Mistä tunnistat sä turkulaisen? – Sushi-resepti kotikäyttöön

Helsingissä on paljon hyviä puolia. Kuten Hakaniemen hallin Soppakeittiö sekä se, että turkulaisen kanssakulkijan siellä tunnistaa helposti. Istuin keittolounaalla em. lounasravintolassa eilen ja nautiskelin loistavaa bouillabaissea. Sitten vierestä kuului:

”Ei sul mittää lammast ol?”

Ah, juuri näin! Negaation kautta lihatiskille, niin ei pety. Turkulainen Helsingissä.

Förin äijä on turkulaisen Markku Heikkilän loistava parodiahahmo aidosta perusturkulaisesta. Sain seurata Heikkilän esiintymistä pari viikkoa sitten. Analyysi oli niin oivallista, että teki mieli valua penkistä lattialle ja häipyä vähin äänin. Niin selkeästi siitä tunnisti itsensä.

Oivallisin kuvaus liittyi kahteen perusturkulaiseen, jotka olivat kauppatorilla kaffella. Olivat kuulleet naapurin ostaneen auton. Keskustelu kävi jotenkin näin:

Nii, Limperi o uude auto ostanu?

Näi o. Mersun osti.

Ei se kumminkaa mittää uutta ostanu?

Kyl se uude osti.

Jaa… no ei se sitä rahal maksanu. Pankkilainal?

Ei, ku makso. Käteisellä kaike. Voitti lotos.

Lotos vai? Ei se kumminkaa päävoittoo saanu?

Juu, juu. Päävoitto napsahti.

Toista turkulaista alkaa hikoiluttamaan. Kaikkeen on kaveri vastannut positiivisesti. Hän jatkaa sinnikkäästi.

Ai päävoito sai. Mut ei yksinää kuitenskaa, vaa porukkaloto päävoito?

Ei, ku yksinää voitti. Ennätyspotti.

Nyt turkulaisen pinna alkaa pettämään. Kaikki kivet on käännetty, eikä onnistumista ole näköpiirissä. Vielä tarttuu viimeiseen oljenkorteen…

Ai ennätyspoti oikke voitti. No, ei Jokeri kuitenkaa osunu?

Juu, ei osunu Jokeri ei. Pelkkä lotto.

Nonni, tiesimpä!!

Ah sitä onnistumisen tunnetta!

Emmää teil mittää hyvää viikonloppuu toivottasis.

Perjantaikokki

Sushi-resepti kotikäyttöön

Viime perjantaina veljeskatraastani kolme kutsuttivat itsensä meille kylään siippoinen ja lapsineen. Mikäs sen parempi mahdollisuus tehdä hillittömät määrät sushia, kun tekijöitä riittää! Hain kalat Turun kauppahallista Herkkunuotasta (joka on mielestäni Kalapoikien ohella Turun parhaimpia kalakauppiaita) ja käytännön vinkit hallin Kado Sushista. Ostin sieltä myös soijan ja riisiviinietikkaseoksen, koska se vain on erittäin hyvää. Samalla sain valmistusvinkit mm. riisin keittoon.

Huomaathan, että kalojen tulee olla ehdottomasti laadultaan erinomaisia, koska ne syödään raakana.

AINEKSET

(8 aikuista ja sushia tuli paljon per henkilö!)

–       1,5 kg sushiriisiä
–       5 dl sushietikkaa
–       2 dl säilöttyä inkivääriä
–       1 putkilo wasabi-tahnaa
–       4 dl japanilaista soijaa
–       600 g lohta
–       300 g tonnikalafileetä
–       2 pientä siikafileetä ruodottamana
–       10 merilevälevyä ”Nori”
–       mätiä
–       kourallinen katkarapuja
–       majoneesia
–       wasabi-pähkinöitä
–       kurkkua
–       avocado

Lisäksi tarvitset: laakea astia, viuhka, puulasta, bambumatto ”Sunoko”, syömäpuikkoja

VALMISTUS

Aloita riisin valmistuksella. Laita riisi kattilaan ja huuhdo se kylmällä vedellä useaan kertaan, kunnes huuhteluvesi alkaa olemaan kirkasta. Laita kattilaan riisi ja vettä siten, että riisi juuri ja juuri peittyy. Laita kansi päälle ja kattila kuumalle levylle. Älä avaa kantta keittämisen aikana, sillä idea on, että riisi kypsyy omassa höyryssään. Kun riisi kiehuu, laita levy ykköselle n. 10 – 12 minuutiksi ja tämän jälkeen laita levy kokonaan pois. Anna kattilan olla levyllä vielä kymmenisen minuuttia.

Ota laakea astia (mielellään puinen, mutta itse käytin lasagnevuokaa) ja puulasta. Laita riisi siihen ja jäähdytä se ”tuulettamalla” sitä viuhkalla samalla kun puulastalla vedät siihen ”viiltoja” pitkittäin ja poikittain. Vältä muussaamasta riisiä. Pirskottele samalla pinnalle riisiviinietikkaseosta. Tähän tarvitset kolme kättä tai apurin. Viuhkana käytin itse eilistä Turun Sanomaa. Tee tätä, kunnes riisi on viileää.

Valmistele kalat ja muut raaka-aineet. Leikkaa lohen paksusta päästä poikittain 10 cm leveä pala. Leikkaa tästä palasta n. ½ cm paksuja siivuja. Nämä tulevat lohinigireihin. Leikkaa myös tonnikalasta ja siiasta vastaavia siivuja. Osasta lohta voit leikata n. lyijykynän paksuisia pitkiä siivuja. Ne tulevat lohirulliin. Pilko katkaravut pitkittäin (mikäli mahdollista).

Leikkaa avocado ja kurkku siivuiksi. Murskaa wasabipähkinöitä kourallinen morttelissa karkeaksi muruksi.

Maki-rullat

Valmista Maki-rullat seuraavasti: (huom! nämä eivät ole mitään virallisia ohjeita, vaan rakennettu ”mitä mieleen tuli”-periaatteella. Mutta olivat toimivia komboja!)

Laita merilevälevy bambumatolle ja merilevälevylle ohut kerros riisiä. Jätä yhdestä laidasta n. pari senttiä ilman riisiä. Tällä reunalla saat ”liimattua” rullan kiinni. Asettele täytteet ohueksi vanaksi riisille poikittain. Rullaa levy bambumatolla rullaksi. Kasta sormi veteen ja sivele sillä täyttämätöntä kohtaa merilevälevystä ja ”liimaa” rulla kiinni.

Leikkaa terävällä veitsellä päät pois ja leikkaa rulla terävällä veitsellä kahdeksaan palaan.

Teimme seuraavia rullia:
– mäti, lohi, kurkku
– paahdettu lohi, wasabi-pähkinärouhe, kurkku, majoneesi
– katkarapu, avocado, mäti

Nigirit

Nigirit ovat riisipalloja, joiden päällä on kalaa tai esim. munakasta. Me teimme vain kalaanigirejä. Tee riisistä pieniä, suuhun sopivia palloja. Kostuta käsi vedessä aina välillä, niin riisi ei tartu. Sipaise kalapalan alle hieman wasabia ja laita kala riisin päälle. Teimme seuraavia nigirejä:

–       lohi
–       paahdettu lohi (paistoin siivuja kuumalla parilapannulla muutaman sekunnin)
–       siika
–       tonnikala

Tarjoa soijan, inkiväärin ja wasabin kera (kukin omassa astiassaan).

Työn iloa ja herkullista viikonloppua!

2 kommenttia artikkeliin ”Mistä tunnistat sä turkulaisen? – Sushi-resepti kotikäyttöön

  1. Takuuvarmasti tuun kokeileen! Kahden viikon päästä harjotellaan kurssilla ja sit syödään sushia seuraava vuasi 😉

  2. Kiitos hyvistä resepteistä. Myös turkulaisen sielunmaisemaa oli hyvin avattu. Hyvää ystävänpäivää teillekin Leena

Jätä kommentti Anne Peruuta vastaus