Perjantai ja 13. päivä – Ruokaisa salaatti grillatusta lohesta, paahdetuista perunoista, parsasta ja vuonankaalista

Sieltä se taas nasahti kalenteriin. Perjantai ja 13. päivä. Täysin yllätyksenä, pyytämättä ja tilaamatta, kuin faksit entiselle pääministerille.

Entäs sitten? No eipä juuri mitään, sillä kyse on vain globaalista lumelääkkeestä, joka tosin vaikuttaa anti-lääkkeen tavoin. Uutisissa listataan käytännössä jokaisena perjantaina ja kolmantenatoista päivänä kaikki ne historialliset onnettomuudet, joita on menneinä vuosina sattunut. Mutta tilastollisesti ei tällaisena päivänä juuri sen enempää satu kuin vaikka maanantaina, neljäntenä päivänä.

Tai tietenkin sattuu, jos niin haluaa. Aamulla kun nimittäin avaa silmänsä ja totetaa kalenterilehden kääntyneen epäonnen päivän kohdalle, alkaa automaattisesti maalailemaan piruja seinille. Mitä kaikkea epäonnista minulle voikaan tänään, kaameana perjantaina ja kolmantenatoistapäivänä sattuakaan? Mitä kaikkea voi mennä vikaan?

Mitä tarkemman listan teet itsellesi varmasti epäonnistuvista asioista, sen suurempi on onnistumisprosenttisi. Puuro palaa pohjaan, kahvit kaatuu syliin, Pendoliino hyytyy radan varteen (tämä ei muuten taatusti ole päiväriippuvainen asia, vaan oletusarvo, joten sitä ei saa listata), odotettu kauppa peruuntuu tai ainakin nyt auto temppuilee ja kanssa-autoilijat törttöilevät. Siinähän niitä, epäonnenpäivän aikaansaamia harmituksia on jo vaikka naapurillekin jakaa.

Aamiaisen jälkeen lista vain kouraan, leuka rintaan ja kohti päivän pettymyksiä. Aina kun jotain sattuu, niin ruksi paperiin! Illalla voit sitten tarkistaa saldon ja todeta, että olit aivan oikeassa, päivä oli todella kaamea ja epäonninen. Hyvä kun hengissä selvisit. Sitten ei muuta kuin odottelemaan seuraavaa epäonnen päivää, joka on muuten epäonnisen kaukana – vasta tammikuussa 2012. Sekin vielä!

Onko vaihtoehtoisia tapoja viettää perjantaita ja 13. päivää?  Saattaapaan niitä ollakin, mutta sillonhan se ei olisi se kuuluisa epäonnen päivä. Eli jos haluat pitää myyttiä yllä, niin toimi ohjeideni mukaan. Jos haluat, että tämäkin päivä on ihan tavallinen, hyvä ja positiivinen, niin jätä ohjeeni huomiotta.

Erinomaista epäonnenpäivää!

Perjantaikokki

Ruokaisa salaatti grillatusta lohesta, paahdetuista perunoista, parsasta ja vuonankaalista

Olimme veljeni luona vieraana äitienpäivänä ja saimme erittäin herkullista salaattia. Pakkohan se oli kuvata ja blogata.

AINEKSET

–       4 palaa lohifileetä
–       basilikaa
–       1 sitruuna
–       6 isoa perunaa
–       1 paketti vihreää parsaa
–       4 kevätsipulin vartta
–       1 paketti vuonankaalia (tai muuta salaattia)
–       oliiviöljyä, merisuolaa ja mustapippuria myllystä

VALMISTUS

Esivalmistele lohi: valmista basilikaöljy tehosekoittimessa tai huhmareessa. Eli laita basilikan lehden ja öljyä (n. 1,5 dl) astiaan ja työstä, kunnes on tasaista. Pyörittele lohet tässä marinadissa ja mausta suolalla. Anna maustua jääkaapissa jonkun aikaa.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa lohkoiksi. Laita uunipellille, pirskottele pinnalle öljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 15-20 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.

Kuori parsat ja poista kuivat päät. Keitä suolalla maustetussa vedessä 3-5 minuuttia paksuudesta riippuen. Jäähdytä ja pilko. Huuhtele ja kuivaa salaatti. Pilko kevätsipulit. Leikkaa sitruunasta lohkoja.

Grillaa lohi vain nahkapuolelta ja jätä roseeksi.

Sekoita salaattiainekset keskenään. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa grillatun lohen ja sitruunasiivun kera.

Vinkki lohen grillaamiseen

 

Lohi kannattaa grillata vain nahkapuolelta, kohtalaisen kuumassa grillissä. Näin nahka grillaantuu herkullisen rapeaksi ja liha jää mehevän roseeksi. Kala on oikean kypsyinen, kun pinta muuttaa väriään punaisesta vaaleammaksi ja ensimmäiset lihasnesteen pisarat tulevat pintaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Perjantai ja 13. päivä – Ruokaisa salaatti grillatusta lohesta, paahdetuista perunoista, parsasta ja vuonankaalista

  1. 13 on paha. Lensin aikanaan perjantaina 13. päivä klo 13.15 lähtevällä koneella Etelä-Afrikasta Helsinkiin. Lentokentällä venähti selkä, koneessa minun paikallani ei (taaskaan) toiminut telkkari, vierustoveri oli pahasti kuutamolla ja täten juttuseurakelvoton, ja 10h lento Lontooseen oli yksi pisimmistä ikinä. Ja sitten tuo sama tapahtui, mutta 39°C kuumeessa maaliskuun 22. päivä, eli varmasti kyseessä olivat epäonnen päivät tiistai 22. ja perjantai 13.

    Lisähuomiona: lentokoneissa ei ole riviä 13 ja esim. Hotelli Ilveksen hississä ei ole kerrosta 13. Taikauskoiset voittivat tämänkin pelin 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s