Inkivääripaistettua haukea, chilijogurttia ja wokkitikkuja

Joku viisas kerran sanoi, että vain silloin saa kunnolla aikaan, kun pitää itsensä riittävän kiireisenä. Kokki alkaa pikkuhiljaa uskomaan sitä viisasta. Kokki on päässyt tutustumaan viime viikkoina muuttamisen, sisustamisen, siirtonurmikon istuttamisen ja kaapin paikan päättämisen innostavaan maailmaan. Ja sitä myötä ovat vapaahetket olleet vähissä. Ruokaa on pitänyt keksiä jääkaapin sisällöstä vartissa – ja aina välillä on onnistanut!

Onneksi vieheeseen tarttui viikolla parikiloinen hauki, joka ihmetteli kohtaloaan jääkaapissa päivän verran, kunnes joutui inspiraation uhriksi. Tällaista tämän perjantain sankaristamme syntyi…

Inkivääripaistettua haukea, chilijogurttia ja wokkitikkuja
Hieno nimi hienolle raaka-aineelle. Kokin jääkaapista löytyi tätä ruokaa valmistettaessa seuraavat raaka-aineet:

– pari kiloinen hauki fileinä
– puolikas lanttu
– kolme isoa porkkanaa
– puolikas purjosipuli
– salottisipuli
– kaksi punajuurta
– pari desiä kreikkalaista 10% jogurttia
– sweet chili-kastiketta
– ruisjauhoja panerointiin
– oliiviöljyä paistamiseen
– suolaa ja pippuria myllystä

Näin se käy
Esivalmistele kala ensiksi. Mikäli kalaa on runsaasti, etkä osaa (tai kalakauppiaasi ei osaa) leikata sitä kokonaan ruodottomaksi, ehdotan seuraavaa: poista kylkiruodot. Leikkaa fileen alaosa irti ennen y-piikkejä kulkevaa vanaa pitkin. Sitten poista alaosan pyrstöosasta n. 1/4 fileen mitasta. Näin saat ainakin yhden, isohkon ja täysin piikittömän osan käyttöösi – eli sen, missä kylkipiikit ennen olivat. Lopun voit vaikka jauhaa kalapulla-aineksiksi. Voit myös katsoa ohjevideoni ”Hauen fileointi ruodottomaksi” tästä. Jos kalaa ei ole paljoa, niin haastan sinut haastamaan kalakauppiaasi: tilaa haukesi ruodottomana. Kun pari kuukautta toistat tilauksesi säännöllisesti samalle kauppiaalle, niin eiköhän ala opettelemaan 🙂

Leikkaa ruodoton fileen osa kalapuikon kokoisiksi paloiksi ja laita kulhoon odottamaan. Valmista seuraavaksi kastike: kaada n. 2 desilitraan jogurttia kaksi ruokalusikallista sweet chili-kastiketta. Sekoita. Tämä ei muuten toimi rasvattomilla tuotteilla – tulee mautonta!

Pilko porkkanat, lantut, ja punajuuret ison tulitikun kokoisiksi siivuiksi. Pilko punajuuri viimeiseksi, muuten se värjää kaikki muut. Pidä punajuuri loppuun asti erillään muista juureksista. Leikkaa salottisipuli ja purjo siivuiksi.

Kuumenna öljy pannulla ja wokkaa ensiksi punajuuria muutama minuutti. Mausta suolalla ja laita erilliselle lautaselle odottamaan. Wokkaa sitten muut juurekset. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita hetkeksi odottamaan – pidä lämpimänä.

Kaada kalojen päälle n. 2 desiä ruisjauhoja, rouhi pippuria sekä suolaa myllystä ja kääntele kalat kauttaaltaan jauhoihin. Nostele palat pannulle (ravista ylimääräiset jauhot takaisin kulhoon), jossa on reiluhkosti kuumaa öljyä. Paista hetki molemmilta puolilta. Ripottele päälle vielä muutama teelusikallinen jauhettua inkivääriä ja paista vielä hetki.

Tarjoa kala wokkitikkujen ja jogurttikastikkeen kera. Herkullista, mutta ah niin herkullista 🙂

Kiireistä viikonloppua!

Terveisin

Perjantaikokki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s