Lisää paperitöitä yrittäjille, pliis!

unnamed

Silläkin uhalla, että joku pitää minua turhasta nillittäjänä, niin avaudunpa (taas) vähän.

Pari vuotta sitten meillä oli se ensimmäinen ja kuuluisa työsuojelutarkastus. Sen lopputuloksena otimme lusikan kauniiseen käteen ja rustasimme ne dokumentit, jotka meiltä vaadittiin. Check ja done! Sitten taas bisneksen pariin.

Dokumenttilistan pituutta olen aina välillä itsekin hämmästellyt. Ne yrittäjät, joille olen omat dokkarimme antanut työsuojelutarkastukseen valmistautumista helpottamaan (lue: vaihda firman nimi, that’s it), ovat suorastaan pudottaneet leukansa. Rustasimme siis seuraavat paperit:

 1. Työsuojelun toimintaohjelma (2 sivua)
 2. Päihdeohjelma (13 sivua)
 3. Turvallisuusohjeet (15 sivua)
 4. Työn vaarojen selvittäminen ja arviointi (1 sivu)
 5. Riskien arvioinnin suunnittelu (3 sivua)
 6. Riskien arviointikohteiden valinta (1 sivu)
 7. Riskien arviointilomake – ergonomia (2 sivua)
 8. Riskien arviointilomake – henkiset riskit (2 sivua)
 9. Riskien arviointilomake – kemialliset aineet (2 sivua)
 10. Riskien arviointilomake – tapaturmat (2 sivua)
 11. Riskien arviointilomake – fysikaaliset (2 sivua)
 12. Työterveyshuollon toimintasuunnitelma (11 sivua)
 13. Voimassaolevat säädökset -koonti (1 sivu)
 14. Työnajanseuranta-Excel

Yhteensä 14 dokumenttia, joissa on 57 sivua ja sitten yksi Excel.

Arvatkaa, kuinka monta kertaa näitä dokumentteja on niiden tallentamisen jälkeen luettu? Miten ne siis muuttivat toimintaamme?

Yrityksemme on taas piru vie kasvanut ja lähestyy seuraavaa kammottavaa suojelun, suunnittelun, dokumentaation ja kartoittamisen rajapyykkiä. Kolmaskymmenes työntekijä saattaa pian olla toimitiloissamme alttiina vaaroille ja riskeille.

Siksi onkin täysin oikein ja ansaittua, että saamme pian laadittavaksi tasa-arvosuunnitelman. Ja onneksi vuonna 2015 laki muuttui siten, että sen lisäksi on puserrettava kasaan yhdenvertaisuussuunnitelma. Ah! Tuskin maltan odottaa noita ihanasti kahisevia aanelosia täynnä kaiken väärinteon estävää suunnitelmatekstiä.

Firman 30. työntekijä saanee siis huomenlahjakseen tehtävän tuottaa taas pari uutta dokumenttia. Uskaltaakohan meille enää kukaan hakea töihin? Varsinkin kun julkisesti myönnän, että edes tätä pommiuhkaukseen valmistavaa dokumenttia ei kukaan enää säilytä pöydällään käyttövalmiina. Vaikka siinä on kuvia ja kaikkea.

Petri Hollmén

Suunnitelmatalouden vankkumaton puolustaja

 

6 kommenttia artikkeliin ”Lisää paperitöitä yrittäjille, pliis!

 1. Kiitos Petri, listasi oli valaiseva! Elämä on liian lyhyt moiseen byrokraattien kehittämään pelleilyyn. Tekstisi kiteyttää hienosti yhden tärkeän syyn, jonka vuoksi aion pysyä yksinyrittäjänä mahdollisiin eläkepäiviini saakka.

  • Hieno idea Jari muuten, mutta löysin kansalaisaloite . fi -palvelun, jonka kautta jätin aloitteen, että yhdenvertaisuussuunnitelma on tultava pakolliseksi kaikkiin yhden miehen yrityksiin. Jos siis ennen oli mies, Hiace ja koira, on jatkossa oltava suunnitelma siitä, miten Hiacen sijaan aina välillä käytetään eurooppalaista merkkiä ja koira korvataan kissalla. Ja toiseksi: eläkepäivät? Oletkohan nukkunut tarpeeksi?

 2. Eikö tätä varten ole mitään nettipalvelua, joka pykäisi kokoon nipun suunnitelmia valmiita pohjia käyttäen ja yrityksen tiedot sopiviin kohtiin copypastaten? Voisi näin maallikkona kuvitella, että tasa-arvon edistäminen on prikulleen samanlaista kaikissa firmoissa. Tyyliin ”älä sorsi ketään, piste”.

 3. jostain on raavittava kasaan toimistotöitä valtion/kuntien virkamiehille. eihän muuten saada verotuloja käytetyksi. ja nämä virkamiehethän tietävät mikä on parhaaksi kullekin … ”uusi uljas holhousvaltio” … eikö Suomi voisi olla maailmalla edelläkävijä uusien ICT-ratkaisuiden kehittämiseen tähän (ei tietenkään rationasoidaksemme – vaan että saataisin per aikayksikkö enemmän täytettäviä kaavakkeita jakeluun) – kysyntää varmaan löytyisi vaikka mistä – niin mistä???

 4. Kiitos Petri taas lahjastasi Suomen yksityisyrittäjille. Ole kuitenkin varovainen tuon yhdenvertaisuus-jutun kanssa – saatat joutua huomaamattasi altavastaajaksi.
  Miten on elämä lutviiutunut Koto-Suomessa, missä Idi…. hallitsevat?

 5. Hei Petri! Jos tarvitsette helppiä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien tekoon, ota ihmeessä meihin Diplassa (info@dipla.fi) yhteyttä! Olemme rakentamassa sähköistä työkalua/alustaa juurikin helpottamaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä näiden suunnitelmien teossa ja jo nyt mielellämme konsultoimme aiheeseen liittyen. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s