Lihatiskistä tuijottava, kynityltä rotalta näyttävä jänönen ei ole kieltämättä niitä kaikkein kauneimpia otuksia. Mutta siitä tulee silti todella hyvää ruokaa. Suomessa en saatavuutta tiedä, mutta Keski-Euroopassa jänis on varsin tavallinen ruoka ja löytyy sekä pakattuna (usein paloina) hyllystä että kokonaisena lihatiskistä. Jos ostat kokonaisen jäniksen, niin pyydä myös maksa mukaan. Se on hyvää!
Parasta jäniksestä tulee hauduttamalla padassa tai kasarissa.
AINEKSET
- 1 kokonainen jänis paloiksi leikattuna
- juureksia (porkkana, lanttu, selleri, sipuli, valkosipuli)
- merisuolaa ja mustapippuria myllystä
- oliiviöljyä
- 2 dl valkoviiniä
- 2 dl kanalientä
- rosmariinia
Risotto
- 2 shalottisipulia
- 2 rkl voita
- 3 dl Arborio –riisiä
- 1 dl valkoviini
- n. 1 l vettä
- 2 rkl kanafondia
- 1 dl parmesaania raasteena
Kastike
- 1 dl kermaa
- 1 tl dijon-sinappia
- Maizenaa
VALMISTUS
Kuori ja pilko juurekset. Paahda niihin väriä hetki kasarissa. Lisää oliiviöljy ja paista jäniksen palat kasarissa kullanruskeiksi. Laske lämpötilaa, mausta suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Lisää joukkoon viini ja kanaliemi. Hauduta kannen alle erittäin miedolla lämmöllä muutama tunti. Tai laita uuniin 150 asteeseen kannella peitettynä pariksi tunniksi.
Kun jänis on kypsää, valmista risotto.
Pilko sipuli ja paista sipulia hetki voissa. Lisää joukkoon riisi ja paista muutama minuutti sekoitellen. Kaada joukkoon viini ja kiehauta. Laske lämpöä. Valmista kanaliemi kiehuvasta vedestä ja fondista. Tästä eteenpäin lisää nestettä aina, kun edellinen on haihtunut pois. Tärkeää on, että risotto ei pala pohjaan, joten pidä levy miedolla lämmöllä ja sekoita lähes jatkuvasti. Risotto ei ole kiireisen ruoka. Keittäminen kestää n. 20 minuuttia ja vaatii seurantaa. Kun lähes kaikki liemi on käytetty, mausta suolalla. Tarkista kypsyys ja lisää tarvittaessa vielä lientä. Riisin tulee jäädä hieman kosteaksi ja tahmeaksi. Lisää joukkoon lopuksi parmesaani.
Siivilöi jäniksen paistoliemi ja valmista siitä kastike pienessä kattilassa. Lisää liemeen kerma ja sinappi. Kiehauta. Lisää tarvittaessa hieman kanalientä ja suurusta Maizenalla.
Nauti – myös huomisesta itsenäisyyspäivästä!
Jänis ja kaniini on ihanaa ja onneksi niitä saa nykyään myös Suomesta kun tietää mistä etsiä. Kaniinia on tulossa (toivottavasti) meidän joulupöytään.
Moi Merja,
mistä ostat jänistä? Vai onko salaisuus 😉
Petri
Juu, huikean salaisesta paikasta: Tampereen kauppahallista, Laatulihassa oli viikonloppuna. Tehtiin jänispataa juurinkin viikonloppuna, hieman eri ohjeella, siitä varmaan ohjetta tulossa kun näitä työasioita saa pois jaloista 😀 Kaniinia on saanut aika usein taasen Tampereen Sokokselta. Mistä sinä löysit jänistä?
Tuttava toi metsästä, luvalla itse metsästettynä, itse asiassa eilen ja aateltiin viikonloppuna syödä. Hyvä ajoitus uuden reseptin kanssa. Kiitos!
Mainiota Tessa, hyvää ruokahalua! Ja hyvää itsenäisyyspäivää!
Tämän pupun taisin ostaa ihan lähikaupasta. Sveitsissä on aika yleinen tuote lihatiskissä.