Ohrapuuron resepti – Kotimaanmatkailkaa, hyvät suomalaiset!

Perjantaikokin kesään ei viiden viikon lomaputkea mahdu. Enkä sellaista ole tottunut kaipaamaankaan. Jokiranta, terassit ja laivat täynnä iloisia ihmisiä rentouttaa mieltä siinä missä rantalöhöilykin. Ja kirveelläkään ei minua saisi matkustamaan etelänmaiden turistirysiin, kun Suomen kesä on kauneimmillaan. Räntäsateella sitten.

Yritän kuitenkin mahduttaa kesään mökkiviikonloppujen lisäksi muutaman kotimaanmatkan. Arjen taakse jättäminen ja tutuista ympyröistä poistuminen tuntuu ihan aidolta lomalta, vaikka kyseessä olisikin vain viikonloppu.

Viime viikonloppuna lunastin antamani äitienpäivälahjalupauksen (kiireessä kun en kerennyt helyjä ostamaan), pakkasin perheen autoon ja suuntasimme kohti Porvoota. Emme olleet siellä koskaan käyneet ja onhan se yksi Suomen ykkösmatkailukaupungeista. Vanhakaupunki ei idyllisyydessään paljon Italian Sienalle tai San Gimignanolle häviä – jos häviää laisinkaan. Yöksi päädyimme Porvoonjokilaaksoon, Tukkilan tilalle. Napsahti oikein napakymppi! Täydellinen maalaisidylli, hevoset laitumella, pupuja ruokittavana ja kissa kurkkimassa vanhan lampolan kulmalta. Aurinkoa, ystävällinen isäntäperhe ja jokirannassa hiekkaranta.

Mutta parasta oli kuitenkin maalaisaamiainen. Kunnon ohrapuuroa ja isännän itse leipomia sämpylöitä. Tuli äidin sämpylät ja mummin puuro mieleen. Olimme myytyjä. Reseptitkään eivät ole salaisuuksia, totesi isäntä, ja kaivoi yläasteen kotitalouskirjan hyllystä ja käänsi esiin käytössä kuluneen leivontasivun. Sen, jossa piirretty, voimamieheltä näyttävä hiivanpala nostattaa taikinaa hiki hatussa. Siis sama resepti, josta on itsekin lukemattomat sämpylät tullut vaivattua.

Juttu ei siis ollut reseptin erikoisuudessa, vaan tuoreudessa ja leipojan iloisessa hyvän huomenen-toivotuksessa. Helppoa, kun sen osaa.

Mikäli kotitaloustunneista on aikaa, niin ohessa muistin virkistykseksi resepti sekä puurolle että sämpylöille. Kunnon aamiaisella jaksaa kesäkuumalla pitkälle iltapäivään!

Eikun leipomaan ja kotimaanmatkailemaan!

Aamupuuron resepti tällä kertaa linkkinä
Ohrapuuron reseptissä tärkeää oli emännän mukaan käyttää oikean merkkisiä ryynejä. Tukkilan Tilan purkin kyljessä luki Korpelan Mylly ja heidän sivuiltaan löytyikin puuroreseptin lisäksi muitakin kokeilemisen arvoisia ohrareseptejä.

Kunnon ohrapuuron resepti

Sämpyläreseptin taasen tarkistin äidiltäni, kun oli kotitalouskirja muutossa kadonnut.

– 2,5 dl vettä
– 2,5 dl maitoa
– 50 gr hiivaa
– ½ tl suolaa
– loraus siirappia tai 1 tl sokeria
– ½ dl öljyä
– 6-8 dl vehnäjauhoja
– 2 dl grahamjauhoja
– 1 dl leseitä (karkea)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen hiiva, sokeri ja suola. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan sulanut nesteeseen. Lisää jauhot aluksi puuhaarukalla pikkuhiljaa sekoittaen ja lopuksi vaivaa kunnolla kämmenellä. Lisää lopuksi öljy ja jatka vaivaamista, kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Vaivaamisen jälkeen taikina jätetään kohoamaan peitettynä lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. Leivo taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä pellille. Peitä vielä liinalla ja anna kohota n. 20 minuuttia. Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

Nauti lämpimänä – päälle nokare voita.

Vinkkejä kotimaanmatkailuun
Perjantaikokki on lahjomaton. Yksikään kirjeessä esitelty kohde, ruoka-aine tai vinkki ei ole päässyt mukaan rahalla. Ainoastaan hyvällä palvelulla tai vakuuttavalla maulla on saattanut päästä kirjeeseen vinkiksi muille. Siksi kehtaan vinkata myös hyvistä kotimaanlomavaihtoehdoista.

Jos itään tekee mieli, niin erästä tilaa Porvoonjokilaaksossa kehtaa suositella!

Tukkilan Tila

Hyvää huomenta ja herkullista aamiaista!

Terveisin

Perjantaikokki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s