten hän lausuu ennustuksensa ääneen. Ja hämmentävän suurella prosentilla näin tulee myös käymään.
Se johtuu tietenkin siitä, että koska suku uskoo siihen, alkaa kasvava lapsikin pikkuhiljaa uskomaan kohtaloonsa ja tekemään töitä sen eteen.
Kuinka monelle työntekijälle on selkeästi kerrottu, mitä hänestä jonain päivänä toivotaan? Liian harvalle ja siksi he eivät aktiivisesti ponnistelekaan kohti korkeampia tavoitteita.
Toinen asia, joka jäi mieleeni oli Vineetin lanseemara ”Visio kädenpuristuksessa”. Hänen tavoite oli, että jokainen työntekijä kertoisi ylpeänä työpaikastaan jo kädenpuristuksessa. Ja pikkuhiljaa tämä toive alkoi toteutua.
”Vision & leadership is not enough. You need structure of execution!”
Pelkkä ajatus ja johtajuus eivät siis vielä riitä. Tarvitaan myös toimintamalli. Ja johdon tärkein tehtävä on toimia asiakaspalvelijana henkilökunnalle. Niinpä!
Jälkikäteen ajateltuna sain ehkä eniten irti Vineetin showsta. Vaikka showna se oli rauhallinen eikä kosiskellut yleisöä juuri nauramaan.
Amy Chua – Triple Package: What Really Determines Success
Amy on lakinainen, joka on kirjoittanut kohua herättäneen kirjan ”Tiikeriäidin taistelulaulu.” NBF:ssa hän oli puhumassa kulttuureista ja ns. ”Triple Package” –mallista. Siitä, mistä johtajat syntyvät.
Hän on aihetta tutkinut sekä oman kokemuksen että akateemisen tutkimuksenkin kautta ja todennut, että monta johtajaa yhdistää kolme seikkaa:
- Superiority Complex (tunne paremmuudesta jossain)
- Insecurity (tunne siitä, ettei vielä ole riittävän hyvä)
- Impulse control (kyvystä hallita omia halujaan)
Amyn esitys oli pitkälti paperistalukua, joka on sinänsä hämmentävää hänen kilometreillään luonnoimassa ja esiintymässä. Tarina oli ihan mielenkiintoinen, mutta tällä kertaa konkreettista kotiinviemistä ei juuri tarttunut.
Seth Godin – How to Get Your Ideas Spread
Jos Amy luki paperista, niin Seth ei. Seth on markkinointiguru ja hänen shownsa oli ajatustenherättäjä. Selkeästi eniten olin tehnyt muistiinpanoja Sethin setistä.
”Find small signal and amplify it!”
Etsi siis heikkoja signaaleja ja vahvista niitä markkinoinnillasi. Dataan perustuva markkinointi katsoo asioita aina peruutuspeilin kautta.
”Mass marketing = marketing for the average.”
Massamarkkinointi ei enää toimi. Lähtökohtaisesti se on onnetonta, koska massa = keskiverto. Keskiverto ei enää riitä.
”Good and bad news: everyone is one click away.”
Tämä tekee kaikesta mahdollista ja samalla erittäin vaikeaa. Suomalainen toimija ei paini suomalaisten kilpailijoiden kanssa, vaan koko maailman.
”How much do you spend on making something worth talking about?”
Tee kiinnostavia asioita. Älä sitä, mitä kaikki muut. Herätä keskustelua ja mielipiteitä. Älä ole keskiverto.
”Salto mortale”
Salto mortale on italiaa ja tarkoittaa kuolemanloikkaa. Englanniksi termi taitaa olla leap of faith, siis luottamusloikka. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että koskaan et ole riittävän valmis. Sinulla ei tule koskaan olemaan riittävästi tietoa käytettävissäsi ja aina on liian aikaista. Mutta silti tuo hyppy on tehtävä, sillä muuten ei koskaan tapahdu mitään.
Tony Hawk – Finding Success Through Passion and Reinventing Your Brand Along the Way
Tony on maailman kuuluisin skeittaaja ja on tehnyt nimestään tuotemerkin, jonka alla on myyty miljardilla tavaraa. Tonyn tarina on tietenkin sinällään mielenkiintoinen, mutta siitä ei juuri muistiinpanoja kertynyt. Ehkä se, mistä tietää olevansa oikeassa hommassa, jäi parhaiten mieleen:
”When you hurt badly, but wan’t to try immediately again.”
Eli et lannistu ensimmäisestä mahalaskusta vaan sisuunnut. Silloin tiedät olevasi jäljillä.
Ed Catmull – Culture of Creativity
Ed on Pixarin perustajia ja Walt Disney Studioksen pressa. Siis ilmeisen luova kaveri. En tiedä, johtuiko jo turnausväsymyksestä, mutta Edin unettava tapa puhua toisen päivän viimeisenä esiintyjänä ei oikein inspiroinut. Silti sain hyviä pointteja talteen.
”Enable creativity vs. Stop blocking creativity”
Älä siis mieti, miten nykystruktuurissa voisi saada enemmän luovuutta irti, vaan selvitä, mikä nykymallissa estää luovuuden. Tällaisia asioita ovat esim. liika byrokratia ideoiden testaamisessa. Samaan liittyy seuraava ajatus:
”It is much easier to fix problems than try to prevent all of them.”
Et siis voi ennustaa kaikkia ongelmia ja siten estää niitä etukäteen. On parempi tehdä ja korjata, jos ongelmia ilmenee. Tämä olisi todella hyvä muistaa meidänkin töissä. Harvoin – tai ei koskaan, jos totta puhutaan – virheemme aiheuttaisi esimerkiksi jonkun kuoleman. Mitään kovin vakavaa ei siis oikeasti voi tapahtua. Miksi emme siis kokeilisi aktiivisemmin?
Suomeksi sanomme, että anteeksi saa helpommin kuin luvan. Siis testiä kehiin vain!
”Magic happens as ego leaves the room and focus is in the problem.”
Kun kaikki unohtavat omat henkilökohtaiset agendansa ja keskittyvät aidosti ongelmanratkaisuun, niin saadaan ihmeitä aikaan. Olen itsekin ollut todistamassa tällaista, joten Edin kokemus aiheesta kolahti.
”People first, then ideas.”
Tähän on hyvä päättää. Allekirjoitan täysin. Tiimi on ykkönen, sitten vasta ideat. Hyvä tiimi saa huononkin idean toimimaan, mutta huono tiimi pilaa hyvänkin idean.
JÄLKIKIRJOITUS
Sain siis kahdessa päivässä tiivistettynä kuutisen sivua muistiinpanoja. Toisaalta, melkein jokaisen puhujan sisältö olisi katsottavissa netissä ilmaiseksi. Miksi silti ostin liput välittömästi ensi vuodelle? Syy on kohtaamisen merkityksessä. Haluaisin, että luet siitä lisää täällä.
Ja tule mukaan webinaariimme aiheesta. Se on täysin ilmainen ja jos ymmärrät kohtaamisen todellisen merkityksen, niin hiihdät kilpailijoista ohi mennen tullen!
Petri Hollmén