Läsnätyön onnea – katkarapuleipä á la ruotsinlaiva

Ennen muuttoamme pohdin pitkään, että miten työasioiden hoito mahtaa onnistua. Totunko tekemään töitä kotona, jossa toimistoni sijaitsee? Kuinka kommunikointi työkavereiden kanssa sujuu, kun välimatkaa on 2000 kilometriä. Etäännynkö minä muista?

Olemme alusta saakka rakentaneet työympäristöämme Lyytissä siten, että työn teko ei ole ajasta tai paikasta kiinni. Nykyaika tarjoaa kyllä välineet. Eikä minua kiinnosta edes, tekeekö joku lyhyttä tai pitkää päivää. Pääasia, että työt hoituvat. Jos kaikki joutuvat paiskimaan niska limassa kaksitoista tuntia ja siltikään ei tehdä kunnon tulosta, niin bisneksessä on paha valuvirhe.

On toki paljon ammatteja, jossa tällainen ajattelu ei toimi. Potilaita ei hoideta etänä tai tukkani ei lyhene verkon yli. Mutta koska alallamme etätyöt – ajasta ja paikasta riippumatta – ovat mahdollisia, niin miksikäs ei!

Nyt olen totutellut tähän ”läsnä etänä” –työhön reilun kuukauden ajan ja on pakko myöntää – tykkään tästä todella paljon. Suomessa aikani kului Turku – Helsinki –väliä junaillessa ja kotiin ehdin illalla 18 – 19 maissa. Toisaalta toimistopäivinä keskittymisen rikkoo moni pieni häiriötekijä. Etänä voin keskittyä aivan eri tavalla asioihin. Ja silloin kun asiaa kollegalle tulee, niin videoneuvottelu tuo äänen ja kasvot lähelle muutamassa sekunnissa. Erona on se, että turhia ei tule joristua oikein millään. Kokeile vaikka! Kun asia loppuu, niin tuijotelkaa toisianne ruudun läpi hölmön näköisinä vähän aikaa. Puhelut loppuvat aika lyhyeen silloin, kun asia on hoidettu. Ja hyvä niin.

En myöskään usko, että etäisyyteni heijastuu negatiivisesti asiakkaisiimme. Tätäkin kirjoittaessa koko muu toimistomme on Helsingissä messuilla ja kaikki asiakaspuhelut kääntyvät minulle Sveitsiin. Lisäksi palvelen asiakkaitamme live-chatissa. Soittaja ei tiedä, missä minä istun ja hänelle pääasia lienee saada hyvää palvelua.

En tällä hetkellä haluaisi vaihtaa tätä mistään hinnasta pois. Syitä on monia:

–       päivittäinen työmatkani on 1,5 metriä sängyltä työpöydän ääreen
–       minulla on mahdollisuus keskittyä rauhassa töihin
–       perheen kanssa voin viettää aivan eri tavalla aikaa nyt
–       työreissuni ei ole ikävä velvollisuus, kun se suuntautuu useimmiten Suomeen
–       lounaalla saa täällä tosi hyvää ruokaa (omasta keittiöstä)
–       lounasseurani on aivan parasta (omat lapset ja au pair)

Toisaalta olen kyseenalaistanut koko etätyö-termin. Miten niin etä? Työni liittyy web-ohjelmistoon, joka on internetissä. En minä sen paremmin läsnätyötä voi tehdä missään muuallakaan kuin täällä nyt. Ja toisaalta, elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin työ. Mielestäni kaikki työ, jossa olet perheen luota poissa on etätyötä. Minä olen nyt läsnätöissä. Ja nautin siitä.

On tosin tässäkin työssä omat häiriötekijänsä. Tätäkin kirjoittaessani toimistohuoneeni oveen koputetaan varovasti. Lapsilla on sääntö, että koputtaa pitää työpäivän aikana. Ja jos ovi on lukossa, on minulla jotain tärkeää kesken. Tällä kertaa ovi oli lukossa, mutta aukesi välittömästi, kun juuri heränneen Oliverin hento ääni kuuluu oven takaa:

”Iskä. Minä haluaisin halin.”

Perjantaikokki

Ps. on minulla muitakin syitä olla onnellinen…

1) Anoppi tuli eilen kylään
2) Sain kattilan puhtaaksi Bauhausin keinoin (katso video!) Eläköön miesten logiikka!
 
 

Katkarapuleipä á la ruotsinlaiva

Lapsuuteeni liittyy paljon muistoja matkoista Keski-Eurooppaan. Ne tehtiin aina bussilla ja laskettelusukset olivat mukana. Rakastin laivan seisovassa pöydässä kahta asiaa: katkarapuja ja mätiä.

Täällä kalan syönti on vähentynyt huomattavasti saatavuuden ja hinnan vuoksi. Hyvää kalaa on jo ikäväkin. Pahimpaan kalanhimoon tein kuumana päivänä raikkaan kylmäsavulohi-katkarapuleivän. Se maistui kylmän valkoviinin kanssa loistavalle.

AINEKSET

–       rapeakuorista patonkia
–       1 pkt kylmäsavulohta
–       200 g kuorittuja katkarapuja (mitä isompia, sen parempia)
–       ½ sitruuna koristeluun

Sitruunamajoneesi

–       1 munan keltuainen
–       1,5 dl ruokaöljyä
–       ½ sitruuna
–       merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Lasiin

–       kuivaa ja kylmää valkoviiniä

VALMISTUS

Valmista majoneesi. Laita munankeltuainen kulhoon ja vatkaa sitä sähkövatkaimella. Aloita kaatamaan öljyä tippa kerrallaan aluksi ja pienen hetken päästä hyvin ohuena norona. Purista joukkoon sitruunamehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon katkaravut.

Leikkaa patonki vinosti, jotta saat isoja siivuja. Laita leiville kylmäsavulohta ja lohen päälle katkarapumajoneesia. Koristele sitruunansiivuilla. Nauti kylmän valkoviinin kera.

Hyvää viikonloppua!

4 kommenttia artikkeliin ”Läsnätyön onnea – katkarapuleipä á la ruotsinlaiva

 1. Hei!
  Kirjoittelit hyvin etätyöstäja tykästyin tuohon läsnätyön käsitteeseen. Harmi, ettei se sovellu omaan työhöni ollenkaan. Mutta läsnäelämiseen voisin kyllä joskus paneutua enemmän, eikä vain valua arjen läpi…

  • Terve,
   kiitos palautteesta. Läsnäeläminen on hyvä termi sille, että kun on läsnä, niin on oikeasti läsnä, eikä vain fyysisesti paikalla, mutta henkisesti poissa.

   Petri

 2. Katoppas vaan kun tulette takaisin kotisuomeen… mahdatko enää junailla Turku-Helsinki väliä. Kun sen oikein oivaltaa… Etätyössä ja varsinkin läsnäelämisellä on NIIN paljon annettavaa kun lapset ovat vielä pieniä. Yks kaks ne kasvaa ja ovat maailmalla.
  nim. ”tytär lähti vuodeksi ranskaan” 🙂

 3. Iso tykkaaminen talle: ”Eikä minua kiinnosta edes, tekeekö joku lyhyttä tai pitkää päivää. Pääasia, että työt hoituvat.” Onneksi minulla on nyt tyopaikka jossa tata periaatetta toteutetaan, mikaan ei ole niin turhauttavaa kuin istua toimistossa tyhjan panttina koska tyoaika on joka paiva 8 h. Liukuva tyoaika & mahdollisuus tehda kotoa toita – siina on hyva alku kivalle tyopaikalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s