Tarina vain puuttuu – Pizza Saltimbocca

Ei tämä kirjoittaminen kuulkaas aina helppoa ole. Tätäkin sivua olen tuijotellut  jo aika kauan, saamatta juuri mitään paperille. On perjantaiaamu, kello lähenee puoli kahdeksaa. Talossa on vielä hiljaista, koska lapsilla on vapaapäivä. On perheenisän luova hetki. Olo ei vain ole luova.

En ole kuitenkaan ongelmani kanssa yksin. Monelta puuttuu tarina, tai ainakin kyky kertoa se. Edellisessä työpaikassani Herrankukkarossa opin tarinan merkityksen. Tarinat kiinnostavat ihmisiä, niitä on kiva kuunnella ja lukea. Ne jäävät mieleen. Miksi törmäämme tarinoihin kuitenkin niin harvoin – varsinkin liike-elämässä?

Kuluneen vajaan vuoden aikana olen käynyt tapaamassa kymmeniä yrityksiä ja satoja yritysten edustajia. Aiheena on ollut milloin mikäkin, mutta usein sosiaalinen media, sähköinen liiketoiminta tai tapahtumanhallinta sekä markkinointi. Usein päädyn puhumaan tarinasta.

Hyvin harvalla yrityksellä on uskallusta kertoa tarinoita tai rakentaa toimintaansa tarinan varaan. Vaikka tarina olisi tosikin. Omasta taustasta kerrotaan tiukat faktat, tuotteista puhutaan ominaisuuksilla ja sitten ihmetellään, miksi emme erotu kilpailijasta oikein mitenkään. Miksi faktaperusteinen sanomamme ei kiinnosta? Minä vastaan aina, että kertokaa nyt ihmeessä tarinanne! Kertokaa se mitä ja keitä olette, mistä olette tulleet, mihin menossa, mitä matkalla on sattunut ja miksi. Se erottaa teidät kaikista muista.

Arvatkaa, kuinka moni uskaltaa?

Liian harva. Se on outoa, koska tarinat koskettavat ja jättävät muistijäljen. Faktat kiinnostavat vain asiastasi muutenkin kiinnostuneita ja kilpailijoita. Ajattelepa vaikka IKEA-nimistä huonekalukauppaa. Omistajasta kerrotaan tarinaa, että herra Kamprad on niin pihi, että ajaa vieläkin vanhalla Volvolla ja lentää turistiluokassa, vaikka massia olisi lennättää tuliterä XC90 mukana omalla yksityiskoneella. Se on tarina, joka tiivistää kaiken oleellisen IKEAsta. Johtoa myöten ollaan sitouduttu säästeliäisyyteen ja pitämään hinnat alhaalla. Piste. Huhutaan, että tarina ei pidä paikkaansa, vaan että sitä ruokitaan korostamaan IKEAn imagoa.

Juuri näin – tarina korostaa imagoa. Hio ja kiillottaa sitä. Naapurimaassa Suomessa taas ajatellaan, että imagomme pitää olla kiiltävä ja terävä, ammattimainenkin, ja siihen eivät tarinat sovi.

Jos et usko, niin muistele lapsuuttasi ja sitä, kun äitisi, isäsi tai isovanhempasi lukivat sinulle tarinoita. Kun kuulet saman tarinan nyt, muistat heti tunnelman, valon ja tuoksut niistä hetkistä, jolloin sinulle tarinaa kerrottiin. Aika vahva muistijälki!

Mitä muistaisit, jos mummisi olisi luetellut sinulle satukirjan ominaisuudet (sivumäärä, paperin laatu, painopaikka jne.) illasta toiseen?

Tällainen tarina tänään…

Perjantaikokki

Pizza Saltimbocca

Tämän kuvan ja reseptin tallensin jo viime toukokuussa erään kokkaavan lääkärin kesteillä. Pikkupizzat sopivat oivallisesti tulevan juhlakauden alkupalaksi tai aperitiivin kanssa nautittavaksi. Salaisuus kuohkeaan pohjaan on pitkä nostatus, esim. yön yli. Alkuperäinen ohje on tainnut ilmestyä Glorian Ruoka&Viiinissä. Tarjoa kuohuviinin tai Mojiton kera.

AINEKSET

Pizzapohja

–       2 dl kädenlämpöistä vettä
–       1/5 pkt tuorehiivaa
–       ½ tl suolaa
–       4 dl vehnäjauhoja
–       1 rkl oliiviöljyä

Täyte

–       1 tlk ranskankermaa
–       ½ sitruunan kuori
–       2 tl sitruunamehua
–       1 pkt ilmakuivattua kinkkua
–       oliiviöljyä, mustapippuria ja Maldon-suolaa
–       tuoretta salviaa

VALMISTUS

Valmista pizzataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, vaivaa vehnäjauhot joukkoon ja alusta taikinaa 7 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia. Peitä kulho ja laita jääkaappiin esim. yöksi.

Seuraavana päivänä:

Kuumenna uuni 225 asteiseksi ja laita sinne kaksi tyhjää uunipeltiä. Näin saat rapean pohjan pizzoihin. Sekoita raastettu sitruunankuori, sitruunamehu ja ranskankerma keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi.

Laita jauhoja leivinpaperille. Ota pizzataikinasta pieniä palloja, jotka leivot minipizzoiksi. Vedä leivinpaperi kuumalle pellille ja esipaista uunissa 7-10 minuuttia (kunnes reunat saavat väriä). Ota pohjat uunista, laita pizzoille ranskankermaa tasaisesti ja paista vielä 3 minuuttia. Ota jälleen pizzat uunista ja laita pizzoille ilmakuivattua kinkkua ja paista vielä reilun minuutin. Lopuksi laita pizzoille salvianlehtiä ja pirskottele pinnalle oliiviöljyä.

Herkullisia juhlia!

Yksi kommentti artikkeliin ”Tarina vain puuttuu – Pizza Saltimbocca

  1. Tarinan voima on kieltmättä mahtava! Entisaikoina iltanuotion äärellä tarinoiden voimalla siirrettiin elämän oppeja ja viisauksia.

    Yksi hyvä nykyajan tarinoiden lähde on 50lessons:
    http://www.50lessons.com/?home=1
    Tuolta ei enää löytynyt story tellingistä hyvää videota (ovat pahus vieköön päivittäneet sivunsa uuteen uskoon;), siinä eräs yritysjohtaja kertoi tiukan paikan tullen ihmisten (esim. kentällä liikkuvat myyntimiehet) muistavan tarinat, esimerkit elävästä elämästä, parhaiten. Ei se oppikirjatieto niin hyvin päässä pysy…

    Eli jatkahan kokkailemista ja yrittämistä hyvällä tiellä! Ja muista aina välillä meitä tarinoillasi 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s