Maalla maan tavalla – antipasto misto di carne finlandese

Isäntä leikkaa lihaa

Viime keskiviikkona koitti aika odotetun illalliskutsun. Ystävämme, jotka asuvat tyylikäästi remontoitua maalaistaloa Liedon maaseudulla, olivat kutsun esittäjiä. Sinne suuntaamme aina mielellämme, koska tiedossa on usein isännän itse pyytämää lihaa emännän herkullisesti valmistamana. Viimeksi saimme kyyhkyjä ja nyt kauriin paistia.

Tällä kertaa intoa lisäsi miehille suotu velvollisuus – alkupalat pitäisi taikoa Liedon Lihakaupan tarjonnasta. Lihakauppa on harvinaisuus, sillä se on täysin palveleva, vanhan hyvän ajan lihakauppa keskellä maalaispitäjän kirkonkylää. Olin kuullut kaupasta ylistäviä tarinoita, mutta häpeäkseni en ollut koskaan siellä vieraillut. Suhtauduin siis tehtävääni odottaen!

Ulkoisesti kauppa voisi olla ”vanhanaikaisempikin”, sillä punaiset teippaukset ja ”Dynameat” –nimi eivät luo nostalgiantunnetta. Mutta mitäs ulkokuorista, kun sisällepäästyä ei ostaja vakuutteluja tarvitse. Valikoimaa on ja kaikki näyttää herkulliselta. Numerolappu kouraan ja odottamaan.

Liedon lihakaupan valikoimaa

Emme olleet sen kummemmin suunnitelleet alkupalaa, mutta leikkelevalikoimaa tutkiessamme, päätimme tehdä suomalaisen leikkelelautasen patongin kanssa nautittavaksi – siis ”antipasto misto di carne”. Vuoron koittaessa valoitin ajatustani, jotta myyjä osaisi neuvoa hyviä valintoja. Kerroin meille suodun tehtävän sisällön ja mitä olimme ajatelleet tehdä ja että varmaankin tulemme ottamaan erilaisia leikkeleitä – useampaa sorttia ja kutakin vain vähän.

Olin ilmeisen vuolassanainen, sillä päästyäni tarinani loppuun, toljotti myyjä minua monttu auki kuin kummajaista ja minä aloin hämilläni miettiä, että onkohan minulla tukassa jotain outoa tai etumus jäänyt auki… Hämmästyksestä tokeennuttuaan totesi myyjä maalaisen suorasukaisesti:

”Olipa kauheen pitkä alkusepustus. Eli mitä sää oikein tahdot?”

Repesin nauramaan tajutessani, että käyttäydyin kuin mikäkin stockamummo keskellä varsinaissuomalaista maalaispitäjää. Vasta kun tajusin pelin hengen, sain asiani hoidettua:

”Otan tota, tota, tota ja tota. Kaikkia sata grammaa. Saa laittaa pakettiin. Maksan kortilla, kiitos.”

Ei se liha rupattelemalla parane, ainakaan maalaiskaupan tiskillä. Leikkeleet olivat taivaallisia, eritoten possun savukylki ja chilillä kruunattu makkarapatee. Sitä valitessani oli myyjäkin jo ottanut askeleen kohti Turun keskustaa ja stockan rupattelupalveluasennetta. Hän kehui valintaani…

Maalla maan tavalla,

Perjantaikokki

Perjantaikokkia voit seurata myös muina viikonpäivinä kuin perjantaisin. Liity seuraan Facebook-sivulla! www.facebook.com/perjantaikokki

Antipasto misto di carne finlandese

AINEKSET

–       1 kesäkurpitsa
–       2 valkosipulinkynttä
–       tuoretta basilikaa
–       oliiviöljyä
–       valikoima laadukkaita leikkeleitä riittävän ohuina
–       (balsamiviinietikkaa)

VALMISTUS

Valmista kylmä kesäkurpitasalisuke. Pese kesäkurpitsa ja leikkaa päät pois. Siivuta 3-4 mm paksuiksi siivuiksi ja paahda joko uunissa hetki tai grillaa nopeasti molemmilta puolilta. Pilko valkosipuli ja basilikan lehdet. Laita vuokaan kerroksittain ja aina väliin myös basilikaa ja valkosipulia. Pirskottele pinnalle reilusti oliiviöljyä. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Asettele valitsemasi leikkeleet tarjoiluastioille. Rullaa koristeeksi ja lisukkeeksi kylmiä kesäkurpitsansiivuja. Tarjoa patongin kera. Halutessasi voit tarjota patongin ”dippaamiseen” myös pienet kulhot, joihin olet kaatanut hyvää oliiviöljyä ja hieman balsamiviinietikkaa.

Herkullista viikonloppua ja onnea uusille ylioppilaille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s