Onko yrittäjä edun ottaja? – Kanacurry ja kasvisnuudeliwok

(Ensinnäkin pahoitteluni, että en ole ehtinyt kaikkia bloggauksiani lisäämään tälle sivulle. Olen kyllä blogannut ja postit ovat menneet tilaajille, mutta kiireiltäni en ole niitä tänne siirtänyt. Päivitin juuri koko syyskuun, joten nyt löytyy… Jos seuraat tätä sivua ja haluat varmistaa blogien saannin, niin tilaa tuosta oikealta blogi sähköpostiisi. Ja sitten viikon epistolaan…)

Vain käsittämätön naiiviuteni ja sinisilmäisyyteni selittää päätymiseni yrittäjäksi. Tai sitten se on pikkupoikamainen luonteeni innostua aina kaikesta kivasta ja uudesta. Vai onko syynä kuitenkin ”oman elämänsä herra” –haaveeni? On myös mahdollista, että vain ajauduin näihin hommiin…

Olen aina paiskinut hommia kuin omalleni, mutta vasta pikkuhiljaa alan ymmärtämään, kun joku on omaa. Jos epäonnistut, niin siinä menee työ ja koti samassa paketissa. Pahimmassa tapauksessa kai myös perhe. Onnistumisesta seurannee keskivertopalkkaa parempi korvaus. Mutta kuinka onnistua?

Pohdimme tätä asiaa kaveripiirissä vähän aikaa sitten. Useampikin kantaa ottajista oli lähtenyt yrittäjän tielle. Ruotsiksi yrittäjä on ”företagare” . Se voitaisiin suomeksi kääntää jotenkin näin: ”edun ottaja”. Suomeksi yrittäjä on yrittäjä, vaan ei onnistuja. Eikä varsinkaan edun ottaja.

Julkisuuteen päätyvät ne, jotka onnistuvat. Helpommin sinne päätyy, jos epäonnistuu oikein kunnolla. Kaikkein eniten kansaa kuitenkin kiehtoo, jos joku julkisesti onnistunut sittenkin epäonnistuu. Hah, tiesihän tuon! Suurin osa meistä kuitenkin painaa töitä elämänsä läpi yrittäjänä tarjoten töitä myös muutamalle muulle, kantaen riskit ja ikinä ulosmittaamatta sitä ”företagaren” etua.

Mikä ihme sitten tähän hommaan vetää? Syitä on varmasti yhtä monta kuin on yrittäjääkin. Omalta osaltani voin sanoa kolme pääsyytä, joiden tärkeysjärjestys vaihtelee päivittäin:

1)   into, vimma ja kipinä

2)   asiakkaat

3)   työntekijät

En tiedä mistä se tulee, mutta vaikka rahaa näyttää olevan aina vain seuraavaksi pariksi kuukaudeksi, papereita täytyy täytellä sinne tänne, auton takarengas vuotaa kerran viikossa tyhjäksi ja Pendolinokin on järjestään myöhässä, niin silti aamulla herään intoa täynnä. Lannistuahan siinä pitäisi ja palkkatöihin hakea! Toiseksi asiakkaideni onnistuminen työni ja työmme avulla antaa samanlaisen tunteen kuin omien lasten onnistumisen seuraaminen. Minä olen tehnyt jotain, joka sai heidät onnistumaan ja iloitsemaan. Uskomaton tunne. Ja asiakkaiden kanssa samalla viivalla ovat työntekijät. Vaikka meitä ei ole kuin neljä, niin kun joku meistä yrittämisen kesken sattuu onnistumaan, niin ilo nelinkertaistuu. Olkoon tämä julkinen kiitos Lyytin tiimille.

Niin tai näin, yrittäjä tai onnistuja, on näille kummallisuuksille aina silloin tällöin oikein kokoontumisajot. Tänä vuonna ne järjestetään yritykseni kotikunnassa, Turussa. Kyseessä on Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät 22.-24.10.2010 (teemalla Vimma ja Kipinä). Luvassa on paljon laatuohjelmaa ja sitten lavalle on päästetty joku Perjantaikokkikin. Tosin ei päälavalle eikä pääesiintyjäksi, mutta hei, yrittäjä tuntee onnistuneensa jo pienemmästäkin…

Rentoa viikonloppua,
Perjantaikokki
Yrittäjä

Kanacurry ja kasvisnuudeliwok

Aasian maut eivät ole ruokalistallamme joka viikko, mutta syksyn kylmän yllättäessä sauna ja curry lämmittävät. Mausta makusi mukaan tuliseksi tai miedoksi ja tee halutessasi low carb-versio ruoasta ilman nuudeleita.

AINEKSET

CurryKanacurry

–       600 g kanan rintafileitä
–       4 isoa tomaattia
–       6 herkkusientä
–       1 valkosipulinkynsi
–       1 sipuli
–       2 dl kookosmaitoa
–       1 dl vettä
–       1 rkl currymaustetta
–       ½ tl chilimaustetta
–       merisuolaa
–       ruokaöljyä

Wok

–       1 parsakaali
–       3 porkkanaa
–       ½ kesäkurpitsa
–       1 prk bambunversoja
–       1 paprika
–       1 pkt nuudeleita
–       ruokaöljyä
–       merisuolaa
–       (1 tl korianterin siemeniä)
–       (1 tl kardemumman siemeniä)

VALMISTUS

Valmista ensiksi curry. Pilko tomaatit siivuiksi ja poista siemenkodat. Pilko herkkusienet ja sipuli siivuiksi ja murskaa valkosipuli. Pilko kana siivuiksi. Kuumenna öljy, lisää mausteet ja kuullota sipulit. Lisää kana ja tomaatit ja hetken päästä herkkusienet. Paista hetki ja lisää sitten kookosmaito ja tarvittaessa vesi. Mausta halutessasi vahvemmin. Anna hautua kannen alla rauhassa, kun valmistat wokin.

Wok: Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Pilko kaikki kasvikset tikuiksi. Parsakaali sinun tulee kuoria varresta ja sitten pilkkoa. Laita wokpannuun öljy ja kuumenna. Lisää halutessasi siemenet ja sitten kasvikset. Paista kypsiksi ja mausta suolalla. Lisää lopuksi nuudelit wokkiin ja pyöräytä muutaman kerran. Tarjoan curryn kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s