Merkkipäivä – kantarelli-pinaatti –munakas

Melkein päivälleen viisi vuotta minä naputtelin ensimmäisen reseptin word-tiedostoon. En tiennyt, että sitä kutsuttiin bloggaamiseksi.

Peruutuspeiliin kun tuijottelee, niin voi todeta, että puolessa vuosikymmenessä on sattunut ja tapahtunut. Paljon sellaisia asioita, joista ei voinut kuvitellakaan, on käynyt toteen. Elämä on ollut työtä ja iloa täynnä. Tietenkin myös valvottuja öitä ja tekemättömiä töitä, mutta ne onneksi häipyvät näköpiiristä aina aurinkoisen aamun sarastaessa.

Tiesitkö, että yhteen A4 –liuskaan mahtuu noin 300 sanaa. Vuosien aikana olen kirjoittanut 284 blogimerkintää, kukin noin yhden konekirjoitusliuskan mittainen. Resepti siihen päälle, niin pituus on 1,5 sivua. Sanoja ovat sormeni naputelleet 127 800 kappaletta ja kirjaimia yli miljoona. Reseptejä on kehitelty tai kirjattu muistiin pitkälti kolmatta sataa. Aikaa keittiössä ja koneen äärellä on kulunut laskelmieni mukaan noin 1500 tuntia, eli 187,5 kokonaista työpäivää. Melkein vuoden työt!

Miksi? Koska aina silloin tällöin saan palautteen, joka motivoi taas pariksi kuukaudeksi.

Tämä bloggaaminen muutti elämää enemmän kuin luulin. Olen saanut tältä puoliammattimaiselta harrastukselta paljon, mutta paljon se on vaatinutkin. Mutta paljon tätäkin tärkeämpää tapahtui lähes samaan aikaan, nimittäin 11.12.2005. Silloin se elämä vasta mullistuikin, arvot heittivät kuperkeikkaa ja alkoi matka, joka on joka päivä upea ja kokemisen arvoinen.

Syntyi tyttö. Pieni, tummatukkainen käärö, joka ensimmäisestä yöstään saakka osoitti tahtonsa lujuuden. Kun ei nukuta, niin ei nukuta – uskokaa jo! Käärö kasvoi, oppi kävelemään, puhumaan, luistelemaan, pukemaan päälleen prinsessamekon ja toisenkin sekä lainaamaan äitinsä meikkejä. Käärölle tuli myös kaveri ja kääröstä tuli isosisko. Yhtäkkiä käärö oli iso tyttö, jolla oli tärkeä tehtävä. Kasvattaa pikkuveljestä isosiskoa totteleva. Se onkin haastava tehtävä, koska se pikkuveli laittaa tietenkin aina vastaan. Haastaa nykyään jopa painiin. Sitten tuli toinenkin kaveri, sekin pikkuveli. Jälleen alkoi ison tytön elämässä uusi vaihe. Vanhempi veli piti pitää ruodussa ja pienintä kuuluu halia ja helliä. Kaksijakoinen työ.

Kohta tuo voimakastahtoinen pieni käärö on rikastuttanut elämäämme puolen vuosikymmenen ajan. Huomenna hän on lähempänä täyttä kymppiä kuin syntymää. Se näkyy jo, sillä isä ei enää tiedäkään kaikkea. Eikä äitikään. Joskus me olemme jo ihan tyhmiä. Ja sitten taas kavutaan syliin hakemaan turvaa ja kunnon halia.

Mutta vieläkin minua valvottavat kaksi asiaa. Tämä blogi torstaisin ja tuo pieni käärömme iltaisin.

Kun ei nukuta, niin ei nukuta – uskokaa jo!

(Ja sitten kavuttiin syliin, kun huomiset synttärijuhlat jännittävät… ”mahdankohan saada sen hevostallin?”)

Hyvää syntymäpäivää tyttäreni. Ja onnea sinullekin, blogini.

Perjantaikokki


Pinaatti-kantarellimunakas

Munakkaan tekeminen on helppoa, mutta jotta siitä saa täydellisen, on hyvä tietää muutama perusasia. Ensinnäkin, munakaspannu ei saa olla liian kuuma, jotta massa ei kokkaroidu. Lisäksi munakasmassaa tulee liikutella hiljalleen lastalla edestakaisin paistamisen alkuvaiheessa, jotta se kypsyy tasaisesti. Paksussa munakkaassa käy muuten niin, että pohja on jo ylikypsä ja alkaa tummua, mutta pinta on täysin raaka.

AINEKSET

–       8 kananmunaa
–       2 dl kantarelleja pakastimesta
–       2 pakettia tuoretta pinaattia
–       1 keltasipuli
–       ½ dl kermaa
–       ruokaöljyä ja voita paistamiseen
–       merisuolaa ja mustapippuria myllystä

VALMISTUS

Sekoita munat ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita massa vispilällä tasaiseksi. Laita pannulle ruokaöljyä ja paista miedolla lämmöllä alkuvaiheessa tasaisesti sekoittaen, kunnes koko massa on hyytynyt munakkaaksi.

Paista toisella pannulla ensiksi kantarelleja voissa. Mikäli käytät pakkasesta otettuja kantarelleja, voit paistaa niitä varsin kuumallakin pannulla aluksi, jotta liika neste haihtuu. Lisää tarvittaessa voita ja laita tuoreet pinaatinlehdet pannulle. Paista, kunnes pinaatti on pehmeää.  Mausta suolalla ja pippurilla.

Kumoa munakas lautaselle ja nosta päälle kantarelli-pinaatti –seos.

Herkullista viikonloppua!

Yksi kommentti artikkeliin ”Merkkipäivä – kantarelli-pinaatti –munakas

  1. Olen lukenut reseptejäsi, luulisin alusta alkaen. Ja muutaman neuvonkin saanut ja jotain tilannutkin.
    Nyt on ollut tosi mukava lukea perheesi kuulumisia ja ne valokuvatkin ovat aivan mahtavia ja videotkin.
    Sinulla on aivan mahtava blogi. Toivottavasti jatkat samaan tahtiin jatkossakin.

    Nyt haluan toivottaa IHANAA JA RAUHALLISTA JOULUN AIKAA sinulle ja koko perheellesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s