Purjehdusopit yrityselämässä – Liian helppo possupaisti

Aamun Turun Sanomissa oli juttu työnsä ääreen kuolleesta maalarista. Siinä muistutettiin, että myös kokeneiden ammattilaisten tulisi huolehtia perusasioista, kuten turvavälineiden käytöstä. Kokeneelle sattuu helpommin vakavia vahinkoja.


Mikäli merellä keskittyminen herpaantuu, voi joutua pulaan. Mikäli olet liian tutuilla vesillä ja jo varsin kokenut kippari, on riskisi herpaantumiseen entistä suurempi. Toki, seilaat aloittelijaa paremmin, mutta aloittelijan etuna on joka ikisen aistin valppaus. Aloittelija tuijottaa herkeämättä eteensä, vilkuilee sivuilleen, katsoo karttaa ja GPS:ää sekä vertaa sijaintiaan havaintoihinsa jatkuvasti. Aloittelijalla energiaa, ja ehkä aikaakin, kuluu siirtymiseen paikasta toiseen paljon enemmän kuin ammattilaiselta.

Mutta mitä luultavammin hän ei aja karille.

Olisi mielenkiintoista nähdä tilastot siitä, kuinka monen vuoden navigointikokemuksen jälkeen keskimäärin ajetaan ensimmäisen kerran karille. Eli milloin keskittyminen yleensä herpaantuu. Epäilen, että piikki ei ole luokassa 1-3 vuotta. Saatan tosin olla väärässäkin. Itselläni kokemusta navigoinnista oli 17-kesäisestä, ehkä nuoremmastakin. Siis hyvinkin 15 vuotta.

Mistä johtuu, että suuret, kokeneet ja ”varmaa liiketoimintaa” tekevät yritykset karahtavat karille. Mieti vaikka meidän omaa Nokiaamme. Seilasiko se vain liian tutuilla vesillä, yliarvioi taitonsa ja aliarvioi kilpailijansa? Merellä kilpailijoita ovat tuuli, aallot, pimeys, matalikot, sumu ja muut alukset. Niiden välissä tulee puikkelehtia ketterästi, oli alus sitten pieni tai iso. Pienikin kivi tekee pahaa jälkeä isolle alukselle. Jos et usko, googlaa Costa Concordia.

Toisaalta, onko Applekin jo liian itsevarma? Sen jokin aika sitten julkaistu uusi puhelin ja käyttöliittymäpäivitys sai aikaan jotain ennennäkemätöntä: kritiikkiä yhtiötä kohtaan jopa Apple-faneilta. Liikaa itsevarmuutta, ripaus ylimielisyyttä ja kilpailijoiden aliarviointia, niin kurssi vie varmasti karille. Tai ainakin pieni, aloitteleva, maailmaa kaikki aistit valppaana tarkkaileva kilpailija seilaa ohitse täysin purjein. Kuulostaako kaava tutulta?

Yrittäjänä on katsottava kauas, kohti kauimpana näkyvää loistoa. Tarkoitan siis pientä majakkaa, en loistoa loistokkuutena. Mielellään pitäisi nähdä vähän siitäkin kauemmas ja ohjattava yritystä itsevarmana kohti suurta tuntematonta. Mutta ei riitä, että suunta on oikea, on pysyttävä erossa vaaranpaikoista, kuten petollisista kivistä ja kareista matkalla. Ne on kierrettävä tai matka loppuu lyhyeen.

Mekin teimme Lyytissä keväällä melkein kahden kuukauden harharetken. Suunta oli oikea, mutta pohja laahasi matalikolla. Vaikka kuinka laitoimme kaasua, ei vauhti kiihtynyt. Tilanne on turhauttava, mutta ilo on suuri, kun alus taas lähtee kulkemaan kohti oikeaa suuntaa, matalikot kiertäen.

Valitse suuntasi, mutta pidä katse lähietäisyydellä.

Perjantaikokki

Liian helppo possupaisti                   

Tämä ruoka on niin helppo, että oikein hävettää kirjoittaa siitä reseptiä. Mutta sen hyvyys perustuukin helppouteen. Valmisteluihin menee aikaa viisi minuuttia. Kypsennykseen 12 tuntia. Eli, ennen kuin aloitat aamiaisen valmistelun, niin valmistele paisti uuniin. Sitten se on illalla valmis.

AINEKSET

–       1 kg porsaan paistia
–       2 valkosipulinkynttä
–       yrttejä, tuoreita tai kuivattuja. Esim. salvia, timjami, rosmariini jne.
–       merisuolaa ja mustapippuria myllystä
–       hieman oliiviöljyä

VALMISTUS

Pilko / raasta / purista valkosipuli pieneksi. Sekoita pienessä kipossa (tai huhmareessa) valkosipulista, suolasta, pippurista, yrteistä ja öljystä yrttitahna. Sitä saa olla paljon ja yrttejä todella paljon.

Leikkaa paistin pintaan pari senttiä syviä viiltoja 5-7 kappaletta. Hiero yrttitahna ylt’ympäriinsä paistin pintaan. Huolehdi, että viiltoihin tulee tahnaa huolella.

Kääri paisti tiukahkoon foliopakettiin ja laita 80 asteiseen uuniin uunivuoassa. Anna olla uunissa ainakin 10 tuntia, mielellään pidempään. Ja siinä se!

Seuraksi voit tehdä voiporkkanoita ja tattikastikkeen. Keitä pilkottuja porkkanoita vähässä, suolalla maustetussa vedessä. Lisää lopuksi iso nokare voita.

Paistin liemestä saat kastikkeen. Se ei juuri muuta tarvitse kuin joukkoon kourallinen kuivattuja tatteja. Suurusta liemi Maizenalla ja ”kiillota” kastike sekoittamalla lopuksi joukkoon ruokalusikallinen voita.

Hyvää ruokahalua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s